Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Klement András - Gombasaláták

Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 13 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:214

Feltöltve:2007. december 05.

Méret:162 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Klement András: Gombasaláták Bangkoki gombasaláta .3 Ciprusi gombasaláta .3 Currys gombasaláta .3 Egészség saláta .3 Fehérboros gombasaláta .3 Fokhagymás gombasaláta .3 Francia gombasaláta 1. 4 Francia gombasaláta 2. 4 Gombakoktél .4 Gombás sajtsaláta .4 Gombasaláta 1.4 Gombasaláta 2.5 Gombasaláta 3.5 Gombasaláta 4.5 Gombasaláta 5.5 Gombasaláta 6.5 Gombasaláta 7.6 Gombasaláta 8.6 Gombasaláta 9.6 Gombasaláta 10.6 Gombasaláta vargányából .6 Görög gombasaláta 1. 7 Görög gombasaláta 2. 7 Görög gombasaláta 3. 7 Görögös gombasaláta.7 Juhtúrós gombasaláta .7 Hagymás-ecetes gombasaláta .8 Kapros gombasaláta .8 Különleges gombasaláta 1.8 Különleges gombasaláta 2.8 Lengyel gombasaláta .9 Majonézes gombasaláta 1. 9 Majonézes gombasaláta 2. 9 Majonézes gombasaláta 3. 9 Márványos gombasaláta 1. 10 Márványsajtos gombasaláta 2. 10 Nyers gombasaláta.10 Pácolt gombasaláta - Japán .10 Paradicsomos gombasaláta 1. (Előételként)

10 Paradicsomos gombasaláta 2.11 Paradicsomos gombasaláta 3.11 Paradicsomos (svéd) gombasaláta .11 Pritaminos gombasaláta .11 Spanyol saláta .11 Svéd gombasaláta 1. 12 Svéd gombasaláta 2. 12 Svéd gombasaláta 3. 12 Svéd gombasaláta 4. 12 Svéd gombasaláta 5. 13 Svéd gombasaláta 6. 13 Svéd gombasaláta 6. 13 Svéd gombasaláta 7. 13 Tejszínes-majonézes gombasaláta.13 Tormás gombasaláta .13 Zöldhagymás gombasaláta .14 Bangkoki gombasaláta Hozzávalók: 1 vékonyra karikázott hagyma, 50 dkg főtt, apró gombafej, 25 dkg sült gombafej, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 1 felkarikázott hegyes, csípős zöldpaprika, 4 ek borecet, 2 ek. olaj, csipet só, késhegynyi őrölt koriandermag, bors, 1 tk aprított petrezselyem. Hagyjuk állni a hagymát forró vízben néhány percig. Öntsük bele a vizet, adjuk hozzá az ecetet, lefedve hagyjuk 30 percig. Keverjük össze a többi hozzávalóval. Fedjük le, és legalább 6 órára tegyük hűtőbe Tálalás előtt

öntsük le a levét, 2 ágú villával jól keverjük össze. Ízesíthetjük még ecettel, sóval, csípős paprikával. Mély tálkákban, sült húsok mellé adjuk. Ciprusi gombasaláta Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 ek. olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 ek paradicsompüré, 1 dkg koriander mag, 1 citrom leve, só, őrölt bors A megforrósított olajba rakjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát, és a citrom kivételével, a többi hozzávalóval összekeverjük. Takaréklángon kb 8 percig pároljuk A saját levében hagyjuk kihűlni, a citromlével megöntözzük. Jól lehűtve tálaljuk Currys gombasaláta Hozzávalók: 1 doboz gombakonzerv, vagy 10 dkg gomba, 1 adag francia majonéz, 1 dl tejföl, csipetnyi ételízesítő por, egy csapott kiskanál curry por, néhány szál zellerzöld, néhány salátalevél, a tál bélelésére. A majonézt simára keverjük a tejföllel, az ételízesítő porral és a curry porral és a finomra vágott zeller zöldet és a leszűrt

gombát hozzáadjuk. A salátalevelekkel bélelt tálba öntjük és behűtjük. Egészség saláta Simára keverünk egy nyers tojássárgát egy kiskanál mustárral, egy deci tejföllel, pár csepp citromlével, egy kevés porcukorral (vagy egy szacharintablettával) meg egy csipet sóval. Belevágunk karikákra 20-30 deka gombát, néhány szál megtisztított zsenge sárgarépát, 2-3 szál újhagymát zöldjével együtt, 2-3 közepes nagyságú ecetes uborkát, végül hozzáadunk nagyon apró kockára vágva egy megtisztított narancsot. Legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy a sok nyers zöldség "megérjen" a salátamártásban. Fehérboros gombasaláta Hozzávalók: 80 d kg erdei gomba, 8 dkg olaj, 6 dkg vöröshagyma, 0,2 dkg kakukkfű, 10 dkg paradicsompüré, 2 dl fehérbor, 1/2 citrom, 2 dkg cukor, kevés pirospaprika, törött bors, babérlevél, só. A kellően tisztított, cikkekre vágott erdei gombát előkészítjük. A finomra vágott hagymát

