Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Gyümölcsleves receptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 9 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:179

Feltöltve:2010. június 12.

Méret:50 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Gyümölcslevesek Almaleves 1 kg illatos rétesalmát (savas ízű nyári alma) mossunk meg, vágjuk ketté, és vékonyan hámozzuk meg. A magház kivágása után aprítsuk kisebb darabokra, öblítsük át, és tegyük egy zománcozott fazékba. Öntsünk rá 9 dl vizet, adjunk hozzá fél vaníliatudat hosszában kettéhasítva, és fedő alatt főzzük puhára. Közben 4 nagyobb tojás sárgáját 14 dg mézzel és egy csipetnyi sóval verjünk fel habosra. Lassan engedjük fel 1 liter friss, hideg tejjel, és néhány percig folyamatosan keverjük. Ha nyers tejet használunk, azt előtte egy külön erre a célra fenntartott, és előzőleg kivizezett vastag falú zománcozott edényben forraljuk fel, mert a lassú főzéstől megsavanyodhat. A bőrösödés elkerülésére célszerű a tejet hideg vízbe állítani, és időnként megkeverve lehűteni. Nem kell felforralni a nyers tejet, ha garantáltan friss Vegyük le az almakompótot a tűzről, és lassan adagolva keverjük

hozzá a tejes pépet. Továbbra is állandóan, és a gyümölcs összezúzódása valamint a kiloccsanás elkerülése érdekében egy irányban kevergetve takaréklángon főzzük kb. háromnegyed óráig Sűrítés közben a kevergetést rövid időre se hagyjuk abba, mert különben a tej összefut, és dobhatjuk ki az egészet. Főzés közben a levest még állandó keverés mellett se hagyjuk felforrni, mert ebben az esetben is összefut. Sűrítés után engedjünk hideg vizet a mosogatóba, állítsuk bele a fazekat, és keverjük tovább, amíg lehűl. Csak hűtőszekrényben tárolható A jobb helykihasználás, és az esetleges kiömlés elkerülése érdekében a kész levest töltsük egy 2,5 literes befőttesüvegbe. Hidegen tálaljuk Mivel tárolás alatt a víz kicsapódik a tetején, a méz, pedig leül az aljára, tálalás előtt keverjük össze. Akinek nem bírja a torka a hideg ételeket, a néhány másodpercre tegye az almalevest teljes lángra, hogy

szobahőmérsékletre melegedjen. Ne hagyjuk kimerve felmelegedni, és télen a fűtőtestre se tegyük, mert a lassú melegítéstől megsavanyodik. Télen hűtőházban raktározott kemény és nem túl érett jonatánalmából is készíthetünk levest. A fenti mennyiségű leves 4 személynek 2 napra elegendő. Almaleves Hozzávalók: 50 dkg alma, 5 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl fehérbor 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 liter víz, 1 citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipet só Elkészítés: Forrásba, lévő vízbe belecsavarjuk a citromot, megcukrozzuk, a fűszereket beleszórjuk. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk, s a lébe öntve puhára főzzük. Hozzáöntjük a bort és a tejfölt. A tejszínből és lisztből készült habarással jól felforraljuk. Lehűtve tálaljuk. Meggyleves Igen ízletes gyümölcslevest készíthetünk meggyből is, 16 dg mézzel édesítve. Erre a célra legalkalmasabb a kissé savas ízű Pándy üvegmeggy. A sötét

bordó, édeskés étkezési meggyfajtákból közel sem lehet olyan finom, illatos és élénkpiros színű levest készíteni, mint ebből az áttetsző világos piros fajtából. A friss fogyasztásra szolgáló körösi meggy igen finom ugyan, de kompót– illetve süteménykészítéshez túl édes. Az almával megegyező mennyiségű, gondosan kiválogatott és megmosott friss meggyet addig főzzük, amíg a héja be nem repedezik, mert a levét csak így 1 engedi ki. Ebben az esetben fokozottan ügyeljünk arra, hogy a tejes pépet vékony sugárban öntsük a kompóthoz, amely nem lehet forró, különben a Meggyleves meggrízesedik. Télen gyorsfagyasztott meggyet is használhatunk, a meggybefőttel azonban vigyázzunk, mert a benne lévő tartósítószertől megcsomósodhat a tej. Felengedés előtt a meggybefőttet már ne főzzük, mert ez jelentős ízveszteséget okoz, az előzőleg felforralt tejet, pedig hagyjuk szobahőmérsékletre lehűlni, mert így kisebb az

