Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:135

Feltöltve:2010. május 30.

Méret:30 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Gombás saláták Boros gombasaláta (4 személyre) Hozzávalók: 50 dkg gomba, 10 dkg hajszálvékony szeletekre vágott császárhús, 2-2 dl húsleves és száraz fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 babérlevél, 1 ágacska rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított rozmaring), 1-1 mokkáskanál piros fűszerpaprika és törött fekete bors, csipetnyi cukor és ízlés szerint só; a díszítéshez 1 paradicsom. Előkészítése: A gombát megtisztítom, és vastag szeletekre vágom. A szalonnát először felcsíkozom, majd a csíkokat felkockázom. Serpenyőben kisütöm a zsírját, a pörcöt félreteszem A hagymát finomra aprítom. A rozmaringot apróra vágom Elkészítése: A szalonnazsíron megfonnyasztom a hagymát, majd ráteszem a gombát. Megsózom, belekeverem a pirospaprikát és beleszórom a rozmaringot. Fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ezután felöntöm a húslevessel és a borral, beleteszem a babérlevelet, és fedő nélkül

addig főzöm, amíg a lé nagy része el nem párolog. Hagyom, hogy kihűljön, és leszűröm. A visszamaradt levet csipetnyi cukorral és borssal ízesítem, majd visszateszem a gombát. Belekeverem a szalonnapörcöt és lehűtöm Tálalás előtt ismét átkeverem, és friss paradicsommal díszítve kínálom. Francia gombasaláta 40 deka szép csiperkegomba gyökér felőli talpáról egy vékony lapot levágunk, a többit alaposan megmossuk, vastagra felszeleteljük. Rácsavarjuk két citrom levét, 1-1 késhegynyi kakukkfűvel, bazsalikommal, majoránnával meg őrölt borssal ízesítjük. 2-3 óráig ebben a páclében áztatjuk, közben a tálat időnként megrázzuk, hogy ezzel forgassuk a gombaszeleteket. Ezután a levét leöntjük róla, de félretesszük Simára keverünk egy kiskanál mustárt 2-3 evőkanál olajjal meg egy deci tejszínnel, és ebbe forgatjuk a gombát, csak annyi félretett páclével ízesítve, hogy kellemesen savanykás legyen. Közvetlenül

fogyasztás előtt nagyon kevés sót is adunk hozzá. Gombasaláta 1 kg sampinyon gombát veszünk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és 5 dkg vajban puhára, pároljuk. Ha megpuhult, szűrőn lecsorgatjuk róla a vizet Tálra tesszük, majonézzel leöntjük, majd zöld petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Gombasaláta Negyed kiló paprika, negyed kiló paradicsom, fél kiló gomba és 3-4 fej hagyma kell hozzá. Úgy készítsük, mint a normál gombás lecsót, de ha kész, kihűlésig kevergetjük. Hidegen, kenyérrel fogyasztjuk Gombás paprikasaláta Hozzávalók: 40 dkg gomba, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsompaprika, 1 db zeller, snidling, só, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál olaj, fél citrom, bors 1 A paprikákat karikákra vágjuk, a gombát felszeleteljük, a meghámozott zellert nyersen lereszeljük, és a snidlinget összevágjuk. Jól összekeverjük, és leöntjük a mustár, citromlé fűszerezett keverékével, melybe az olajat lassan kevertük bele.

Gombakoktél Hozzávalók: 50 dkg gomba, 3 sárgarépa, vöröshagyma, 3 ecetes uborka, 1 narancs, diétás majonéz, 1 dl kefir, só, citromlé A vékonyra szeletelt hagymát, sárgarépát, gombát, uborkát összekeverjük a majonézzel elkevert kefirrel. Közé keverjük az apró kockára vágott narancsot. Pihentetés után tálaljuk. Görög gombasaláta Kicsavarjuk másfél citrom levét, és belevágunk cikkekre másfél citromot, héjával együtt. Hozzáadunk két babérlevelet, egy késhegynyi kakukkfüvet, egy csokor petrezselyemzöldet, egy deci olajat, egy deci száraz fehérbort, egy kiskanál paradicsompürét, egy fél kiskanál szemes borsot meg egy kiskanál koriandermagot. Megsózzuk, és 8-10 percig forraljuk Hozzáadunk egy fél kiló megtisztított gombát (ha nagyobb szemű a gomba, félbe, illetve cikkekre vágjuk), és ezzel még 8 percig főzzük. Ha kihűlt, kihalásszuk belőle a petrezselyemzöldet meg a babérlevelet. (Jó, ha a koriander-magot meg a