forró olajban megfuttatjuk, és hozzátesszük a gombát. Megsózzuk, paprikával meghintjük, és teszünk hozzá 1 db babérlevelet, kevés kakukkfüvet, egy csapott evőkanálnyi cukrot, késhegynyi törött borsot, és együtt pároljuk, amíg a gomba puha nem lesz. Egy másik edényben a fehérborhoz adjuk a paradicsompürét, egy fél citrom levét, elkeverjük, és a gombához adva felforraljuk. A tűzről levéve kihűlés után jégszekrénybe helyezzük, és üvegtálakon tálaljuk. Fokhagymás gombasaláta Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 dl majonéz, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika, 2 evőkanál borecet, só, törött bors (ízlés szerint). A gombát megtisztítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. Kevés sós, ecettel ízesített vízben 10 percig főzzük a gombaszeleteket, majd leszűrve hagyjuk kihűlni. Közben a majonézt elkeverjük a z úzott fokhagymával, a t örött borssal, a sóval, beletesszük

a m egmosott és finomra metélt petrezselyemzöld, valamint a marinált paprika felét. Ezután beleforgatjuk a már kihűlt gombát, és az egészet salátástálba öntjük. Tetejére rendezzük a megmaradt paprikát, és a petrezselyemzölddel meghintjük. Jó hidegen tesszük az asztalra Francia gombasaláta 1. 40 deka szép csiperkegomba gyökér felőli talpáról egy vékony lapot levágunk, a többit alaposan megmossuk, vastagra felszeleteljük. Rácsavarjuk két citrom levét, 1-1 késhegynyi kakukkfűvel, bazsalikommal, majoránnával meg őrölt borssal ízesítjük. 2-3 óráig ebben a páclében áztatjuk, közben a tálat időnként megrázzuk, hogy ezzel forgassuk a gombaszeleteket. Ezután a l evét leöntjük róla, de félretesszük Simára keverünk egy kiskanál mustárt 2-3 evőkanál olajjal meg egy deci tejszínnel, és ebbe forgatjuk a gombát, csak annyi félretett páclével ízesítve, hogy kellemesen savanykás legyen. Közvetlenül fogyasztás előtt

nagyon kevés sót is adunk hozzá. Francia gombasaláta 2. Hozzávalók: 50 dkg csiperkegomba, 2-2 ek. tejszín és olaj, só, 1-1 csipetnyi őrölt bors, kakukkfű, bazsalikom, és majoránna, 1 kk. mustár, 2 db kis citrom leve A mustárt a tejszínnel meg az olajjal simára keverjük. Pár csepp citromlével ízesítjük, majd lehűtjük. A gombát megtisztítjuk, leöblítjük, majd vékony szeletekre vágjuk A borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal, és majoránnával megszórjuk, a maradék citromlével meglocsoljuk. Két - három óra hosszat állni hagyjuk, közben a tálat megrázogatjuk Végül leszűrjük, és az elkészített mártásba forgatjuk. Csak a tányéron sózzuk, mert a nyers gomba összeesik. Gombakoktél Hozzávalók: 30 dkg gomba, 2-3 szál zsenge sárgarépa, 3 szál újhagyma, 2-3 ecetes uborka, 1 narancs, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, só, 1 kk. mustár, néhány csepp citromlé, csipetnyi cukor A tojás sárgáját simára keverjük a mustárral,

tejföllel és a sóval, porcukorral, citromlével ízesítjük. Beletesszük a megtisztított, vékonyra szeletelt hagymát, sárgarépát, gombát, uborkát. Közé keverjük az apró kockára vágott narancsot és félórai pihentetés után talpas poharakban tálaljuk Gombás sajtsaláta Hozzávalók: 20 dkg eidami sajt, 20 dkg gombafej, 1 db citrom, 10 dkg ketchup, 1 db fejessaláta, 1 db főtt tojás, 10 dkg majonéz, 5 cl tejszín, őrölt fehér bors, só A kockákra vágott gombát citromos, sós vízben megfőzzük, levét leszűrjük, és a gombát kihűtjük. A sajtot kockákra vágjuk, a tojást fölszeleteljük A majonézt, a tejszínt simára keverjük, hozzáadjuk a ketchupot, sóval, törött borssal, citromlével ízesítjük. Jól lehűtve salátalevélre tálaljuk, és citromkarikával díszítjük. Gombasaláta 1. Hozzávalók: 500 g champignon gomba, 4 ek salátaolaj, 1 citrom leve, 1 babérlevél, 1 k k. koriander, 1 kk. szemes bors, só, petrezselyem A

megtisztított, megmosott gombát felszeleteljük, forró olajban átforgatjuk, rádobjuk a babérlevelet, a koriandert és a borsot, kissé megsózzuk, hozzáadjuk a citromlét. Fedő alatt, mérsékelt tűzön 8-10 percig pároljuk. Ha kihűlt, átszedjük egy tálkába - ebben fogjuk tálalni -, lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor meghintjük vágott petrezselyemmel Gombasaláta 2. Hozzávalók: 0.5 kg gomba, 1 doboz paradicsompüré, 2 fej vöröshagyma, citrom, 1 d l olaj, babérlevél, törött bors, só, cukor. Egy dl olajban, fedő alatt aranyszínűre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vagy vastag szeletekre vágott gombát, és sóval, törött borssal, egy kevés reszelt citromhéjjal, két babérlevéllel fűszerezve addig pároljuk, amíg saját levét el nem főtte. Közékeverünk egy kis doboz paradicsompürét, csipetnyi cukorral „szelídítjük” az ízét, és néhány perces

