Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Gyümölcssaláta receptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:171

Feltöltve:2010. június 23.

Méret:51 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Gyümölcssaláták Avokadó 1 nagy vagy két közepes, (nem túlérett) avokadó nagyon apróra kockázva 2-3 kemény paradicsom, félbevágva, levét kicsavarni, úgyszintén apróra felkockázni, fél lilahagyma – ugyanez, s, bors, kevés citromlé, esetleg kávéskanál ecet, fel csomó koriander apróra metélve (ha nincs, használj petrezselymet) Jól keverd össze, hagyd hűtőben összeérni legalább 2 órán át. Avokadó Avokadó-dip: 25 dkg tehéntúró, 2 kicsi, érett avokadó, 3 kiskanál citromlé késhegynyi hagymapor (v. nagyon apróra vágott V hagyma), cayenne bors Az avokadókat meghámozzuk, félbevágjuk, villával pépesítjük és a túróval simára keverjük. Citromlével, hagymával, cayenne borssal ízesítjük A dipet tálkába töltjük, lefóliázzuk (barnulás megelőzésére), és behűtjük. Többféle zöldséget (sárgarépa, angol-zeller, kígyóuborka, cukkíni stb.) rudakra vágunk, és ezzel mártogatunk a dipből. [Megjegyzés: szerintem

hasonló dipet lehet joghurttal is készíteni, esetleg a fokhagyma sem túl "idegen" ízesítőszer hozzá.] Belga narancssaláta 8 szép narancs sárga héját éles késsel vékonyan levágjuk, és laskára szeljük. 25 deka cukrot kevés vízzel felforralunk, beleadjuk a narancshéjat, és fedő alatt addig főzzük, míg üvegessé nem válik. (Ha a vizet elfőné közben, pótoljuk) A narancshéjat leszűrjük, és félretesszük. Visszamaradt levébe fél liter édes vörös bort öntünk, és fedő nélkül egyharmadára befőzzük. A narancsokat megtisztítjuk fehér "bundájuktól", mély üvegtálba karikára vágjuk, és leöntjük a vörös boros mártással. Tetejére hintjük a főtt narancshéjat. Legalább egy napig hideg helyen érleljük Bigyó salátája Hozzávalók: ananászkonzerv, kukoricakonzerv, 15 dkg gépsonka, Tartármártáshoz: majonéz, tejföl, mustár, só, bors, citromlé, cukor Az ananászt és a kukoricát leszűrjük. Az

ananászt felvágjuk kisebb darabokra, és egy tálba öntjük, ugyanígy a kukoricát. A sonkát feldarabolva beleöntjük ugyanebbe a tálba, és elkészítjük a tartármártást ízlés szerint. Beleöntjük a tálba, összekeverjük óvatosan, és a hűtőbe rakjuk alufóliával lefedve. Két-három óra múlva már fogyaszthatjuk is. Csinos gyümölcsfalatkák Hozzávalók: 2 db alma, 2 db kemény körte, 2 evőkanál citromlé, 15 dkg mag nélküli aszalt szilva, 20 dkg ananászkonzerv, 10 dkg cseresznyebefőtt, 10 dkg meggybefőtt, 2 db narancs (kisebb) 1 Az almát és a körtét megtisztítjuk, a magházat eltávolítjuk, a gyümölcs húsát cikkekre vágjuk. Szűrőkanálba téve 1-2 percre forrásban lévő citromos vízbe mártjuk, lecsöpögtetjük. Az aszalt szilvát annyi, citromlével ízesített vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Az ananász-, cseresznye- és meggybefőttet lecsöpögtetjük, a narancsot gerezdekre bontjuk. Az almacikkekre egy-egy aszalt

