Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Nyári egytálételek

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:181

Feltöltve:2010. július 29.

Méret:67 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Nyári egytálételek SPENÓTOS-BURGONYÁS RAKOTTAS (6 személyre) 700 g spenót (vagy mángold levél) 500 g sütni való kolbász 400 g burgonya 200 g nyers füstölt sonka 100 g füstölt szalonna 2 tojás 1 ágacska rozmaring 8-10 bazsalikomlevél 1 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanálnyi szurokfű (szárított) 1 mokkáskanálnyi majoránna (szárított) 1/2 dl konyak őrölt szerecsendió só, bors, 1-2 ek. olaj 1 közepes fej hagyma A megtisztított spenótot gondosan megmossuk, lecsepegtetjük és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken maradt, egy kevés sóval fedő alatt, mérsékelt tűzön megpároljuk majd kinyomkodjuk belőle a fölösleges lét. A kolbászról lehúzzuk a héját, lábaskába tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a rozmaringot, a bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, a szurokfüvet, a majoránnát, egy csipet szerecsendiót, ízlés szerint sót, borsot és erős tűzön néhány percig átforgatjuk-átpirítjuk. Hagyjuk kihűlni, aztán

elkeverjük benne a tojást és a konyakot. Egy tűzálló tálat kibélelünk az igen vékonyan felszeletelt szalonnával, rásimítjuk a kolbászos massza egyharmadát, annak tetejére a sonkaszeleteket, majd a spenót felét tesszük, aztán ismét kolbász - sonka - spenót következik. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, vékonyan felkarikázzuk és a spenót tetejére két-három sorban körkörösen, szépen elrendezzük. Megsózzuk, megöntözzük olajjal majd előmelegített sütőben 180-190 C-on kb. 1-1,5 óráig sütjük, amíg a burgonya szép piros nem lesz. A sütőtálban forrón, azonnal tálaljuk. TÚRÓS-GOMBÁS SPENÓTRÉTES 1 kg spenót 300 g tehéntúró 1 egész tojás 1 tojás sárgája 100 g champignon gomba 1 gerezd fokhagyma só, bors, őrölt szerecsendió, zsemlemorzsa mélyhűtött leveles tészta 50 g reszelt sajt A spenótot megtisztítjuk, gondosan megmossuk, lecsepegtetjük és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken marad

+ egy kevés sóval fedő alatt megpároljuk. Jól kinyomkodjuk, megvágjuk, egy mélyebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a túrót, 1 egész tojást, a reszelt sajtot, az elkapart fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot, 1 csipet őrölt szerecsendiót. Ezt simára-habosra kikeverjük majd végül beletesszük a megtisztított, megmosott, szárazra törölt és vékony szeletekre vágott gombát. A felengedett leveles tésztát egy nagyobb, meglisztezett konyharuhán vékonyra kinyújtjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, egyenletesen rásimítjuk a spenótkrémet, ismét megszórjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Tepsibe emeljük, tetejét megszurkáljuk villával, megkenjük tojássárgával és előmelegített, forró sütőben (200 C) pirosra sütjük. Kb 30-40 perc a sütési ideje Hagyjuk langyosra kihűlni, csak azután szeleteljük. Hidegen is kitűnő! MÁNGOLD EGYTÁL 1 kg zsenge mángold 2 közepes fej vöröshagyma 80 g húsos füstölt szalonna 4 közepes, kemény

paradicsom 250 g olvadékony sajt (ementáli, trappista, eidami stb.) 250 g főtt sonka 200 g főtt rizs 2 egész tojás őrölt szerecsendió, só, bors, diónyi vaj A mángoldot megmossuk, jól lecsepegtetjük, a lágyabb levélrészt a vastagabb szárról lehúzzuk (mintha spenótot vagy sóskát tisztítanánk), levelét ujjnyi vastag csíkokra, szárát félujjnyi darabokra vágjuk. (A szára is nagyon ízletes,szinte a spárgára emlékeztet az íze!) Enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, leszűrjük és ha kissé meghűlt, alaposan kinyomkodjuk. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, rádobjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. A paradicsomot meghámozzuk (forró vízbe mártva könnyen jön le a héja!), a sajtot megreszeljük, a sonkát kisebb kockákra vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára tesszük a főtt rizst, majd a mángoldot, utána a szalonnás hagymát zsírjával, rá a

gerezdekre vágott paradicsomot, a sonkát, végül a megreszelt sajt 2/3 részét. Ízlés szerint meghintjük sóval, borssal, szerecsendióval. A tojásokat kissé felverjük, hozzáadjuk a maradék sajtot és a rakottas tetejére locsoljuk. Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük (kb 15-20 perc) Azonnal tálaljuk, különben a sajt megdermed. SPÁRGAPÁSTÉTOM 500 g spárga 3 dg közepes, zsenge sárgarépa 250 g főtt sonka 250 g sült sütőkolbász 1 szikkadt zsemle 1 dl tej 2 egész tojás 1 szem kockacukor só, őrölt szerecsendió, diónyi vaj, 5-6 szőlőlevél A spárgát meghámozzuk, megmossuk, csokorba kötjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk majd mindkettőt enyhén sós, cukorral ízesített vízben - még jobb, ha csak a gőzében szitalemezre téve - puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. A sonkát felszeleteljük, a sütőkolbászról lehúzzuk a bőrét, a zsemlét tejbe áztatjuk, alaposan kinyomkodjuk. Az egészet húsdarálón