párolás után behűtjük. Tálalás előtt a babérlevelet kidobjuk belőle Gombasaláta 3. Hozzávalók: 2030 dkg gomba, 23 db újhagyma, 3 db sárgarépa, 23 db ecetes uborka, 1 db narancs, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, mustár, citromlé, só, porcukor. Simára keverünk egy nyers tojássárgáját egy kis kanál mustárral, egy dl tejföllel, pár csepp citromlével, egy kevés porcukorral, (vagy egy szaharintablettával) meg egy csipet sóval. Belevágunk karikára 2030 dkg gombát, néhány szál megtisztított zsenge sárgarépát, 23 szál újhagymát zöldjével együtt, 23 közepes nagyságú ecetes uborkát, végül nagyon apró kockára vágva hozzáadunk egy megtisztított narancsot. Legalább egy napig jégbe hűtjük, hogy a sok nyers zöldség „megérjen” a salátamártásban. Gombasaláta 4. Hozzávalók: 60 dkg gomba, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj, 1/2 citrom, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, só, őrölt bors, babérlevél, fejes saláta. A

megtisztított, megmosott gombát cikkekre vágjuk. Megsózzuk, citromlevet csepegtetünk rá Az olajat felhevítjük, beletesszük a gombát, őrölt borssal, babérlevéllel fűszerezzük, majd letakarva puhára pároljuk. Ha a gomba megpuhult, levesszük a tűzről és kihűtjük Saláta alaplevet készítünk - vízben ecetet, cukrot olvasztunk fel-, beletesszük a gombát. 1-2 órán át, hűtőben érleljük. Salátalevélre tálaljuk, meghintve finomra vágott petrezselyemzölddel Gombasaláta 5. Hozzávalók: 50 dkg apró szemű sampinyon gomba, 25 dkg apró csemege uborka, 15 dkg levétől lecsurgatott marinált paradicsompaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 4 evőkanál olaj, ecet, cukor, só (ízlés szerint). A gombát megtisztítjuk homokos szárától, és váltott vízben gondosan, szűrőben megmossuk. Ha a g ombafejek nagyok, akkor kis kockákra vágjuk. Ecetes-sós vizet forralunk, amelybe beleöntjük a g ombát, és az újraforrástól számított

hét-nyolc percig főzzük. Az ecetes lében hagyjuk kihűlni. Közben a csemege uborkát is apróra daraboljuk, meghintjük törött borssal és csipet porcukorral, majd a leszűrt gombát hozzákeverjük. Az olajjal leöntjük és a marinált, csíkokra vágott paradicsompaprikát is hozzátéve, jól átkeverjük az egészet. Lefedve betesszük a hűtőszekrénybe, és legalább két órán keresztül érleljük. Gombasaláta 6. Hozzávalók: 60 dkg gomba, 1 dl ecet, fél citrom, 1 dl étolaj, 0,1 dkg törött bors, 3 adag madeira mártás, só. Erre a célra szép friss, fehér sampinyongombát használunk. Ha a g ombafejek aprók, akkor egészben hagyjuk, a na gyobbakat nem túl kis darabokra vágjuk. A gombát tisztítás után folyó csapvízben jól megmossuk, majd citromlevet csavarunk rá, hogy ne feketedjen meg. Ezt követőleg az olajat zománcozott lábasban felhevítjük (nem túl melegre), ebbe beletesszük a gombát, megsózzuk, törött borssal ízesítjük, és fedő

alatt mérsékelt tűzön megpároljuk. Vigyáznunk kell, csak fonnyasszuk pirítani nem szabad! A párolás ideje kb. 10-15 perc Ha megpuhult, kihűtjük, ezután hozzákeverjük az előre elkészített madeira mártást. Tálalás előtt legalább 2-3 órával előbb készítjük el. Hűtőszekrényben tartjuk tálalásig Előre hűtött üvegtálon tálaljuk. Gombasaláta 7. Hozzávalók: 30 dkg vargánya- 20 dkg kucsmagomba, 1 dl étolaj, 1 db citrom, 0,2 dkg törött bors, 2 dl aszpik, 20 dkg burgonya, 1 dl majonéz, kevés cukor, só. 30 dkg vargánya- és 20 dkg kucsmagombát sós vízben addig főzünk, míg majdnem megpuhul. Utána szitára tesszük, hogy leve jól lecsurogjon, és vékony karikára felszeleteljük Egy másik edényben 3 evőkanál étolajat, két evőkanál citromlevet, késhegynyi sót és törött borsot, csipetnyi cukrot összekeverünk mártássá, és belekeverjük a felszeletelt gombát. Üvegtálra téve, majonézben forgatott főtt

burgonyaszeletekkel körítjük, kockára vágott aszpikkal díszítjük, és fogyasztásig jégszekrénybe tesszük. Gombasaláta 8. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 50 dkg póréhagyma, ecet, só, bors Elkészítés: A felszeletelt gombát enyhén sós vízben megfőzzük. Karikára vágjuk a póréhagymát, besózzuk, majd leszűrt, hideg gombához adjuk. Ecetből sóval, borssal, kevés salátalevet készítünk, és a salátára öntjük. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük Gombasaláta 9. Hozzávalók: 50 deka sampinyongomba, kis csomó metélőhagyma, kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma, törött bors, 50 deka főtt kifli-burgonya, 3 evőkanálnyi étolaj, kevés só, cukor, fél deci ecet vagy 1 citrom leve. A csutkájától megtisztított gombát több vízben megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Ajánlatos a g ombát negyedekbe vagy nyolcadokba vágni. A gomba héját nem szabad lehúzni, mert elvesztené jó ízét. Elég, ha többször jól megmossuk