szilvát tűzünk fogpiszkálóval, a körteszeletekre egy-egy narancsgerezdet és meggyet, az ananászkockákra, pedig cseresznyét. A csinos gyümölcsfalatkákat ízlésesen elrendezve tálra tesszük, esetleg hozzáillő pástétom vagy húsféle mellé, amelynek pompás kísérője lehet. Déligyümölcs-saláta 10 személyre HOZZÁVALÓK: 1 kg tisztított déligyümölcs vegyesen (narancs, mandarin, banán, kivi stb., héjastól kb másfél kg), 2 dl joghurt, 1 dl narancsszörp, 1 dl narancslikőr vagy triple sec, 1 teáskanál reszelt narancshéj, A díszítéshez: 2 dl tejszínből vert kemény hab. ELŐKÉSZÍTÉSE: 1 narancshéjat finom reszelőn lereszelek, de ügyelek arra, hogy csak a sárga héja kerüljön a reszelékbe. A gyümölcsöket meghámozom, és kis kockákra vágom Mély tálba teszem. A narancsszörpöt a narancslikőrrel, a joghurttal és a narancshéjjal összekeverem. ELKÉSZÍTÉSE: A gyümölcsökre rálocsolom a joghurtos öntetet és összekeverem. A

tetejét szépen feldíszítem és hűtve kínálom. Földieper-gyümölcssaláta Hozzávalók: 2o dkg földieper, sárgadinnye, l mangó, 4 cl Maraschino likőr, mentalevelek. A sárgadinnyét vágjuk ketté, magozzuk ki, s az egyik felét használjuk kehelynek. A másik feléből fagylaltszedővel vágjunk ki golyócskákat, amelyeket a negyedelt eperdarabokkal, s manószeletekkel helyezzünk el a dinnyekehelyben, s locsoljuk meg likőrrel. Mentalevelekkel díszítjük, s behűtés után tálaljuk. Földieper-saláta Hozzávalók: 5o dkg eper, Endívia saláta, 3 narancs, l tk. cukor, l csipet chilipor, 2 ek. olaj, 2 tk szemes bors Két narancsot hámozzunk meg, s vágjunk fel, a harmadiknak, pedig préseljük ki a levét, amelyet keverjünk el cukorral, chilivel és olajjal. Az epret mossuk meg és daraboljuk fel, majd a narancsdarabokkal együtt helyezzük el a salátástálban. Az öntettel locsoljuk meg, s szórjuk be borssal, majd rövid időre hagyjuk állni. Friss brióssal

tálalhatjuk. 2 Fügés narancssaláta (4 személyre) Hozzávalók: 4 kisebb narancs, 10 dkg aszalt füge, fél dl narancslikőr (vagy 1 teáskanál narancsaroma és fél dl tej), 1-1 evőkanál porcukor, citromlé és mandulaforgács, 1 teáskanál margarin. Előkészítése: A narancsot meghámozom, és karikára vágom, majd felkockázom. A fügét csíkokra metélem. A narancslikőrt a cukorral meg a narancs kicsurgó levével összekeverem A forró margarinon megpirítom a mandulaforgácsot. Elkészítése: A feldarabolt narancsot és fügét tálba teszem, a likőrös cukrot ráöntöm, majd lazán, óvatosan összekeverem. A tetejére szórom a pirított mandulát, és befedem Hűtőszekrényben jól lehűtöm, és kompótostálkákba tálalom. (Akinek szabad, tegyen tejszínhabot is a tetejére.) Görögdinnye vörös borban A görögdinnyét félbevágjuk, és karalábé kiszúróval vagy kiskanállal kis golyókat vágunk ki belőle, természetesen magok nélkül. Jól