összefutás veszélye. Sajnos a megszokott nyári íz még ezeknek a szabályoknak a betartása esetén sem biztosítható. A meggybefőttel ugyanis hasonló a helyzet, mint a kompótalmával. Hiába jobb ízű a rétesalma a téli tárolásra alkalmas almáknál, az újbóli főzés következtében annyira tönkremennek a zamatanyagai, hogy télen a kevésbé jóízű nyers jonatán almából finomabb leves készíthető, mint az egyszer már hőkezelt kompótból. Jobban járunk tehát, ha télen gyorsfagyasztott meggyet használunk erre a célra. A mirelit meggyet fagyott állapotban tegyük a főzővízbe, így jobb íze lesz és kevésbé fő szét. Ha nem tudunk hozzájutni friss gyümölcshöz, akkor lehűtés után keverjünk a levesbe kevés citromlevet. A citromsav kioldja a gyümölcs levét, és ez által színesebbé teszi a tejes krémet. (Főzés közben a meleg léhez ne adjunk citromlevet, mert megtúrósodik tőle a tej.) Gyümölcslevest nem csupán almából és

meggyből készíthetünk, hanem birsalmából, érett egresből, szilvából, jonatából, áfonyából, fekete berkenyéből vagy más gyümölcsből is, azonban legalkalmasabbak erre a célra a savanykás ízű gyümölcsök. Mindig ügyeljünk arra, hogy csakis kifogástalan minőségű és érett gyümölcsöt használjunk, mert különben kárba vész az a sok munka, amit ezeknek a krémleveseknek az elkészítésébe fektettünk. Nagyon fontos még, hogy a beszerzett tej friss legyen. Savanyú gyümölcsök használata esetén már a másnapos tej is meggrízesedik, és a leves eltarthatósági ideje jelentősen csökken. Aki igazán finom levest akar készíteni, ügyeljen a gyümölcs főzési idejére is. Akkor zárjuk el alatta a tüzet, amikor legintenzívebb az illata. A túlfőzött gyümölcs rohamosan, veszít ízéből, a nem eléggé megfőzött, pedig nem festi meg a levest. Az is sokat javít az ízén, ha háztáji tojást és zsír dús nyers tejet használunk

hozzá. Almaleves Hozzávalók: 50 dkg alma, egy evőkanál cukor, kevés citromhéj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 dl bor, 1 csipet só. Az almát meghámozzuk, és szeletekre vágjuk, esetleg reszeljük és 2 dl vízzel puhára pároljuk. Föleresztjük fél liter vízzel, a borral, ízesítjük egy kanál cukorral, citromhéjjal és csipetnyi sóval, és felforraljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel és a forró levesbe, keverjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk Vajban pirított zsemlekockát adhatunk hozzá. Almaleves 1 kg almát megmosunk, hámozatlanul feldaraboljuk, puhára főzzük és átpasszírozzuk. 1/4 liter fehérborba 1 evőkanál liszttel habarást készítünk. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, majd összevegyítjük az áttört almával. Vízzel felhígítjuk, és felforrásig főzzük Pirított zsemlekockával tálaljuk. Almaleves 1 kg almát megmosunk, kockára vágjuk és annyi húslével vagy vízzel, töltjük fel, hogy jól

ellepje. Sóval, cukorral ízesítjük, és amikor megfő, egy evőkanál liszttel, egy deci tejfellel habarást készítünk és ráöntjük. Vigyázzunk arra, hogy az alma szét ne főjön Mikor megfőtt, tetszés szerint hígítjuk húslével, vízzel. 2 Aszaltszilva-leves 1 liter aszalt szilvát jól megmosunk és 1,5 liter vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, 3 dkg zsírral és 2 evőkanál liszttel világos rántást készítünk és berántjuk vele a levest. A rántással még 10 percig főzzük, ha kell, cukrozzuk, tálaláskor tejfelt teszünk bele. Birsalmaleves Meghámozunk, kimagvalunk, szeletekre vágunk egy fél kiló birsalmát, és másfél liter vízben, amelybe 15 deka cukrot meg kevés sót tettünk, nagyon puhára főzzük. (A főzőlevet egy darabka citromhéjjal vagy fahéjjal ízesítjük.) Ezután az egészet levével együtt áttörjük, beledobunk két deka vajat, és egy deci tejföl meg egy evőkanál liszt keverékével besűrítjük. Néhány perces