Gombasalátához legmegfelelőbb a fehér sapkájú sampinyongomba. Egy edényben kevés sóval és citromlével felforralunk 1 deci vizet. Beletesszük a gombát, megkeverjük, és 3 percig előfőzzük, majd óvatosan levesszük a tűzről, és lehűtjük. A kifli-burgonyát megfőzzük héjában, megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. Kicsit megsózzuk, belerakjuk egy tálba és ráöntjük a gombát. Kevés ecet, cukor, víz felhasználásával jóízű salátalevet készítünk, amelybe belekeverjük a reszelt vöröshagymát, a törött borsot, és 20 percig félretesszük. 20 perc múlva ismét összekeverjük a salátát, étolajjal megöntözzük, finomra vágott metélőhagymával, kemény tojásszeletekkel, citromkarikákkal díszítve tálaljuk. Gombasaláta 10. 2-3 személyre A gombát szeleteld fel és kevés olajon félpuhára a babérlevéllel, a korianderrel, kevés borssal, sóval, valamint a borral és citromlével. Ha kihűlt, egy fél napra tedd hűtőbe, s a

tálalás előtt hintsd meg vágott petrezselyemmel. Gombasaláta vargányából Hozzávalók: 50 dkg vargányagomba, 1 dl étolaj, 3 cl ecet, 1 citrom leve, 2 dkg porcukor, 2 dl aszpik, kevés bors, só. A vargányagombát kellő tisztítás után enyhén sós vízben megfőzzük. Kiemelve a főzővízből lecsurgatjuk, és egyforma vastagra szeleteljük. Étolajból, ecetből, és citromléből, kevés sóból, törött borsból, kevés porcukorból, fölolvasztott aszpikból mártást készítünk, és a gombát belekeverjük, lehűlés után jégszekrénybe helyezzük, húsok mellé használjuk. Görög gombasaláta 1. Kicsavarjuk másfél citrom levét, és belevágunk cikkekre másfél citromot, héjával együtt. Hozzáadunk két babérlevelet, egy késhegynyi kakukkfüvet, egy csokor petrezselyemzöldet, egy deci olajat, egy deci száraz fehérbort, egy kiskanál paradicsompürét, egy fél kiskanál szemes borsot meg egy kiskanál koriandermagot. Megsózzuk, és 8-10

percig forraljuk Hozzáadunk egy fél kiló megtisztított gombát (ha nagyobb szemű a gomba, félbe, illetve cikkekre vágjuk), és ezzel még 8 percig főzzük. Ha kihűlt, kihalásszuk belőle a petrezselyemzöldet meg a babérlevelet. (Jó, ha a koriander-magot meg a kakukkfüvet batiszt-zacskóba kötve tesszük a főző lébe, így azt is el tudjuk távolítani tálalás előtt.) Nagyon hidegen kínáljuk. Kitűnő fogyókúrás vacsoraétel Ünnepi étkezéseknél előételként is tálalhatjuk. Görög gombasaláta 2. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk. ketchup, 3 db citrom, 1 csokor petrezselyem, só, 1 kk. szemes bors, 2 db babérlevél, késhegynyi kakukkfű, 1 kk koriandermag. Zacskóba kötjük a fűszereket, kicsavarjuk, 1 citrom levét elkeverjük az olajjal, a borral, a ketchuppal, és héjastól belekarikázzuk, a m egmaradt 1 citromot. Megsózzuk, beletesszük a fűszeres zacskót, 5 percig forraljuk, majd belekeverjük a cikkekre

vagy nagy szeletekre vágott gombát. 8 percig betakarva főzzük, közben megkeverjük Ezután a fűszeres zacskót kiemeljük, és a lébe vegyítjük a másik két citrom levét. Ezt a salátát, előételként vagy fogyókúrás vacsorának is alkalmas, nagyon hidegen tálaljuk. Görög gombasaláta 3. Hozzávalók: fél kg gomba, 1 citrom, 1 deci fehérbor, 1 EK paradicsompüré, bő késhegynyi őrölt feketebors, 3 EK olaj. A gombát felszeletelem, majd az olajon megpárolom, sózom, borsozom, belenyomom a citrom levét, beleteszem a paradicsompürét és a bort. Egy-két percnyi rottyanás után a saját levében hagyom kihűlni. Görögös gombasaláta Hozzávalók: 0.5 kg gomba, 1 c sokor petrezselyem, 1 d l száraz fehérbor, 1 k iskanál paradicsompüré, 3 db citrom, 1 dl olaj, 2 babérlevél, késhegynyi kakukkfű, egy kiskanál koriandermag, fél kiskanálnyi szemes bors, só. Kicsavarjuk másfél citrom levét, és belevágunk cikkekre másfél citromot, héjával