záródó üvegekbe töltjük, és - a dinnye édességétől függően - 2-3 evő-kanál porcukorral meghintjük, a kapható legédesebb vörös borral derékig leöntjük. Az üvegeket lezárva, hűtőszekrénybe tesszük, és hűtés közben időnként felrázzuk, hogy a bor íze a dinnyét jól átjárja. Üvegtányérban vagy talpas poharakban tálaljuk, kevés levet öntve alá. (Különösen az őszi, bizony már gyakran ízetlen dinnyét tálaljuk jól így.) Gyümölcssaláta A receptje a következő: 2 db almát meghámoztam, centis kockákra vágtam, meglocsoltam egy citrom kifacsart levével. 2 db banánt karikákra vágtam, s az almához kevertem (óvatosan). 4 db kivit kockákra vágtam (lehet több darab is, mert a kivi egészen apró). A lényeg, amikor összekeverem, legyen benne egy kis zöld szín is. S akkor izében is lehet érezni a kivit. 1 kisebb doboz mandarinkonzervvel megborítottam a gyümölcskeveréket. Azért kell a kompot, mert a levét is bele kell

tenni 1 kisebb doboz darabolt ananászkonzervet kevertem hozzá végül. Ezt is a levével együtt Lehet meg narancsot is beletenni a salátába. Ebből is két darabot kell meghámozni, lehártyázni, és feldarabolni. Gyümölcssaláta ananászbölcsőben Hozzávalók: 2 bébi ananász, 2 narancs, 2 kivi, 150 g eper (vagy mélyhűtött málna), 100 g szőlő, 2 kisebb banán, 1 savanykás alma, 1 körte, 1 citrom leve, 2 ek. porcukor, 1 dl illatos likőr (pl Tripli sec), néhány mentalevélke 1. Az ananászokat folyó víz alatt leöblítjük, szárazra töröljük, hosszában kettévágjuk Hegyes késsel körben bevagdossuk (2 cm vastag gyümölcsfal maradjon), a húsukat kiemeljük, fás közepüket kivágjuk, a gyümölcshúst kisebb kockákra vágjuk, és mély tálba tesszük. 3 2. A gyümölcsöket megmossuk A narancsot és a kivit meghámozzuk, apró darabkákra vágjuk, a szőlőt leszemezzük, a túl nagy szemeket, félbevágjuk. Az epret megmossuk, csumáját

kiemeljük, elnegyedeljük. Az almát nem feltétlenül, a körtét azonban meghámozzuk, magházukat kivágjuk, felkockázzuk. A banánokat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, mindhármat azonnal a citromlébe forgatjuk, hogy meg ne barnuljanak. Az összes gyümölcsöt (a citromlével együtt) az ananászhoz adjuk, megszórjuk a porcukorral, megöntözzük a likőrrel, és összekeverjük. Fóliával letakarjuk, és 1 órára, hidegre tesszük. A kivájt fél ananászokat ugyancsak fóliába csomagoljuk, és behűtjük. 3. Az „ananászbölcsők" aljából levágunk egy szeletkét, hogy ne billegjenek, tányérra téve megrakjuk őket a gyümölcssalátával, és mentalevélkékkel díszítjük. Tipp: Készíthetjük ananászbefőttből is, ez esetben a gyümölcssalátát csinos üvegtálkákban tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kínálhatjuk. Gyümölcssaláta fenségesen Hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv, 1 doboz őszibarackbefőtt, 2 db alma, 2 db kivi, 15 dkg

eper, 1 db körte, néhány szem májusi (vagy koktél) cseresznye, fél dl citromlé, fél dl Triple sec (vagy Grand marnier likőr), cukor, szükség szerint 2 dl víz, csipet só Vízzel cukorból szirupot főzünk. Kihűtjük, hozzákeverünk csipet sót, citromlevet, Triple sec likőrt, majd a konzervek levét is. Megmossuk a nyers gyümölcsöket A konzervgyümölcsökkel együtt feldaraboljuk, és bekeverjük az elkészített lébe. Hűtőszekrénybe helyezzük, hogy az ízek összeérjenek. Jól lehűtve tálaljuk Az ilyen típusú salátákat készíthetjük friss idénygyümölcsökből is. Egzotikus gyümölcsökből készítve Triple sec helyett Grand marnier likőrrel igazán fenséges. Gyümölcsös fejes saláta Hozzávalók: 1 fej saláta, meggy/befőtt/, 3 kemény tojás, borecet, l kk. mustár, l ek olaj, l,5 dl tejföl, néhány csepp citromlé, só, cukor, l narancs A meggybefőttet kimagozzuk, kevés borecettel megöntözzük, fél óráig állni hagyjuk, majd

