Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:101

Feltöltve:2010. június 30.

Méret:86 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Édes kömény Népies neve: bécsi kapor, főnigli, főnikli, nagy kömény, német kömény, olasz kapor, római kapor Latin neve: Foeniculum vulgare L. Már a görögök és a rómaiak ismerték nemes aromáját és gyógyhatását. Mostanában mind gyakrabban látjuk feltűnni a magyar konyhák fűszerpolcain. Termesztése az országban nagy területeken folyik és komoly mennyiséget exportálunk belőle. Magja kellemes, jellemző, ánizsra emlékeztető szagú; íze édeskés, kissé csípős, zöldesbarna színű (Foeniculi fructus). Illó olajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét tartalmaz. Nagyon egészséges fűszer, mely főzelékek, saláták, halételek, szószok, marinádok, teasütemények, likőrök ízesítésére használható. Adagolásánál azonban ügyelni kell átható aromája miatt. A növény fiatal levélzetéből az olaszok salátát és főzeléket is készítenek. Kiváló emésztést serkentő, étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, ízjavító,

vízelhajtó, tejszaporító hatású. Csecsemők szélhajtó teájának és egyéb teakeverékeknek is fontos alkatrésze * Termesztése. * Évelő növény, ezért szereti a melegebb vidékek humuszos, meszes talaját. A magot állandó helyre, 40 cm-es távolságra vetjük. Már az első évben (szeptember-október) is hoz termést Éréskor a növényt kaszálógéppel aratják. A levágott növényeket kévékbe kötve és felállítva érlelik, majd a helyszínen kicsépelik. A magvakat rostálják és szellős helyen, naponként átforgatva szárítják. Kiskerti vagy cserepes termesztését - tekintettel a növény kétéves voltára és kényességére nem ajánljuk. * Receptek * Raguleves gombával 2 csirkeaprólékhoz veszünk 10 dkg gombát. Az aprólékot puhára főzzük, közben zsíron üvegesre pirítunk vöröshagymát és a gomba, valamint zöldségek hozzáadása után kevés vízben az egészet megpároljuk. Ha puha; akkor megszórjuk pirospaprikával, apróra

vágott petrezselyemzölddel és ráöntjük a puhára párolt aprólékot. Egy fém teatartóba teszünk 1 gyömbérgyökeret, 1/2 szerecsendiót, l mokkáskanál édes köményt és majoránnát, és a levessel főzzük 5-10 percet. Tálaláskor a tányérba 1-1 kanál tejfölre szedjük a levest * Gyógytea gyermekeknek 3-3 dkg ánizsmag, borsmentalevél, 5-5 dkg édes kömény, fodormentalevél, fehérmályvalevél, bodzavirág, komlóvirág, tarackgyökér keverékét 2-3 percig főzzük, majd 10 perces állás után leszűrjük. Napjában többször fogyasztható *Édeskömény sonkás paradicsommártással Hozzávalók: 4 db (kb. 1 kg) édeskömény, 2 ek olaj, 2,5 dl húsleves (kockából), 1,5 dl fehérbor, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 ek liszt, 20 dkg főtt sonka, oregano, bazsalikom, késhegynyi cukor, 2 ek reszelt sajt A gumók külső részét eltávolítjuk. A zöldjét levágjuk, megmossuk, leszárítjuk, apróra vágjuk és félretesszük. A gumókat félbevágjuk,

és forró olajon mindkét oldalon világosbarnára sütjük. Ráöntjük a húslevest és a bort, 25 percig fedő alatt pároljuk A gumókat kivesszük, melegen tartjuk. A paradicsompürét simára keverjük a liszttel, beleöntjük a zöldség főzőlevébe, és 3 percig főzzük. A fűszerekkel ízesítjük Belekeverjük az apróra vágott sonkát, az apróra vágott köménylevelet, és ezt a mártást ráöntjük a zellergumókra. Párolt rizzsel tálaljuk. *Édeskömény füstölt sonkával Hozzávalók: 1 kg édeskömény, 30 dkg füstölt sonka, 2 ek vaj, 1 ek liszt, 1/2 dl édes vörösbor, 4 ek tejszín, só, bors A gumók külső részét eltávolítjuk. A zöldjét levágjuk, megmossuk, leszárítjuk, apróra vágjuk és félretesszük. A gumókat negyedbe, majd csíkokra vágjuk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben 25 percig főzzük, majd jól lecsöpögtetjük. A lisztet a vajon megpirítjuk, felöntjük a zöldség főzőlevéből kb. 3/4 liternyivel, és

állandóan kevergetve 5 percig főzzük Hozzáadjuk a bort és a tejszínt, sót, borsot, az édeskömény darabokat és a vékony csíkokra vágott sonkát. Lassú tűzön még 5 percig főzzük. Meghintjük az apróra vágott zölddel Sült burgonyával tálaljuk. Illatos levele frissen saláták, szaftos húsok ízesítője, de önálló zöldsalátaként is megállja a helyét. Szárított levele az ánizshoz hasonló aromájú fűszer, amelyet gyümölcssaláták és szeszes italok ízesítésére használhatnak fel. A szárított levélszár éppúgy lehet téli savanyúságízesítő fűszer, mint a kaporszár. Magjának íze és illata hasonló az ánizséhoz, bár sokkal rafináltabb az ízhatása. Fűszerként főzelékek, saláták, halételek és mártások sajátos ízét adhatja. Készíthetünk aprósüteményt nagyanyáink emlékezetes illatú ánizsos aprósüteményének receptje szerint. Fűszeres illatú gumói ehetők főzve, párolva, sütve. Készíthetünk