forralás után tálalhatjuk, de jégbe hűtve is jó. (Még finomabb, ha akad a háznál maradék tojásfehérjénk: a kevés kristálycukorral kemény habbá vert fehérjéből forró tejbe vagy vízbe galuskákat szaggatunk, és ha megfőttek, a kitálalt leves tetejére tesszük.) Birsalmaleves Hozzávalók: 3 érett, sárga, illatos birsalma 3 alma citromlé cukor, méz tejföl esetleg szegfűszeg Elkészítés: A fazékba háromujjnyi vizet töltünk, majd beleöntünk egy evőkanál citromlét. Ebbe aprítjuk a mosott almát, birsalmát, héjastól, ami a sav hatására nem barnul meg. Hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget, és ha a víz nem lepi el a gyümölcsöt, pótoljuk. Felforraljuk, ha a birs még kemény, egy-két percig tovább főzzük. Ha kihűlt, mézet és vízzel elkevert tejfölt adunk hozzá. Szokták hámozott gyümölcsből, tejszínes, tojássárgájás, lisztes habarással is készíteni Én is bedőltem ennek, és az a tapasztalatom, hogy ez az étel minél

egyszerűbb, annál jobb (és egészségesebb). Boros meggyleves Hozzávalók: 2 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 7 dl száraz vörös bor, egy üveg konzervmeggy (leve nélkül). A tejfölt a cukorral simára keverjük, a borral felengedjük, majd beleöntjük a meggyszemeket. Jégbe hűtve kínáljuk. Citromleves Hozzávalók: 2 nagyobb citrom, egy evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, só, cukor, fahéj. A karikára vágott citromot a sóval, cukorral és fahéjjal 1 l vízben puhára főzzük. Közben elkeverjük a lisztet a tejföllel, és ezzel sűrítjük be Az egészet áttörjük és a tojássárgákkal dúsítjuk. Hidegen vagy melegen tálaljuk. Egresleves Hozzávalók: 50 dkg egres, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, egy tojássárgája, só, 3 cukor. A megtisztított egrest a vajban addig pároljuk, míg a szemek szétpukkadnak. Akkor feleresztjük 1 l hideg vízzel, megízesítjük és felforraljuk. A tálban simára keverjük a tojássárgáját a tejföllel, majd

óvatosan rámerjük a forró levest. Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk Görög gyümölcsleves Hozzávalók: 1 őszibarack vagy körte konzerv, ha lehet darabolt ananász konzerv 1 doboz erdei mix (ribizli, málna, szeder, fekete ribizli) ha lehet mandarin, v. narancs, fél citrom, 8-10 db szegfűszeg 2 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín, 1 l narancs juice A gyümölcsök leveit, a juicét és a tejszínt összeöntjük, beletesszük a vaníliáscukrot, belefacsarjuk a fél citromot, majd összeturmixoljuk (kis kézi turmix is jó). A gyümölcsöket apróra vágva és a szegfűszeget (filterben) beletesszük a lébe. Ha lehet, hagyjuk állni egy éjszakát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek, tálalás előtt a szegfűszeget kivesszük. Gyümölcsleves (cukor és tej érzékenyeknek) Hozzávalók: 1 1/2 kg idény gyümölcs (eper, alma, körte, sárgadinnye, stb.) 1 üveg cseresznyekompót (lehetőség szerint diabetikus) vagy 1/2 kg mélyhűtött cseresznye,