leszűrjük. Összekeverjük a kis darabokra tépett salátával, és behűtjük A kemény tojások sárgáját villával összetörjük, mustárral simára keverjük, majd olajjal, citromlével, csipetnyi cukorral, tejföllel elkeverjük, s kicsit megsózzuk. Ezt is behűtjük, s csak tálalás előtt öntjük a gyümölcsös salátára. Tetejét narancsgerezdekkel díszíthetjük. Egzotikus gyümölcssaláta Hozzávalók: 2 db papaya, 3 db mangó, 4 db banán, 4 db kiwi, 50 dkg narancs 10 dkg lichi, 1 db citro, 10 dkg zöld napraforgómag, 1 db ananász, citromfű cukor, 2 dl tejszín A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, meghámozzuk. Tetszés szerinti, nagyobb darabokra vágjuk. Megöntözzük szűrt citromlével Meghintjük porcukorral Lazán átkeverjük. Felhasználásig hűtőben tartjuk Előhűtött gyümölcskehelybe tálaljuk, tejszínhabbal, pirított mandulával díszítjük. 4 Hawaii meggysaláta Hozzávalók: 50 dkg meggy, 1 félkilós ananászkonzerv, 3 dl

édes vörös bor, 2 kupica konyak, 5 dkg porcukor, késhegynyi őrölt fahéj. Megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk a meggyet, és szitára téve, lecsepegtetjük. Az alatta összegyűlt meggylevet elkeverjük a cukorral, a borral, a konyakkal, az ananászbefőtt levével és a fahéjporral. A tálon szépen elrendezzük az ananászt meg a meggyet, leöntjük a mártással, és Jégbehűtve adjuk asztalra. (Kínálhatunk hozzá két deci kemény habbá vert, öt deka porcukorral ízesített tejszínt is, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelő mennyiségben koronázhassa meg vele a gyümölcstálát.) Kaliforniai gyümölcssaláta Ezt a gyümölcssalátát egész évben készítik Kaliforniában, a mártás hozzá ugyanaz, de a gyümölcsöt kedvük szerint váltogatják. Egykilónyi vegyes gyümölcsöt megtisztítanak, ha kell, feldarabolják, és összekeverve, behűtik. A mártáshoz 20 deka krémsajtot annyi tejjel kevernek simára, hogy könnyű, tejföl sűrűségű

legyen, és 2-3 evőkanál porcukorral, egy citrom levével ízesítik, ezt is jégbe hűtik. Közvetlenül tálalás előtt öntik az üvegtányérokba vagy talpas poharakba töltött gyümölcsre, és megszórják pirított, durvára vágott mandulával vagy dióval. Epres spenótsaláta Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a spenótot? Tálaljuk az egyik kedvencükkel, eperrel! Hozzávalók: 2 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál mák (nem darált), 1 evőkanál cukor, 1 dl olíva olaj, fél dl fehérborecet, fél teáskanál őrölt paprika, fél teáskanál Worcestershire szósz, 1 evőkanál apróra vágott gyöngyhagyma, 30 dkg friss spenót, 70 dkg eper, 5 dkg mandulaforgács. Egy edényben keverjük össze a szezámmagot, a mákot, a cukrot, az olíva olajat, az ecetet, a paprikát, és a Worcestershire szószt, keverjük hozzá a hagymát is. Lefedve, hűtőben hagyjuk állni egy órát. Egy tálban keverjük össze a megmosott, felezett epreket, a falatkákra tépett