együtt. Hozzáadjuk a b abérlevelet, kakukkfüvet, petrezselyem-zöldet, olajt, bort, paradicsompürét, szemes borsot, koriandermagot. Megsózzuk, és 810 percig forraljuk Hozzáadjuk a megtisztított gombát, (ha nagyobb szemű a gomba, félbe, illetve cikkekre vágjuk), és együtt még 8 percig főzzük. Ha kihűlt, kihalásszuk belőle a petrezselyem-zöldet meg a babérlevelet (Jó, ha a koriandermagot meg a kakukkfüvet batisztzacskóba kötve tesszük a főzőlébe, így azokat is el tudjuk távolítani tálalás előtt.) Nagyon hidegen kínáljuk Kitűnő fogyókúrás vacsoraétel. Ünnepi étkezéseknél előételként is tálalhatjuk Juhtúrós gombasaláta Hozzávalók: 30 dkg gomba, 25 dkg juhtúró, 1-1 nagy csokor kapor, zöldpetrezselyem, zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl kefir, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk, majd sós, forrásban lévő vízbe dobva 5 percig főzzük. Ezután lecsöpögtetjük és

kihűtjük A kefirt elkeverjük a villával szétnyomott juhtúróval, a nagyon finomra vágott kaporral és petrezselyemmel, a megtisztított és karikára vágott, megsózott zöldhagymával, a borssal, végül hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és a főtt gombát. Jól összekeverjük, és egy-két órai hűtés után kínáljuk Másnapra nem szabad eltenni, mert a gomba nagyon hamar romlik! Hagymás-ecetes gombasaláta Elk. idő: 25 perc Hozzávalók: 60 dkg gomba, 20 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál ecet, 2 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 teáskanál só, 2 evőkanál étolaj. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeleteljük, enyhén sós, ecetes vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük. Salátalevet készítünk: 3 dl vízhez 2 evőkanál ecetet, sót, cukrot, őrölt fehérborsot teszünk. Ha feloldódott, finomra vágott petrezselyemzöldet, szeletelt vöröshagymát és étolajat adunk hozzá.

Végül ráöntjük a forrázott, lehűtött gombára, tálalás előtt 3-4 óráig hűtőben tartjuk Kapros gombasaláta Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben apró, még ki nem nyílt gomba, kilogrammonként 10 szemes fekete bors, 1 kis tormagyökér, 1 csokor friss kapor, 1 babérlevél, 1 késhegynyi őrölt köménymag, ecet, cukor, só ízlés szerint A gombát gondosan megtisztítom földes szárától, és többször váltott vízben (de nem áztatva) megmosom és lecsöpögtetem. Ezután forrásban levő, enyhén sós vízbe dobom az egészben hagyott gombákat, majd szűrőkanálban lecsöpögtetve azonnal tiszta, kiforrázott üvegekbe töltöm. Egy sor gombára rászórok a fűszerekből, majd újabb gombaréteget teszek rá Ecettel, sóval, cukorral kellemesen savanykás levet készítek, felforralom, és ha kihűlt, ráöntöm a gombára. Légmentesen lekötöm 3 nap múlva kibontom, levét leöntöm, újból felforralom, majd ismét ráöntöm a gombára a már

kihűlt levet. Az elforrt folyadékot pótolom Ismételten lekötöm, végül harmadszor is megismétlem a műveletet. Az üveget légmentesen lekötve vízzel teli fazékba teszem, és a forrástól számított 15 percig gőzölöm. A forró vízben hagyom kihűlni, majd óvatosan kiemelve megtörülgetem, és végleges helyére teszem. Különleges gombasaláta 1. Hozzávalók: 30 dkg gomba, 1 egész zeller szára és levele (gumója nélkül), 25 dkg kemény, kicsi paradicsom, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 3 evőkanál olaj, bor- vagy gyümölcsecet, őrölt fehér bors, só, cukor, ízlés szerint A gombát gondosan megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem és felszeletelem. Ecettel, sóval, cukorral ízesített, forrásban levő kevés vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm, majd leszűröm, és hagyom kihűlni. A megmosott és lecsöpögtetett zellerszárat, 1 cm-es karikákra vágom, a l eveleket pedig nagyon finomra metélem. A

megtisztított zöldhagymát ugyancsak karikákra vágom és megsózom. Salátástálba teszem a főtt gombát, a zellert és a zöldhagymát, hozzáteszem a megmosott és negyedekbe szeletelt paradicsomot is. Az ecetet összekeverem 0,5 dl vízzel, az olajjal, a sóval, az őrölt fehér borssal és csipetnyi cukorral. Rálocsolom a salátára, és jól átkeverve lefedem, majd 2 órára a hűtőszekrénybe teszem. Csak másnapig áll el, mert a gomba hamar romlik Különleges gombasaláta 2. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 szép szál kígyóuborka, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 dl ketchup (vagy házilag fűszerezett sűrű paradicsommártás), 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál vörösbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, teáskanálnyi só, csipetnyi porcukor. A gombát gondosan, folyó csapvíz alatt megmosom, de nem áztatom, mert értékes tápanyagai hamar kiáznak. Szárát