méz (ízlés szerint), 3 l és 2 1/2 dl víz 4 e. kanál étkezési keményítő, 3-5 db egész fahéj, 5-8 db szegfűszeg Egy kb. 5 literes fazékban fel, melegítjük a vizet Beletesszük a gyümölcsöket, a kompótot, a fahéjat, szegfűszeget valamint a mézet. Forraljuk kb 1/2 órát, amíg a gyümölcsök megfőnek (ekkor tehetjük bele a kényesebb gyümölcsöket). A 2 és 1/2 dl vízben csomó mentesre keverjük a keményítőt, majd a forrásban lévő leveshez öntjük, ezáltal sűrűsödik be. Forrón vagy hidegen tálalható. Tanács: Figyeljünk rá, hogy a gyengébb héjúakat - pl.: eper, málna, sárgadinnye, a főzés utolsó szakaszában tegyük a levesbe, különben szétfő). Ha valaki édesen szereti, figyeljen a méz mennyiségére, mert édesebb, mint a cukor, valamint a felhasznált gyümölcsök cukor tartalma is eltérő - ha több levet főzünk, vagy elfogy a gyümölcs, nagyon finom behűtve üdítőként is. GYÜMÖLCSKRÉMLEVES Személyenként

számítva 6-8 dkg megtisztított, kimagozott - esetleg áttört aromás gyümölcsöt (eper, málna, meggy, sárga- vagy őszibarack stb.) Elkeverünk 1 evőkanal cukorral és egy darabka vaníliarúddal vagy citromhéjjal, csipetnyi sóval ízesítjük, majd felöntjük 1,5 dl vízzel és felforraljuk. Közben 1 tojás sárgáját simára keverünk 1 evőkanál tejföllel, 1 dl tejjel, és ha a gyümölcs megfőtt, hozzáöntjük a keveréket. Folyton keverve csak forrásig hevítjük. Ne forraljuk! Melegen is, hidegen is tálalhatjuk. Hideg sárgadinnyeleves görögösen Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 2 dl fehérbor, 3 cl triple sec, 3 cl konyak, 1 db citrom, 2 dl tejszín. 4 A kettévágott sárgadinnyéből karalábévájóval kis golyócskákat fúrunk ki. Üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a borral, triple sexkel, konyakkal és a citromlével. A sárgadinnye fennmaradó részét a tejszínnel együtt turmixgépbe öntjük és pépesítjük. Hozzászűrjük a golyócskákon

lévő levet. Tálaláskor előhűtött csészékbe öntjük és mindegyikbe 5-6 sárgadinnyegolyót, teszünk. Hűsítő eperleves nyári napokra Hozzávalók: 1 kg eper, 3 dl joghurt, 1 dl narancslé, 5 dkg cukor vagy édesítőszer (de el is hagyható), 1 dl víz, egy csipet őrölt kardamomi mag. Az összes hozzávalót tegyük bele egy mixerbe, és turmixoljuk simára. Jégbe hűtve tálaljuk, eperszemekkel díszítjük, joghurtos eperfagyival gazdagíthatjuk. Mazsolás vanília leves Hozzávalók: másfél liter tej, fél csésze rizs, 1 vanília rúd vagy aroma, 3 evőkanál cukor, 1 db tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 1 csomag mazsola. Elkészítése: A tejet feltesszük főni a vaníliával úgy, hogy kb. 2 dl-nyi tejet, visszatartunk A tojássárgáját 1 evőkanál cukorral és a liszttel habosra keverjük, majd a megmaradt hideg tejjel hígítva a felforralt tejhez adjuk. A maradék cukrot is beletesszük Közben a rizst külön megfőzzük vízben és a felforralt

híg, krémszerű masszához keverjük. A mazsolát is hozzáadjuk Ha kihűlt, ízlés szerint citrom- vagy narancshéj reszelékkel és gyümölcsdarabokkal is dúsíthatjuk. Meggy leves hidegen A meggyet összeturmixoljuk. Hozzákeverünk egy kis fehérbort, mézet, tejszint, egy csipet sót és egy kanál hidegen kötő pudingport. A kihűtött levest, a tetejére egy kis tejszínhab rózsát nyomva tálaljuk. Meggyleves Hozzávalók: 1 kg meggy, esetleg vegyesen cseresznyével, 1,5 l víz, 10 dkg cukor, 2-3 szegfűszeg, 1 fahéj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, vagy liszt 2-3 levél citromfű (Lehet étkezési keményítő helyett 1 csomag tejszínes pudingport, vagy vaníliás pudingport használni.) A gyümölcsöt a vízben, az ízesítőkkel és a cukorral együtt, félpuhára főzzük. (Nem jó, ha kipattan a húsa.) A tejfölből a keményítővel habarást készítünk, kis vízzel felengedjük, és a leveshez töltjük, még egyet forralunk vele. (A