spenótot és a mandulaforgácsot. Öntözzük meg a dresszinggel, és 10-15 percig hagyjuk állni. Tipp: A szezámmagot meg is piríthatjuk, úgy még finomabb a saláta. A felforrósított száraz serpenyőbe öntsük a magokat, és rázogatva pirítsuk aranyszínűre. Figyeljünk, hamar pattogni kezd! Még izgalmasabb a saláta, ha friss kecskesajtból készített, frissen őrölt borssal megszórt golyókkal tálaljuk. Eper balzsamecettel és mascarponéval Elsőre bizonyára kissé meglepőnek hangzik a balzsamecet, de a bársonyos ecet az eper édes ízével és a krémesen telt sajttal nagyon kellemes íz élmény. Hozzávalók: 3 evőkanál balzsamecet, 5 evőkanál cukor, egy teáskanál friss citromlé, 10 dkg mascarpone sajt, 1,5 dl tejszínhabbá verve, pár csepp vanília esszencia, fél kg friss eper félbevágva. 5 A balzsamecetet 2 kanál cukorral, és a citromlével forraljuk fel egy kis edényben. Közepes tűzön melegítjük, míg a cukor felolvad, majd

kevergetve főzzük be szirupsűrűségűre. Hagyjuk kihűlni, a hűtőben tároljuk A mascarponét keverjük el a tejszínhabbal, és a vaníliával, és két evőkanál cukorral. Ha jól elkeveredett, tegyük a krémet négy órára a hűtőbe. A megmosott, felszeleteket, epreket szórjuk meg a cukorral, locsoljuk meg a balzsamecetes sziruppal, és hagyjuk állni harminc percig. Kis tálkákban tálaljuk, tetejére tornyozzuk a mascarpone krémet. Az eperszezon közepén a befőzés mellett sokan választják azt, hogy fagyasztással tartósítják az epret. Az eper sokkal élvezhetőbb lesz kiengedve, ha most nem összecsomagolva rakjuk el, hanem először egy tálcán egymástól kicsit távol rakva az egészséges szemeket lefagyasztjuk, majd a fagyott szemeket rakjuk bele a zacskóba vagy dobozokba. Könnyebb felengedni a kívánt mennyiséget, és gusztusosabb is lesz. Majonézes dinnye Egy szép sárgabelű dinnyét meghámozunk, kimagvalunk és ujjnyi vastag cikkekre vágunk.

Jól záródó edényben jégbehűtjük Két tojássárgájához cseppenként, habverővel hozzákeverünk két deci olajat, és amikor már vajkeménységű, egy-egy púpos kiskanál mustárráf, porcukorral, pár csepp citromlével, késhegynyi sóval ízesítjük, két deci sűrű tejföllel simára keverjük. Ezt a mártást is jégbehűtjük Tálalás előtt a jégbehűtött dinnyeszeleteket tálra fektetjük, megsózzuk, törött borssal meghintjük és leöntjük a jó hideg mártással. Mézes gyümölcssaláta Összekeverünk egy félkilós doboznyi leszűrt darabolt ananászt vagy egy üveg őszibarackot két narancs meg egy kis citrancs (grapefruit) kis kockára vágott belével, és belereszeljük az egyik narancs sárga héját. (Ha van, belevághatunk karikákra két megtisztított banánt is). Simára keverünk két nagy evőkanál mézet egy citrom levével, és ezzel ízesítjük a gyümölcssalátát. (Ha bővebb lével szeretjük, megöntözhetjük még kevés