"kihegyezem" (Hogy minél kevesebb legyen a veszteség, a homokos-földes részt úgy vágom le a tönk végéről, mintha ceruzát hegyeznék.) Kockákra aprítom a megmosott, hámozatlan, héjas uborkával együtt. Az olajat serpenyőben felforrósítom, és a gombát ráteszem. A sóval meghintem, rászórom a borsot is, majd befedve, a saját levében puhára párolom, ezután pedig zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a megtisztított és karikákra vágott zöldhagymát, és azzal is pirítom egy percig. Hagyom, hogy kihűljön. Közben elkészítem a saláta mártását: a majonézt simára keverem a tejföllel, a ketchuppal és a vörösborral, majd belekeverem a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. Sóval, csipetnyi cukorral fűszerezem A mártásba belekeverem a párolt gombát és a nyers uborkakockákat. Az egészet alaposan összekeverem Befedem, és a hűtőszekrényben két órán keresztül érlelem. Aznap, de legkésőbb

másnap el kell fogyasztani, mert a gomba nagyon hamar romlik! Lengyel gombasaláta Hozzávalók: 50dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, néhány szem tört szegfűbors, egy kevés szurokfű (oregano), 1 kk. ecet A gombát meghámozzuk, és vastagabb karikára vagy cikkekre vágjuk. Enyhén ecetes forró vízbe dobjuk, és a karikára vágott hagymával megfőzzük. Levéből kiszedve tálra tesszük, és a fűszerekkel meghintjük, egy kevés ecettel, bőven olajjal meghintjük. Jól behűtve tálaljuk Majonézes gombasaláta 1. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl Ha a gomba apró szemű, akkor csak megtisztítjuk, ha nagyobb, akkor félbe, vagy négyrét vágjuk. Lobogva forró enyhén ecetes vízbe dobjuk, és 5 percig főzzük Leszűrjük, kihűtjük, majd a tejföllel hígított majonézbe keverjük. Majonézes gombasaláta 2. Elk. idő: 10 perc Hozzávalók: 48 dkg friss vagy konzervgomba, 2 dl tartármártás. A szeletelt

gombát összekeverjük tartármártással, tálalásig hűtőben tartjuk. Majonézes gombasaláta 3. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 húsos zöldpaprika, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 0,5 dl száraz fehérbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött bors, ízlés szerint, 1 teáskanál porcukor, kevés ecet. A gombát megmosom, lecsöpögtetem, majd a száráról letisztítom a földes szennyeződést. Vastagabb szeletekre vágva, ecetes-sós vízbe téve azonnal felforralom. A forrástól számított 5 percig főzöm, ezután pedig leszűröm és hagyom kihűlni. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és a kicsumázott zöldpaprikával együtt, kis kockákra aprítom. Megsózom, és 10 percig hagyom állni A mártáshoz a m ajonézt simára keverem a t ejföllel és a b orral, majd a s óval, a b orssal és a finomra metélt petrezselyemzölddel fűszerezem, végül pedig belekeverem a zúzott fokhagymát is. Ezután forgatom bele a

g ombát és a zöldpaprikás hagymát Jól összekeverem, és a hűtőszekrénybe teszem 1 órára. (Erős illata miatt nagyon szorosan, lehetőleg légmentesen le kell fedni.) Márványos gombasaláta 1. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 25 dkg márványsajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj (de jó a napraforgóolaj is), 2 evőkanál kimagozott olajbogyó, 1 evőkanál citromlé, késhegynyi őrölt, szárított borsmenta, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 teáskanálnyi mustár A gombát megtisztítjuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk. Kevés forrásban lévő sós vízbe dobjuk, 5 percnyi főzés után levétől leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Közben elkészíthetjük a mártást Az olajat elkeverjük a citromlével, a mustárral, a sóval, a borssal, a mentával és 2-3 evőkanál gombalével. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágva megsózzuk 10 perc múlva hozzákeverjük a mártáshoz, hozzáadjuk a már kihűlt gombát, a

finomra vágott, kimagozott olajbogyót, végül belekeverjük a lereszelt márványsajtot is. Jól behűtve kínáljuk Márványsajtos gombasaláta 2. Hozzávalók: 40 dkg gomba, 20 dkg reszelt márványsajt, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 nagy savanyú alma, 3 evőkanál olaj, ecet, mustár, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 csokor snidling, salátalevelek A gombát megtisztítom, megmosom, és vastag szeletekre vágom. Annyi sós, forrásban levő vízbe teszem, amennyi szűken ellepi, és az újraforrástól számított 8 percig főzöm. Ezután leszűröm. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és kis kockákra vágom Megsózom, és 15 percig hagyom a sóban. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastul kis kockákra vágom Kevés ecettel meglocsolom, hogy ne barnuljon meg. Elkészítem a salátaöntetet: az olajat, a mustárt, 0,5 dl vizet ízlés szerinti ecettel, sóval, cukorral elkeverek. Salátástálba öntöm a főtt gombát, az almakockákat, a

sóból gyengén kicsavart vöröshagymát, a finomra metélt snidlinget, a b orsot és a r eszelt márványsajtot, majd rálocsolom a s alátaöntetet. Összekeverem, és lefedve teszem a hűtőszekrénybe két órára. Közvetlenül tálalás előtt a salátaleveleket megmosom, leszárítom, és kibélelek velük négy mélyebb tálkát. Elosztom bennük a márványsajtos gombasalátát és édeskés péksüteménnyel kínálom. Nyers gombasaláta Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 dl joghurt, 1 tojássárgája, 2-3 ek. olaj, só, őrölt bors, 1kk. mustár, 1 nagy citrom leve, 1 csokor snidling A tisztított, felszeletelt gombát a citromlével megöntözzük, és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Az öntethez a tojás sárgába cseppenként öntjük az olajat, közben keverjük mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Végül belekeverjük a joghurtot. A tálra halmozott gombára öntjük, a tetejét megszórjuk apróra vágott snidlinggel. Pácolt gombasaláta - Japán