pudingporral ugyanúgy készítjük a habarást, mint a keményítővel.) Amennyiben télen befőttből készítjük: 0,5 liter vizet adunk a befőtthöz, majd amint felforr, rögtön behabarjuk, és csak egyet forralunk rajta. MEGGYLEVES 7 dl vizet 2 evőkanál cukorral, fél citrom levével és reszelt héjával, 5 1 csomag vaniliáscukorral, 1 kávéskanál őrölt fahéjjal és 6 szem szegfűszeggel ízesítünk, majd felforralva 20 percig főzzük, azután leszűrjük. A lében egyszer átforralunk 50 dkg magozott meggyet. Behabarjuk 2 dl tejföl, 1 ek liszt és 1 tojás sárgájának sima keverékével Folyton keverve hagyjuk felforrni. Tegyük hideg helyre. Jól lehűtve, csészében vagy tányérban tálaljuk Meggyleves Hozzávalók: 50 dkg kimagozott meggy, 15 dkg cukor, só, fahéj, citromhéj, egy deci tejföl, 1 evőkanál liszt. A meggyet 1,5 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel

besűrítjük. Néhány percig forraljuk és melegen vagy hidegen tálaljuk. MEGGYLEVES Hozzávalók: 1 kg kimagozott meggy, 20 dkg cukor, 2 dl tejszín, 2 dl vörösbor, fahéj, 3 tojássárgája, só, szegfűszeg, víz. A kimagozott meggyet 1,50 liter vízben, 20 dkg cukorral, sóval, fahéjjal megfőzzük. Külön edénybe öntjük a 2 dl bort, a 2 dl tejszint, a 3 tojássárgáját, jól elkeverjük habverővel. Ezt lassú kevergetéssel ráöntjük a már megfőtt meggyre. Kicsit még átforraljuk, lehűtjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A tojástól és a tejszíntől krémesebb és csomómentes lesz a leves. MEGGYLEVES Egy nagyobb mikro edénybe beleteszünk 50 dkg magozott meggyet, 4 evőkanálcukrot, 5 cm hosszú vanílíarúdat, melyet előbb hosszában kettévágtunk és a belsejét kikapartuk, 1 db fahéjat és 4 szem szegfűszeget. Ráöntünk 1 dl vörösbort, majd mikrohullámú sütőben 5 percig 600 W-on főzzük. Ezután felöntjük 1,5 l vízzel, lefedjük és

meg 10 percig 600 W-on főzzük. 2 dl tejfölben simára keverünk 2 kiskanál vaníliás pudingport, szűrőn át a leveshez adjuk és 2 percig 600 W-on összefőzzük. Ha kihűlt, citromlével ízesítve, hidegen tálaljuk. MEGGYLEVES 50 dkg kimagozott meggyet 2-3 percig főzünk 1,5 l vízben, melyet 15 dkg cukorral, kevés sóval, fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítettünk. Ezután 1dl tejfölben simára keverünk 1 evőkanál lisztet, majd besűrítjük vele a levest. Pár percig összeforraljuk Melegen vagy hidegen tálaljuk MEGGYLEVES 7 dl vizet 2 evőkanál cukorral, fél citrom levével és reszelt héjával, 1 csomag vaniliáscukorral, 1 kiskanál őrölt fahéjjal és 6 szem szegfűszeggel megízesítünk. A forrástól számítva még 20 percig főzzük és leszűrjük. A lében egyszer átforralunk 50 dkg magozott meggyet. Behabarjuk 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt és 1 tojás sárgájának sima keverékével, majd egyszer hagyjuk felforrni. 6 Jól lehűtve,