ananászlével is.) Végül közékeverünk öt deka diót, és néhány órára jégbehűtjük. Mézes gyümölcssaláta 1 kg. mandarint megpucolunk, gerezdekre szedjük Hozzáöntünk 1-2 ananászbefőttet levével együtt. Belevágunk 2-3 banánt Az egészet összeturmixoljuk, ráöntünk kb. másfél-két deci akác- vagy virágmézet, megszórjuk cimettel (fahéjjal) és állni hagyjuk 2-3 órát, lefedve a hűtőben! Nagyon finom desszert, próbáljátok ki! MUSTOS SZŐLŐSALÁTA HOZZÁVALÓK: 3/4 kg fehér szőlő (lehetőleg muskotályos), 5 dkg nagyon finomra darált dió, 10 dkg apróra vágott dió, 1 dl frissen préselt szőlőlé, 1/2 citrom leve, 1/2 dl triple sec vagy egyéb likőr (ha gyerekek is esznek belőle, akkor a likőr elhagyható, vagy aromával helyettesíthető), 1 zacskó vaníliás cukor. 6 A szőlőt száráról leszemezzük, és szűrőkanálba téve, folyóvíz alatt megmossuk, majd lecsöpögtetjük. Mélyebb tálba öntjük az átszűrt

szőlőlevet, a citromlevet és a likőrt, ezután hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Addig keverjük, amíg a cukor egészen feloldódik a lében. Ezután hozzáadjuk a finomra darált diót is Jól összekeverjük A szőlőszemeket beleforgatjuk a lébe, majd hozzáadjuk a tört diót. Átkeverve és befedve tesszük a hűtőszekrénybe egy-két órára. Ha piros (vagy kék) szőlőt használunk, akkor a szőlőlevet is ugyanabból a fajtából préseljük, és dió helyett lehéjazott, tisztított mandulával ízesítjük. Paprikasaláta szőlővel és juhsajttal Hozzávalók: 3 paprika (lehetőleg 1 sárga, egy piros, egy zöld húsú) 3 ek borecet, 1 tk méz, 4 ek olaj, 40 dkg szőlő (lehetőleg apró magokkal) 12 dkg juhsajt, só Elkészítés: A paprikát mossa meg, a csumáját vágja ki és szeletelje vékony csíkokra. Keverje össze a borecetet a mézzel és az olajjal, sózza meg. Keverje hozzá a paprikát és kb fél órára, tegye hűtőbe. Időnként keverje meg A

szőlőt eközben mossa meg, szemezze le A juhsajtot tördelje kis darabokra. Keverje össze a szőlőt, a sajtot és a paprikát Tegye tálba, szórja meg borssal és frissen tálalja. Sajtos köretsaláta, tejszínnel Hozzávalók: 15 dkg trappista sajt, 15 dkg füstölt sajt, 5-6 db keményebb körte, néhány szem mogyoró, dió és mandula, 1 pohár tejszín, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só. Elkészítése: A sajtokat kb. 1x1 cm-es kockákra, vágjuk, és ugyanígy teszünk a körtével is (a héját hagyjuk rajta!). A magvakat darabosra vágjuk Egy tálban összerakjuk a hozzávalókat Ezután a tejszínt lassú tűzön főzni kezdjük, majd habverővel folytonos kevergetés közben beleszórjuk a lisztet, és sűrűre főzzük vele. Hozzáadjuk az ízesítőket, hagyjuk kihűlni, majd végül a sajtos masszára öntjük. Jól összeforgatjuk vele Ízlés szerint nagyon apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük. Sárgadinnye sonkával

Meghámozunk, vékony cikkekre vágunk egy kicsi, zamatos sárgadinnyét, és mindegyik darabot nagyon vékonyra vágott nyers sonkaszeletbe göngyöljük. Úgy lehet legjobban szeletelni a sonkát, ha előtte 1-2 órára a hűtőszekrénybe rakjuk, és egész vékonyra állított kenyérvágógéppel, vagy elektromos késsel vágjuk fel. Jégbe hűtve tálaljuk. Ha gyufadoboznyi darabokra vágjuk a dinnyét, természetesen kisebb sonkaszeletekbe göngyöljük, és fogpiszkálóval átszúrva, borkorcsolyaként is tálalhatjuk ezt az Olaszországból származó zamatos nyári eledelt. Szarvassonka-salátával töltött papaya Hozzávalók: 4 db papaya, 2 tálca szeletelt, füstölt szarvassonka 1 fejes saláta, 1 lollo rosso saláta, 10 dkg füge, 2 szál sárgarépa, 3 evőkanál szeletelt mandula, borecet, étolaj, cukor, só, őrölt fehér bors friss kakukkfű, rozmaring 7 A papayákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk. A salátákat megmossuk,

