Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 2 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:136

Feltöltve:2010. május 24.

Méret:23 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Céklasaláták Almás céklasaláta Hozzávalók: 30 dkg közepes, lehetőleg, egyforma cékla, só, 1 mokkáskanál köménymag, 1 kisebb vöröshagyma, 2 alma (kb. 20 dkg), 1 citrom, 3 evőkanál borecet, 6-7 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 1 evőkanál porcukor A céklát kefével dörzsölve jól megmossuk, majd enyhén sós, köménymagos vízben, amibe előzőleg a megmosott hagymát is bele tettük, lefödve, kis lángon puhára főzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, akárcsak az almát, majd mindkettőt gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A citromot meghámozzuk, húsát kisebb kockákra vágjuk. Mindezeket a borecettel meg az olajjal összekeverjük, 1 kiskanál sóval és a cukorral ízesítjük. Jótanács: Az almás céklasalátát főtt zellerrel is összekeverhetjük. Természetesen a többi hozzávalóhoz hasonlóan ezt is gyufaszálnyi csíkokra kell vágni. A hagymát és a köménymagot viszont el is hagyhatjuk. Céklás csicsókasaláta Két-három közepes

céklát, ugyanennyi csicsókát reszeljen le közepes lyukú reszelőn és keverje őket össze. Ízesítse háromgerezdnyi fokhagymával a zöldségeket, majd két deci joghurtot keverjen hozzá. Tegyen az egészhez egy evőkanál olíva olajat is, és ízesítse még citrom levével. Reszelt tormával is kitűnő eledel. Céklasaláta Hozzávalók: 1 kg cékla, só, 1 mokkáskanál kömény, 1 evőkanál torma, ecet A megtisztított, feldarabolt céklát sós vízben, fedő alatt főzzük puhára. A főzőlevet - vagy annak egy részét is - felhasználva készítjük el az ecetes (citromos) páclevet, a reszelt torma és kömény hozzáadásával. A díszítő késsel felvágott céklát beletesszük a páclébe. A céklalé sok vitamint tartalmaz, ne öntsük ki, hanem citromlével ízesítve, behűtve, fogyasszuk! Céklasaláta A céklasaláta meg a disznótoros vacsorák barátja! Két-három céklát puhára főznek, majd leszűrik a levét, meghámozzák, és feldarabolják

szép szeletekre. Sós, ecetes vizet öntenek rá, hogy ellepje. Köménymagot és néhány szál tormát is adnak hozzá, ízesítőül A cékla akkor jó, ha nem friss. Egy nagy, ötliteres üveg cékla kitart egy hétig De mire elfogy, a másik már kész kell, legyen! A cékla közé lehet tenni közönséges marharépát is. Az, ha összeérik vele, éppen olyan jó. Volt, aki a céklát nem főzte hanem megsütötte, úgy szeletelte fel. Így tán még finomabb. Céklasaláta majonézzel Hozzávalók: 1 kg cékla, 10 dkg majonéz, 3 evőkanál ecetes torma, 2 dl joghurt, só, őrölt bors, 4 tojás a díszítéshez 1 A céklát kefével alaposan megtisztítjuk, és egészben puhára főzzük. Hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk, és gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, majd az ecetes tormával összekeverjük. Hozzáadjuk a majonézt, a joghurtot, sóval, borssal ízesítjük. Néhány órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Közben a tojásokat keményre

főzzük, és cikkekre vágva díszítésként a saláta tetejére helyezzük tálalás előtt. Céklasaláta másképpen Hozzávalók: 6 db közepes fej cékla, 4 db burgonya, 2 db sárgarépa, fél db zeller, 1 db fehérrépa, 1 evőkanál ecetes, reszelt torma, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál citromlé. Elkészítése: A céklát héjastul megfőzzük, majd meghámozzuk. A burgonyát és a répát lobogó, sós vízben majdnem puhára főzzük, majd leszűrjük. A zellert megtisztítjuk, és zöldséggyalun laskákra szeleteljük, majd ugyanezt tesszük a teljesen kihűlt burgonyával, répával és céklával is. Meglocsoljuk a citromlével. Közben a joghurtot eldolgozzuk a tormával, a cukorral és a sóval, majd óvatosan a zöldséghez keverjük. Céklasaláta szójacsírával Hozzávalók: 5-6 db cékla, 5-6 db alma, 2 fej hagyma, fél csomag snidling, vagy újhagyma zöldje, 2 pohár joghurt, 1 db zelleres szójacsíra-konzerv, 1

teáskanál só, 1 teáskanál almaecet. Elkészítése: A céklát megfőzzük és hagyjuk kihűlni. Ezután lehámozzuk, karikákra szeleteljük, és egy tálba tesszük. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, és a céklához adjuk Meglocsoljuk az ecettel. Eközben a hagymát egészen finomra vágjuk és összekeverjük a joghurttal, a sóval, majd a céklához adjuk. Ekkor keverjük bele a szójacsírát Hűtve tálaljuk Ecetes céklasaláta Hozzávalók: 50 dkg közepes, lehetőleg, egyforma cékla, só, 2 dl víz, 1 evőkanál 10%-os csemege ételecet, 1 mokkáskanál só, 1 kiskanál köménymag, 2 evőkanál porcukor, 1 csapott evőkanál frissen reszelt torma A céklát ugyanúgy főzzük meg, mint az almás változatnál, majd meghámozzuk és 3-4 milliméter vastag karikákra, vágjuk (szebb, ha hullámos pengéjű késsel készül). A vízbe belekeverjük az ecetet, a sót, a durvára vágott köménymagot meg a porcukrot, hozzáadjuk a tormát, végül a céklát is

beleforgatjuk. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük néhány órán át 2