csészében vagy tányérban tálaljuk. Naspolya krémleves Hozzávalók: 1 kg naspolya, 5 dkg kristálycukor, 8 dkg dióbél, 6 dl tej, 8 dkg porcukor, 5 cl rum, 2 db tojássárga, 2 dl tejszín, só A naspolyát finom szitán keresztül áttörjük, ügyelve arra, hogy héja és magja ne kerülhessen a gyümölcspürébe. Kristálycukrot halvány barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a durvára tört dióbelet, elkeverjük, és 3 dl vizet hozzáöntve addig forraljuk, amíg a cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáöntjük a tejet, beletesszük az áttört naspolyát, és felforralva 4-5 percig főzzük, csipetnyi sóval, cukorral és rummal ízesítjük. A tűzről levéve állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejszínnel elkevert tojássárgát. Ezután a levest már forralni nem szabad! Azonnal, forrón tálaljuk. Naspolya krémleves rumos dióval Hozzávalók: 80 dkg naspolya, 5 g szegfűszeg, 5 g fahéj, 3 dl tejszín, 12 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 8 dkg dióbél, 5 cl rum,

só. A naspolya bőrét eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt áttörjük - így magrésze különválik. Az áttört gyümölcsöt felengedjük 8 dl vízzel, enyhén megsózzuk, szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük, és néhány percig forraljuk. A tejszínes habarást fehérborral ízesítjük. Ezután a levest finom szűrőn keresztül átszűrjük, és kihűtjük A dióbelet leforrázzuk, így barna héját könnyen eltávolítjuk. A megtisztított dióbelet félbe, negyedekbe vágva cukros rummal ízesített kevés vízben néhány percet főzzük, majd amikor kihűlt, a levesbe keverjük. A csészékbe kitálalt leves tetejét cukrozott tejszínhabbal dúsítjuk. Nyers málnaleves Hozzávalók: 30 dkg málna, 10 dkg porcukor, egy csipet só, 2 tojássárgája. A porcukorral meghintett málnát lefedett porcelánedényben néhány óráig állni hagyjuk, majd beletesszük a sót, és simára keverjük benne a tojássárgákat. Jéghidegen kínáljuk PÁNDI CSIRKELEVES

Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, fél tubus zöldségkrém, 25 dkg meggy, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál rizsliszt, kevés cukor, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg őrölt fahéj, ízlés szerint só és őrölt fehér bors. A csirkeaprólékot megtisztítom és feldarabolom, majd egy liter sós vízben megfőzöm. Közben a meggyet megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom A megfőtt húst leszűröm, kicsontozom, és metéltre vágom. A húst az átszűrt lébe visszateszem, hozzáadom a kimagozott meggyet meg a fűszereket, és 5 percig forralom. Közben a tejföllel elkeverem a rizslisztet, és behabarom vele a levest. Jól kiforralom, kevés cukorral ízesítem. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom. 7 Portugál gesztenyeleves HOZZÁVALÓK (4 személyre): 500 g gesztenye, 3/4 l húsleves (kockából), 1 kis fej hagyma, 1 dl fűszeres vörösbor (vagy sherry, vermut), só, bors, 1 kis csokor snidling A gesztenyéket megmossuk, héjukat keresztirányban

bevagdossuk, egy tepsibe terítjük, és forró sütőben addig sütjük (15- 20 percig), amíg a héjuk ki nem nyílik. Még melegen gondosan meghámozzuk, a hártyákat is eltávolítjuk. 8 szemet félreteszünk a díszítéshez. A húslevest felforraljuk, hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát, a gesztenyét, és fedő alatt, szelíd tűzön 30 percig főzzük. Merülő mixerrel péppé zúzzuk, felöntjük a borral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és éppen csak összeforraljuk. A snidlinget megmossuk, néhány szálat félreteszűnk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk, és a levesbe keverjük. Erőleveses csészékbe szedjük, a tetejükre morzsoljuk a félretett gesztenyeszemeket, és a snidlinggel díszítjük. Ötlet: A gesztenye héjat úgy is eltávolíthatjuk, hogy a fenti módon bevagdossuk, forró vízbe dobjuk, és 20 percig főzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk. Sárgadinnyeleves Hozzávallok: 1 kis dinnye, 12 deka cukor, 1