kakukkfüvet batisztzacskóba kötve tesszük a főző lébe, így azt is el tudjuk távolítani tálalás előtt) Nagyon hidegen kínáljuk. Kitűnő fogyókúrás vacsoraétel Ünnepi étkezéseknél előételként is tálalhatjuk. Kapros-joghurtos gombasaláta Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 cl ecet, 2 dl joghurt, 1 csomó kapor, 1 db citrom, őrölt fehér bors, só. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Gyengén sós, ecetes vízben megfőzzük, majd főzővizében kihűtjük. A joghurtot elkeverjük a finomra vágott kapor egyik felével, sóval, őrölt fehér borssal. Szűrt citromlével ízesítjük Az elkészített salátaöntetbe belekeverjük a leszűrt gombát, és jól lehűtjük. Tálaláshoz megszórjuk a kapor másik felével. Lengyel gombasaláta Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 vöröshagyma, bors, oregánó, 1 teáskanál ecet, 5 teáskanál olaj, só A gombát vastagabb szeletekre vágjuk, enyhén ecetes vízben, a karikákra vágott

hagymával együtt megfőzzük. A léből kiszedve, meghintjük a fűszerekkel, megöntözzük kevés ecetes lével, és bőven olajjal. 2 Majonézes gombasaláta 0,5 liter vízbe tegyünk fél mokkáskanál sót és 1 mokkáskanál citromlevet. 30 dg gombát folyó vízben mossunk meg, szeleteljük fel, és az ízesített lében főzzük kb. 5 percig, amíg megpuhul. Utána kanállal kissé megnyomkodva szűrjük le, és ha kihűlt, keverjük össze a fenti adag tartármártás felével. Hidegen tálalva, frissen fogyasszuk Csak hűtőszekrényben tárolható. Nem kell eldobni a gomba értékes tápanyagokat, tartalmazó főzőlevét, ha nem 30, hanem 40 dg gombát főzünk ki 6 dl vízben. Ebben az esetben a visszamaradó negyedrésznyi gombából és a teljes léből rendkívül ízletes levest készíthetünk két személyre. Ügyeljünk arra, hogy a gombát zománcozott edényben főzzük, mert a bevonat nélküli fémedényekben megfeketedik, és kellemetlen ízűvé válik.

Itt célszerű megemlíteni, hogy régen ezeket a hidegtálakat majonézzel készítették, és innen ered a nevük. Tartármártással azonban sokkal finomabbak, ezért ma már szinte mindenki így készíti a majonéz alapú zöldségsalátákat. Majonézes gombasaláta Hozzávalók: 50 dkg gomba, egy tojásból készült francia majonéz, 1 dl tejföl, ecet. Ha a gomba apró szemű, csak megtisztítjuk, de egészben hagyjuk, ha nagyobb, cikkekre vágjuk és ecetes forró vízben öt percig, főzzük. Ezután a levét lecsurgatjuk, a gombát kihűtjük és összekeverjük a tejföllel hígított majonézzel. Majonézes laskagomba Hozzávalók: 60 dkg laskagomba, 2 dl tejföl, 2 dl fehérbor, 1 citrom leve, Bors, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál porcukor, 2 tojás, 2 dl olaj, só A laskagombát apró kockákra vágjuk, és 2 dl vízben főzzük, kevés sóval és a citromlével ízesítve. Amikor a víz félig elfőtt, fehérborral felengedjük, és még 15 percig főzzük 2