lecsepegtetjük, laskákra tépjük. A sárgarépát megpucoljuk, megmossuk és a füstölt szarvassonkával együtt vékony metéltre, a fügét kisebb darabokra vágjuk. Borecetből cukorral, sóval, friss kakukkfűvel, rozmaringgal, étolajjal öntetet készítünk. Az előkészített nyersanyagokat, a szeletelt mandulával együtt lazán átkeverjük, tálalásig hűtőben tartjuk. Tálaláskor betöltjük a felezett papayákba Szőlősaláta Hozzávalók: 400 g fehér szőlő (nem baj, ha nem mézédes), 50 g dióbél 0,3 dl sherry, 1 db citrom leve, 20 g porcukor, késhegynyi só, pár csepp dióolaj, ha nincs, jó helyette a diólikőr, 10-15 szem piros bors Elkészítése: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, vigyázva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dióbelet és a piros borsot durvára vágjuk. A porcukrot, a citromlével, a sóval, a likőrrel, és a darabolt dióval jól összekeverjük. Kb fél liter vizet, felforralunk, és pár másodpercre a leszemezett szőlőt

beletesszük, leszűrjük, és hideg vízzel rögtön lehűtjük. A lehűtött szőlőt az elkészített öntethez adva lazán összekeverjük, poharakba adagoljuk, tetejét megszórjuk a durvára tört piros borssal, és fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük. Szőlős szilvasaláta 35 dkg szilva, 25 dkg szőlő, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt 4 evőkanál olaj, 1 citrom leve, fél mokkáskanál őrölt feketebors 1 púpozott kiskanál porcukor, 2-3 dkg mandula vagy dióbél A szilvát négyfelé, a nagyobb szőlőszemeket félbe vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, és a gyümölccsel meg a csíkokra vágott sajttal összekeverjük. Az olajban a citromlevet, a borsot meg a porcukrot kiskanállal simára keverjük, a salátára öntjük, átforgatjuk. Tálaláskor durvára vágott diót vagy mandulát (héj nélkül) szórunk rá. Tartáros gyümölcssaláta Meghámozunk, kimagvalunk, kockára vágunk 50 deka őszi-barackot, és rácsavarjuk egy citrom levét,

nehogy megbarnuljon. Beleszemezünk egy fél kiló szőlőt is Egy csokor kaprot, egy szál vasfüvet, egy szál megtisztított, hosszában félbevágott tormát leöntünk annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadunk néhány szem borsot, késhegynyi majoránnát, sót meg annyi borecetet, hogy kellemesen savanykás legyen az íze, és öt percig forraljuk, majd kihűtjük. Leszűrve a gyümölcsre öntjük, és másnapig hűtőszekrényben állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a levét leöntjük róla, és elkeverjük a gyümölcsöt egy kis tubusnyi majonézből, két deci tejföllel, kiskanálnyi mustárral, csipet cukorral készült tartármártással. Jégbe hűtve kínáljuk (Télen kompót szőlőből és barackból készülhet: a befőttek levét ízesítjük, felforraljuk és a felaprított gyümölcsre hidegen visszaöntve, a hűtőszekrényben érleljük, fogyasztás előtt tartározzuk.) 8 Tavaszi almasaláta (4 személyre) Hozzávalók: 1 kis fej saláta, 2 nagy savanyú