Hozzávalók: 20 apró gombafej, 1 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál sherry, 1 evőkanál cukor, só, 1 fej hagyma apróra vágva A gomba kivételével a hozzávalókat keverjük össze, forraljuk fel és öntsük a gombára. Pácoljuk 24 óra hosszat. Fogvájóra szúrva előételnek kínáljuk Paradicsomos gombasaláta 1. (Előételként) Hozzávalók 6 személyre: 1 kg csiperkegomba, 8 fej gyöngyhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma, 60 dkg paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olaj, 1 teáskanál koriandermag, 3-4 evőkanál almaecet, 1 csomó metélőhagyma, őrölt fehérbors, só. A megmosott gombát a szárával együtt vékony szeletekre vágjuk, a hagymát, szintén vékonyra felkarikázzuk, a fokhagymát szétnyomjuk. Egy magas falú, öblös serpenyőben felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hag ymát, hozzáadva a f okhagymát is, beletesszük a gombát, egészen enyhén megsózzuk és folyton kevergetve, erős lángon

átpirítjuk, de egy percnél ne tovább, hogy ne kezdjen el levet ereszteni és megfonnyadni a gomba. Tegyük tálba, adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, őrölt fehér borssal, mozsárban összetört koriandermaggal, ecettel ízesítjük, keverjük át jól, a tetejét hintsük meg finomra vágott metélőhagymával. Igazi íze akkor jön ki, ha kissé langyosan tálaljuk, de hidegen is fogyasztható Paradicsomos gombasaláta 2. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 3 nagyobb paradicsom, 2 vöröshagyma, 1 cs. petrezselyem, só, fehér bors, póréhagyma, 1 cs. snidling, ecet, cukor A megtisztított, felkarikázott gombát sós vízzel leforrázzuk, alaplébe tesszük és összekeverjük a többi, felaprított hozzávalóval. Paradicsomos gombasaláta 3. Hozzávalók: 1 db fejes saláta, 10 dkg paradicsom, 4 db kemény tojás, 15 dkg gomba, 1 csomag retek, 1 db citrom, olaj. Egy szép nagy fej salátát leveleire szedve megmosunk, megszárítunk, és laskára vágva

összekeverjük a ci kkekre vágott paradicsommal, 4 db cikkekre vágott kemény tojással, a nyers, vékony szeletekre vágott gombával meg egy kis csokor megtisztított, karikára vágott piros retekkel. Ráfacsarjuk egy citrom levét, megöntözzük kevés étolajjal, és fél órára jégbe hűtjük tálalás előtt. Kitűnő nyári fogyókúrás vacsoraétel Paradicsomos (svéd) gombasaláta Elk. idő: 30 perc Hozzávalók: 50 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 1 db citrom, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 dl étolaj, 1 teáskanál őrölt kakukkfű, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 db babérlevél. Olajban, finomra vágott vöröshagymát dinsztelünk, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, kockákra vágott gombát, sózzuk, és addig pároljuk, amíg a só által kioldott víz elpárolog. Paradicsompürét adunk hozzá, cukorral, citromlével, kakukkfűvel, babérlevéllel ízesítjük, és állandó kevergetés mellett 15 percig együtt pároljuk. Jéghidegre

hűtve, citromszeletekkel, esetleg főtt tojással díszítjük. Pritaminos gombasaláta Hozzávalók: 50 dkg sampinyon gomba, 5 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1-1 késhegynyi pirospaprika és őrölt bors, 2-2 evőkanál pritamin és paradicsompüré, 1 kávéskanál porcukor, 1 babérlevél, kakukkfű, 1/2 citrom, 5 cl fehérbor, só. Elkészítése: A finomra vágott hagymát olajban megfonnyasztjuk. Beletesszük a megmosott, cikkekre vágott gombát. Babérlevelet, kakukkfüvet, citromlevet, egészben hagyott citromhéjat beletéve, paprikával, borssal megszórjuk, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Azután a babérlevelet és citromhéjat kivesszük. Hozzákeverjük a p ritamint, a paradicsompürét, a cukrot és a fehérbort. Rövid ideig főzzük, majd lehűtjük Spanyol saláta Hozzávalók: 30 dkg gomba, 25 dkg zöldbab, 30 dkg paradicsom, 1 szál póréhagyma vagy 1 csomó újhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. másfél dl olaj, só, ecet,

őrölt bors, ízlés szerint. Elkészítése: A megmosott és megtisztított gombát cikkekre vágjuk, majd egy kevés olajban megpároljuk. A zöldbabot kb 2 cm-es darabokra vágva, sós vízben megfőzzük (konzervet is használhatunk), és mindkettőt lehűtve tálba tesszük. A meghámozott paradicsomot cikkekre vágva adjuk hozzá. Ecettel, olajjal salátalevet készítünk, fűszerezzük, a tálba vegyítjük, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt jól összekeverjük. Tetejét megszórjuk a v ékonyan felkarikázott póré- vagy újhagymával, amely egyben a s aláta díszítése is. Svéd gombasaláta 1. Hozzávalók (6-8 személyre): 600 g c hampignon gomba, 1 nagy fej hagyma, 150 g paradicsompüré, 1 dl olaj, 2 babérlevél, 1 citrom, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, só, bors, kevés porcukor vagy édesítőszer. Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a nag yon finomra megvágott vagy reszelt hagymát, rádobjuk az alaposan megmosott - nem