darabka fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, negyed liter fehérbor, citromlé 1 tojás A héjából kivágott, magjától megtisztított dinnyét kis kockákra vágjuk. 1 és negyed liter fövő vízbe dobva cukorral, fahéjjal kis lángon puhára pároljuk. Harmadát félretesszük, a többit elturmixoljuk. Borral, citromlével ízesítjük, pici sót teszünk belé. A tojást először kevés meleg levessel elkeverjük, azután a többihez öntjük. Ízlés szerint tejszint is adhatunk, hozza Beletesszük a darabokban hagyott és korábban félretett dinnyét, és nagyon jól behűtjük. Egy tojásfehérjét verjünk kemény habbá kevés cukorral, és lobogva forró enyhén sós vízben főzzünk belőle kicsi habgaluskákat. Szedjük ki szűrőlapáttal, szitán csurgassuk le, hűtsük be, ezzel díszítsük tálaláskor a levest /más gyümölcsleveseken is jól mutat/. Tejszínhabbal is "feldobhatjuk" SZŐLŐLEVES CSIRKÉVEL Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 2 dl

száraz fehérbor, 1 tubus zöldségkrém (vagy 1 evőkanál Vegeta), 2 dl tejszín, 3 dkg vaj, csipetnyi cukor, 1 evőkanál liszt, 25-30 dkg, lehetőleg mag nélküli szőlő, 1 teáskanál reszelt citromhéj. A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Vajon mindkét oldalán jól átpirítom, majd egy liter vízzel és a borral felöntöm. Beleszórom a citromhéjat, hozzáadom a zöldségkrémet és puhára főzöm. Közben a szőlőt megmosom, lecsöpögtetem, leszemezem, a tejszínbe, pedig belekeverem a lisztet. Amikor már puha a csirkehús, a levest behabarom, hozzáteszem a szőlőszemeket, és jól kiforralva tálalom. 8 Szilvás leves füstöl orjával Hozzávalók: 60 dkg orja, 30 dkg szilva (aszalt), 1 fej hagyma, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl tejföl, vagy tej. Az orját és az aszalt szilvát este beáztatjuk, másnap a húst 1 fej apróra vágott hagymával főni tesszük. Egy személyre 1/2 liter vizet lehet számítani Amikor a hús félig

megfőtt, a levesbe tesszük a szilvát, egy személyre fél maréknyit. Amikor ez is megfőtt, rántást teszünk bele, és 1 tojással vagy tejföllel eresztéket adunk hozzá. Változatok: A szilva helyett tehetünk bele tormát, és 3 közepes murkot (sárgarépát), s fedő nélkül 5 percig főzzük. Utána félrehúzzuk, tejből-tojásból és kevés lisztből eresztéket keverünk, és a lébe öntjük. Fellobbantjuk, vigyázva, hogy össze ne fusson. Kis cukorral, ecettel ízesítjük Ha tárkonnyal készítjük, kaszáslevesnek hívják, és pirított kenyérkockával fogyasztják. (ereszték az én értelmezésemben sűrítő anyag/ok/). Tejszínes hideg sárgadinnyeleves Hozzávalók: 1 nagyobb sárgadinnye, 1 pohár tejszín, fél liter tej, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál cukor, (lehetőség szerint) 2 db kivi. Elkészítése: A tejet felfőzzük és a tűzről levéve, lassan hozzákeverjük a tejszínt. Beletesszük a mézet és a cukrot. Hagyjuk kihűlni, de többször

megkeverjük A sárgadinnyét és a kivit lehámozzuk, kockára illetve szeletekre vágjuk és a kihűlt masszába, keverjük. Lehűtve tálaljuk Vörösboros aszaltszilva-leves Hozzávalók: 3 dl vörösbor, 10 dkg magozott aszalt szilva, 1-1 dl tejszín és tejföl, fél alma, 1 húsleveskocka, 1 csapott evőkanál liszt, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj, gyömbér, ánizsmag, szegfűszeg, ízlés szerint só, cukor Előkészítés: A húsleveskockát és a fűszereket 4 dl vízbe teszem. Egy pillanatra felforralom Közben az aszalt szilvát apróra vagdalom. A tejszínt simára keverem a liszttel és a tejföllel Elkészítés: A forrásban lévő levesbe teszem a szilvát, beleöntöm a lisztes-tejfölös tejszínt és kevergetve 5 percig forralom. Végül a bort öntöm hozzá, máris lehúzom a tűzről Tálaláskor egy-egy szelet díszesre vágott almát és aszalt szilvát teszek a tetejére. 9