2-3-szor ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a szerecsendiót, szükség szerint sót, jól kidolgozzuk, hogy egészen krémszerű legyen. A szőlőleveleket több vízben megmossuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük. Egy pástétom- vagy tortaformát kivajazunk, kibéleljük a szőlőlevelekkel, belesimítjuk jó szorosan a massza felét, lerakunk egy sor spárgát, egy sor sárgarépát, majd újra egy sor spárgát és betakarjuk-nyomkodjuk a maradék masszával. Befedjük a maradék szőlőlevelekkel, néhány mogyorónyi vajat morzsolunk a tetejére, beborítjuk alufóliával, langyos vízzel telt mély tepsibe állítjuk és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kigőzöljük (kb. 1 óra) A formában hagyjuk kihűlni, tálra borítjuk (ha nem akarna azonnal kicsusszanni, 1-2 percre forró vízbe merítjük, de vigyázzunk, hogy a formába ne folyjon bele a víz!) s ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Tetejét díszíthetjük keménytojás,

vagy paradicsomszeletekkel. Pirított kenyérrel kínáljuk. TAVASZI TÖLTÖTT KARALÁBÉ 8 db zsenge karalábé (leveleivel együtt) 400 g darált sertéshús 80 g főtt rizs 1 tojás 1 nagy csokor petrezselyem só, bors ízlés szerint 30 g vaj 40 g liszt 2 dl tejszín vagy tejföl 1/2 l leves (húsleves kockából) Igazán csak tavasszal jó, amikor még zsenge a karalábé. A karalábét meghámozzuk, kivájjuk - a gyökér felőli részén. A nagyobb levelekből néhányat félreteszünk - ugyanis a maradék tölteléket majd ezekbe göngyöljük bele (mint a töltött káposzta tölteléke) -, a zsenge, belső leveleket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A húst összedolgozzuk a tojással, a finomra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sóval, borssal, végül hozzáadjuk a rizst. A kivájt karalábékat és a leveleket lazán megtöltjük. A karalábévájadékot egy nagyobb lábas aljára szórjuk, a tetejére lerakjuk a megtöltött karalábékat, közéjük rakjuk a

csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest, forrásig hevítjük, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A megpuhult karalábékat (a levélgöngyölegekkel óvatosan bánjunk, könnyen szétesnek!) szitakanállal kiemeljük a léből. A levét vajon világosra megpirított liszttel berántjuk, hozzáadunk 1,5 dl vizet és a tejszínt vagy a tejfölt, majd jól kiforraljuk. Visszatesszük a főzelékbe a karalábékat és még egyszer felforraljuk. Vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. GOMBÁVAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ 8 db közepes nagyságú karalábé 1 fej közepes nagyságú hagyma 1 ek. olaj 150 g champignon gomba 150 g főtt sonka 1 csipet szárított kakukkfű 1 kis csokor petrezselyem 1 tojás 1,5 dl húsleves (kockából) só, bors ízlés szerint diónyi olvasztott vaj A karalábét meghámozzuk, enyhén sós vízben 15 percig előfőzzük, lecsepegtetjük, belsejét úgy vájjuk ki, hogymindenütt a 1/2-1 cm falvastagság megmaradjon;

a kivájt karalábéhúst apró kockára vágjuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát az olajos üvegesre pároljuk, rádobjuk a felaprózott gombát, kevés sóval és borssal fedő alatt, saját levében megpároljuk majd hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadjuk az egészen apróra vágott sonkát, a petrezselymet, a kakukkfüvet, ízlés szerint borsot, végül a felaprózott karalábéhúst és a tojást, majd alaposan összedolgozzuk. Megtöltjük vele a karalábékat, egy mélyebb tepsibe egymás mellé lerakjuk, aláöntjük a húslevest, betakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180 C) kb. 20 percig pároljuk Ezután levesszük az alufóliát, tetejét megkenjük az olvasztott vajjal és további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. BOLGÁR SAJTOS ZÖLDSÉGTÁL 2 db kisebb, zsenge padlizsán 3 db uborka nagyságú zsenge cukkini 1 db húsos zöldpaprika 5-6 db közepes paradicsom 2 db közepes fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 8-10 friss