tojásból majonézt készítünk, úgy, hogy az egyik tojást keményre főzzük, és annak csak a sárgáját törjük bele. A leszűrt, kihűlt gombát a majonézbe keverjük. Paprikás gombasaláta (4 személyre) Hozzávalók: 40 dkg sampinyon gomba, 1 zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 citrom, 3 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál paradicsompüré és cukor, 1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és só, 1 gerezd fokhagyma. Előkészítése: A gomba száráról levágom a földes részt, és megmosom, leszárítom. Fölszeletelem. A meghámozott hagymát felkarikázom, a megmosott zöldpaprikát kicsumázom és egyforma apró kockákra, vágom. Elkészítése: A felhevített olajon a vöröshagyma-karikákat üvegesre futtatom, majd hozzáadom a gombaszeleteket. Megsózom, beleszórom a fűszerpaprikát, jól összekeverem, és fedő alatt, kis lángon addig párolom, míg a leve el nem fő. Ekkor hozzáteszem a paradicsompürét meg a zúzott fokhagymát, majd néhány percig

fedő nélkül pirítom. Ezután beleszórom a 3 paprikakockákat, végül ráöntöm a citromlevet, és összeforralom. Ha kihűlt, megkóstolom, és ízlés szerint sóval, cukorral ízesítem. Befedem, és 2 órára hűtőszekrénybe teszem Ünnepi étkezés alkalmával lehet saláta vagy előétel, esetleg hideg hús mellé köret. Svéd gombasaláta Hozzávalók: 80 dkg gomba, vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, citromlé, Paradicsompüré, babérlevél, édesítő, oregánó A szeletelt hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, citromlevet, babérlevelet, a paradicsompürét, oregánót, és jól összeforraljuk. Édesíthetjük ízlés szerint. Svéd gombasaláta Egy deci olajban fedő alatt aranyszínűre sütünk két nagy fej (kb. 15 deka) apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk egy fél kiló megtisztított, cikkekre vagy vastag szeletekre vágott gombát, és sóval, törött borssal, egy kevés reszelt citromhéjjal, két babérlevéllel

fűszerezve addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Közékeverünk egy kis doboz paradicsompürét, csipetnyi cukorral "szelídítjük" az ízét, és néhány perces párolás után behűtjük. Tálalás előtt a babérlevelet kidobjuk belőle. Svéd gombasaláta Hozzávalók: 4 -5 kanál olaj, 2-3 nagyobb hagyma, 50 dkg gomba, 1 dl paradicsompüré, 1 dl fehérbor, 1 kisebb citrom reszelt héja, pár csepp citromlé, csipet őrlőt fehér bors, só, kevés apróra vágott zöldpetrezselyem díszíteni Az olajon megdinszteljük a hagymát. A legjobb az olívaolaj erre a célra, vagy a repce, kukorica, földimogyoró, szója, legvégül a napraforgó. A hagymákat hosszába kettévágjuk, majd keresztbe felszeleteljük (a vágás neve éminszé). Amikor a hagyma aranysárgára sül (ne piruljon!), hozzá adjuk az ugyancsak felszeletelt gombát, majd kevergetve a fűszereket. Van, aki majorránát is tesz hozzá, én a citromhéj-fehér bor ízesítést

elégségesnek tartottam. Amikor a gomba jó, elfőtte a saját levét, vastagabb szósz maradt alatta és kellemes állagú (a gomba sohasem lesz teljesen puha, el kell kapni azt a pillanatot, amikor kellemes, élvezhető állagú), rákaparunk 1 dl (fél doboz) paradicsompürét, és amíg egyet, kettőt még összerotyog, kóstolással beállítjuk az ízeket. Ha még akarunk citromlevet, csak a legvégén 1-2 órát hűtjük jégszekrényben, majd apróra vágott petrezselyemmel díszítjük és citromkarikával a tálaláshoz. Svéd gombasaláta Hozzávalók: 60 dkg csiperkegomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 3 dl ketchup, 1 csokor petrezselyem, só, 1 kiskanál reszelt citromhéj A gombát megtisztítjuk, a hagymát fölaprítjuk, majd mindkettőt az olajon megpároljuk: A tűzről levéve megsózzuk, hozzáadjuk a ketchupot, a reszelt citromhéját és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Jól behűtjük. Aki szereti, citromszeletekkel is díszítheti.

4