alma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 3 evőkanál száraz fehérbor, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só és csipetnyi porcukor. Előkészítése: A majonézbe belekeverem a kefirt, bort, sót, őrölt fehér borsot és a megmosott, apróra vágott kaprot. Kevés cukorral ízesítem Almareszelőn lereszelem az ecetes uborkát és a megmosott, kicsumázott héjas almát. A salátát leveleire szedem, megmosom, leszárítom, és kis darabokra tépkedem. Felhasználásig befedve teszem hűtőszekrénybe. Elkészítése: Az uborkát meg az almát beleforgatom a mártásba. Jól átkeverem és lehűtöm Közvetlenül tálalás előtt beleforgatom az összetépkedett salátaleveleket. Töltött sárgadinnye Félbevágunk, kimagozunk két kicsi sárgadinnyét, és a belsejükből karalábé fúróval gömböket vágunk ki. Összekeverjük egy sült vagy főtt (esetleg maradék) lebőrözött, kicsontozott, kockákra vágott

csirkemellel. 15 deka, hasonlóan feldarabolt uborkával meg egy marék olívabogyóval. Meglocsoljuk a mártással, amelyhez egy citrom levét mokkáskanálnyi mustárral, egy csipet sóval, őrölt borssal, cukorral meg 4-5 evőkanál olajjal kevertünk ki, és bazsalikommal, kakukkfűvel, őrölt korianderrel ízesítettük. Jégbe hűtve, a fél dinnyehéjakban tálaljuk, öt deka dióval díszítjük. (Tehetünk bele kockákra vágott sonkát is). Ünnepi gyümölcssaláta Levétől leszűrünk, és kis kockákra vágunk egy félkilós konzervananászt. Meg egy félkilós őszibarack befőttet, lecsepegtetünk, kimagozunk egy félkilós befőtt cseresznyét vagy meggyet, és a többihez keverjük. Meghintjük ízlés szerint 5-10 deka porcukorral, megöntözzük egy féldeci rummal, és 10 deka mazsolával. 10 deka hámozott mandulával vagy durvára vágott dióval gazdagítjuk. Lefedve néhány óráig állni hagyjuk hűvös helyen, időnként megkeverjük. Végül a gyümölcs

felét üvegtálba terítjük, krumplinyomóval rányomunk 25 deka gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel és tetejét vagy almahabbal, vonjuk be, vagy ráöntünk egy fél zacskó citromízű pudingporból készült pudingot, amely rádermed a tetejére. (Az almahabhoz megfőzünk, vagy megsütünk 3-4 almát, meghámozva áttörjük, kevés porcukorral édesítjük, és 2 tojás fehérjével addig verjük, míg könnyű, habos, fehér nem lesz. Ajánlatos néhány csepp citromlével is ízesíteni) Vaníliás gyümölcssaláta Elkészítünk az előírásnak megfelelően egy csomag vanília ízű pudingport, és egy csomag vaníliás cukorral erősítjük az ízét. Ha kihűlt, elkeverjük 20 deka krémtúróval, és jól behűtjük. Egy nagy üvegtálba vagy üvegtányérokba vegyesen rakunk 25-25 deka megtisztított ribiszkét meg egrest, kissé megcukrozzuk, megöntözzük 2-3 evőkanál rummal, és ugyancsak jégbehűtjük. Tálalás előtt borítjuk be a hideg

túrós krémmel. 9 Joghurtos vitaminbomba Hozzávalók: 60 dkg idénygyümölcs (vagy fagyasztott), 4 dl joghurt. A szép, érett epret, szamócát vagy málnát finom szűrőn vagy szitán keresztül áttörjük, és egy üvegtálkában a levét felfogjuk. Amennyi a gyümölcslé, ugyanannyi joghurttal jól kikeverjük. Üvegpoharakba tesszük, néhány szem egészben hagyott gyümölccsel díszítjük, és jól kihűtjük. 10