bazsalikomlevél 2 ek. olaj 30 g reszelt sajt 100 g juhsajt só, bors A hámozatlan megmosott padlizsánt műanyag vagy fakéssel 1 cm vastag szeletekre vágjuk (így nem lesz keserű!), fél órára besózzuk, hogy azt a kevés kesernyés levét is kidobja, leöblítjük, lecsepegtetjük. A szintén hámozatlan cukkinit megmossuk és felszeleteljük. A kicsumázott paprikát csíkokra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A megtisztított hagymát, fokhagymát és a bazsalikomlevelet felaprózzuk. Az egészet lazán összekeverjük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, beletesszük a zöldségeket, tetejét sóval, borssal meghintjük, olajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben (a közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten) kb. 30 percig sütjük Ezután a tetejére rendezzük a felszeletelt vagy elmorzsolt juhsajtot, megszórjuk a reszelt sajttal és további kb. 15 percig sütjük Azonnal forrón tálaljuk! Ropogós friss kenyér meg egy kis

könnyű vörösbor illene hozzá. TÖLTÖTT ZÖLDSÉG (4-6 személyre) 1 kg zöldség vegyesen (paprika, paradicsom, karalábé, zeller, cukkini, padlizsán, cékla, hagyma, burgonya stb.) 500 g darált sertéshús 200 g zsemlemorzsa 150 g parmezán vagy juhsajt 150 g mortadella 2 egész tojás 1 közepes fej hagyma 2 gerezd fokhagyma só, bors 1 csokor petrezselyem kevés olaj, diónyi vaj Bármely tölthető zöldségből készíthetjük, egyféléből vagy vegyesen. Megmossuk, szárazra töröljük, kivájjuk a zöldségek belsejét, gyengén besózzuk és üregével lefelé fordítva - hogy a felesleges lé elcsorogjon - 1/2 óráig pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: egy kevés olajon megfonnyasztjuk a felaprózott vagy reszelt hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, a vágott petrezselymet és 10 percig erős tűzön pirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, aláöntünk 2 dl vizet majd kb. 5 percig lassú tűzön pároljuk. Lehúzzuk a tűzről,

még melegen hozzákeverjük a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni. Egy pci vajon megpároljuk a zöldségekből kivájt "aprólékot". A húshoz adjuk, összedolgozzuk az apróra vágott mortadellával, a tojásokkal és a reszelt sajttal majd megtöltjük vele a zöldségeket. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, előmelegített sütőben közepes tűznél szép pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk. Kitűnő vendégváró, előre elkészíthető, kb. 30 perc alatt megsül! Fontos: Ha burgonyából készítjük, félig főzzük meg héjában! Ha hagymából készítjük, előzőleg forrázzuk le! Sült töltött paprika Hozzávalók: 8 nagyobb húsos zöldpaprika 500 dkg sült hús (bármilyen lehet, maradék is) 8 dkg főtt rizs 1 közepes fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1 egész tojás kis csokor petrezselyem 5 dkg reszelt sajt 4-5 db paradicsom 10 dkg füstölt szalonna só, bors, kevés olaj A megmosott paprikát lecsumázzuk, hosszában kettévágjuk, ereit,

magjait eltávolítjuk. A húst megdaráljuk, az apróra vágott hagymát egy pici olajon megfonnyasztjuk, majd a rizzsel, a zúzott fokhagymával, a tojással, a vágott petrezselyemmel és a reszelt sajttal együtt a húshoz adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a fél paprikákat, egy kiolajozott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk, mindegyik tetejére 1-2 szelet paradicsomot teszünk, annak a tetejére pedig 1-1 bevagdosott, vékony szalonnaszeletet. Előmelegített, forró sütőbe tesszük és csak addig sütjük, amíg a szalonna megpirul. Azonnal tálaljuk, csak melegen jó! Paradicsomos-sajtos rakott burgonya Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya 60 dkg húsos, kemény paradicsom 15 dkg füstölt, reszelt sajt 5 dkg ementáli vagy trappista sajt 1 mokkáskanál szárított szurokfű (origano) 1 csokor petrezselyem só, bors 4 dkg vaj A burgonyát még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, vékonyan

felkarikázzuk. A megmosott, szárazra törölt paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, lerakunk egy sor burgonyát, rá egy sor paradicsomot, meghintjük egy kevés reszelt sajttal, vágott petrezselyemmel, szurokfűvel, olvasztott vajjal, aztán ismét burgonya stb. következik A tetejére paradicsom kerüljön, amelyet sűrűn megrakunk a vékony csíkokra vágott ementáli sajttal. Előmelegített, forró sütőben kb. 25 percig sütjük, míg a teteje szépen megpirul A sütőtálban tálaljuk, tetejét meghinthetjük vágott petrezselyemmel és néhány szem olivabogyóval