belőle levest, főzeléket, köretet, rakott és töltött ételeket. Egyéni ízlés szerint más zöldségekkel vegyesen is használhatjuk. SALÁTÁK - A zsenge, friss gumókat megtisztítjuk és apró szeletekre vágjuk. Sóval, borssal, reszelt tormával és ecettel páclevet készítünk, felforraljuk és a zöldségre öntjük. Ha kihűlt, már tálalhatjuk. - A szeletekre vágott gumót karikára vágott banánnal keverjük el, és leöntjük majonézes salátaöntettel. Hűtőben érleljük és tálaláskor apróra vágott mogyoróval szórjuk meg - A köménygumókat uborkagyalun legyaluljuk és leöntjük saláta dressinggel, amely 3 evőkanál olajból, 1 kávéskanál mézből, 1 citrom levéből készül só és bors felhasználásával. Az apróra vágott köményzöld a tetejére kerül díszítésként. - Két-három gumót megfőzünk száraz fehér borban (3 dl). Amikor kihűlt, felszeleteljük és leöntjük a mártással. Egy pohár tejfölben elkeverünk néhány

evőkanál olajat, egy kávéskanál mézet, két-három gerezd szétzúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük érlelni. Tálaláskor megszórjuk a finomra vágott zöldjével - A zöldjéből is készíthető saláta. Személyenként egy maroknyi zöldet számítunk Kicsit feldaraboljuk. Kevés olajos-ecetes-cukros salátalével felöntjük Citromkarikával vagy karikára vágott keménytojással díszíthetjük, amikor kis tálkákban az asztalra adjuk. LEVES Akár egytálétel is lehet, ha csirkeaprólékot főzünk, azután beletesszük az aprított gumókat (12) kis fej vöröshagymával és tovább főzzük, amíg meg nem puhul. Csak tálalás előtt sózzuk meg. Főzhetjük a gumókat húsleveskockával is, ekkor nagyon finom, ha májgombócot vagy húsgombócot főzünk bele. Hagyományosan, zöldséglevesként is elkészíthető, ekkor petrezselymes rántással sűrítjük, de még jobb, ha a saját zöldjét használjuk apróra

vágva. FŐZELÉK Kuktarácson pároljuk meg a feldarabolt gumókat két fej kiseb vöröshagymával és egy közepes sárgarépával együtt. Ha kész, megolajozzuk, megsózzuk, ráöntünk egy pohár joghurtot vagy kefírt és az apróra vágott zöldjével vagy petrezselyemmel megszórjuk. PÁROLT KÖMÉNYGUMÓ Kockára vágjuk a köménygumókat ( 4személyre 2-3 kisebb darabot számoljunk) megforgatjuk forró vajon, majd felöntjük (3 dl) húslevessel és egy alma kipréselt levével. Ízesítjük egy kávéskanál mézzel, sóval, borssal és fedő alatt 20 percig pároljuk. Tálaláskor megszórjuk a kömény apróra vágott zöldjével Önmagában nyári vacsora, sültek mellé kiváló köret. CSŐBEN SÜLT KÖMÉNYGUMÓ Sós vízben puhára főzzük a felszeletelt gumót, lecsepegtetve sütőtálba helyezzük és leöntjük tejfölös mártással. Egy pohár tejfölben habosra keverünk egy egész tojást, pici őrölt borsot és 5-10 dkg reszelt sajtot. Közép-meleg

sütőben rövid ideig sültjük Vágott zöldpetrezselyemel vagy a vágott levelével megszórva adjuk asztalra. TÖLTÖTT ÉDESKÖMÉNY Két gumót félbevágunk és enyhén sózott fehérborban 25 percig főzzük, leszűrjük, s ha kihűlt kikaparjuk a belsejét és megtöltjük. A töltelék: forró vajba tesszük a gumók kikapart belsejét, darált csirkehúst ( 25 dkg) és 1-2 kanál zsemlemorzsát, sóval, borssal, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és a boros főzőlével hígítjuk. Rövid idejű együttpárolás után, hidegen, megtöltjük a gumókat, és reszelt sajttal megszórva forró sütőben 20 percig sütjük. RAKOTT ÉDESKÖMÉNY 6-7 nagyobb burgonyát héjában megfőzünk, majd lehűlés után felszeletelünk. Vajjal kikent sütőedényben egymás mellé rakjuk, majd a burgonyaszeletek tetejére rétegezzük rá az apróra vágott hagymával olajon megpárolt édeskömény szeleteket. Karikára vágott virslit vagy párizsi kockákat is párolhatunk a

zöldséggel. A harmadik sor a karikára vágott főtt tojás Ha a rétegezést befejeztük, nyakon öntjük tejfölös mártással, a tetejére pedig reszelt sajtot szórunk. A virsli közé egy pár szelet gyulai kolbászt is keverhetünk. Forró sütőben készre sütjük ÉDESKÖMÉNYFELFÚJT Kevés olajon pici vízzel apróra vágott hagymával pároljuk meg a felszeletelt gumókat. Kivajazott tűzálló tálba rétegezzük, ráöntünk 4 evőkanál búzacsírát és 2 evőkanál búzakorpát. Ennek a tetejére rétegezünk 20 dkg túrót. Minden réteget megsózunk meglocsoljuk a pároló lével. Vajdarabkákat teszünk a tetejére és összevágott gumós-köménylevelet vagy kaprot szórunk rá és 20 percig sütjük. TÉSZTÁBAN SÜLT KÖMÉNYGUMÓ Sűrű palacsintatésztával készül. A főtt gumókat ebben forgatjuk meg és forró olajban megsütjük. Fahéjas cukorral vagy darált dióval tálalhatjuk Készíthetjük úgy is, mint az almás palacsintát: a főtt

gumókat vékony csíkokra szeletelve keverjük a palacsintatésztába és palacsintaként sütjük meg