hámozott! -, nagyságuktól függően gerezdekre vagy nem túl vékony szeletekre vágott gombát, néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, egy kevés őrölt borsot, és lassú tűzön, fedő nélkül puhára pároljuk. Végül ízlés szerint sózzuk, és egy kevés cukorral vagy édesítőszerrel ízesítjük - és valóban ízesítésről van szó, mert a cukortól nem lesz édes, csak az étel zamata válik hangsúlyosabbá! Eltávolítjuk a babérlevelet, hagyjuk kihűlni, üvegtálba szedjük, citromkarikával, petrezselyemlevéllel díszítjük. Előételnek (ez esetben némi pirított kenyérrel) kínáljuk, de hideg sültek mellé is kitűnő kíséret! Svéd gombasaláta 2. 25 dg gombát folyó vízben alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy diónyi apróra vágott vöröshagymát, és 2 evőkanál olajon, fedő alatt pároljuk, amíg az

összes levét elfövi. Ha túl száraz a gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá kb 0,5 dl vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, de meg nem pirított hagymás gombához tegyünk 3 evőkanál paradicsompürét, 1 mokkáskanál szőlőcukrot, 1 csapott mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt babérlevelet, negyed mokkáskanál kakukkfüvet, egy csipet őrölt borsot és pár csepp citromlevet. Végül öntsünk rá 2 dl vizet, és jól összekeverve pár percig lassan forraljuk. Hűtőszekrényben másnapig érleljük Hidegen tálaljuk. Az egzotikus ízek kedvelői az őrölt borsot helyettesíthetik szurokfűvel vagy finomra reszelt szerecsendióval is. A fenti adag két személynek elegendő Nálunk a svéd gombasalátát sokan a Gundel étterem receptje szerint készítik. Ennél a változatnál hagyjuk el a bazsalikomot és az őrölt borsot belőle, a kakukkfű mennyiségét pedig növeljük duplájára,

vagyis most fél mokkáskanálnyit adjunk hozzá. Jellemző még erre a változatra az intenzív savanykás íz, ezért most a t isztára mosott citrom héját vékonyan hámozzuk le, és 2-3 szál apróra vágott petrezselyemlevéllel együtt tegyük a nyers gombához. A végén távolítsuk el belőle a citromhéjspirált, és 1 evőkanál citromlével savanyítsuk. Salátalevelekkel bélelt üvegtálban szervírozzuk, és héjától megfosztott vékony citromkarikákkal díszítsük. Svéd gombasaláta 3. Hozzávalók 50 dkg gomba 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsom püré, 1 babérlevél, kis reszelt citromhéj, só, bors, cukor, ketchup, kis citromlé, 1 dl olaj A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajban kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított megmosott, nagyobb darabokra vágott gombát, a paradicsompürét és a fűszereket. Együtt puhára pároljuk Hagyjuk, hogy a levét elfője, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Jégbe hűtve tálaljuk Svéd gombasaláta 4. Hozzávalók: 30 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 6 dkg olaj, 4 dkg paradicsompüré, 1 dl fehérbor, 1 babérlevél, fél g törött bors, reszelt citromhéj, kis csomó zöldpetrezselyem, só Friss, fehér, apróbb gombákat megtisztítva, megmosva, negyedekbe, nyolcadokba, cikkekre vágva - olajban világosra pirított vöröshagymán - addig párolunk, amíg leve elpárolog. Megsózzuk, borsozzuk, kis darabka babérlevelet teszünk rá. Felengedjük fehérborral, paradicsompürét adunk hozzá, egy kevés citromhéjat, szükség szerint csontlevet, és addig pároljuk, míg a kívánt sűrűséget eléri. Hidegen tálaljuk, zöldpetrezselyemmel meghintve Svéd gombasaláta 5. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsomsűrítmény, só, őrölt bors, 1 kk. babérlevélpor, csipetnyi cukor, 1 citrom reszelt héja, néhány csepp citromlé Az olajon világosra pirítjuk a nagyon apróra vágott

hagymát, beletesszük a vastagabb szeletekre vágott gombát, és sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, míg a levét el nem fövi. Ekkor közékeverjük a paradicsomot, a citromhéjat, a babérlevélport, és még néhány percig pároljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk Végül meglocsoljuk a citromlével, és jól lehűtve tálaljuk. Svéd gombasaláta 6. Egy deci olajban fedő alatt aranyszínűre sütünk két nagy fej (kb. 15 deka) apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk egy fél kiló megtisztított, cikkekre vagy vastag szeletekre vágott gombát, és sóval, törött borssal, egy kevés reszelt citromhéjjal, két babérlevéllel fűszerezve addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Közékeverünk egy kis doboz paradicsompürét, csipetnyi cukorral "szelídítjük" az ízét, és néhány perces párolás után behűtjük. Tálalás előtt a babérlevelet kidobjuk belőle. Svéd gombasaláta 6. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 15

dkg hagyma, 1 dl olaj, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 citrom leve, só, bors, babérlevél A gombát felszeleteljük, megmossuk. A hagymát vékony karikára vágjuk, olajban pároljuk Hozzáadjuk a g ombát, paradicsompürét, sót, borsot, babérlevelet, citromlevet. Puhára pároljuk. Kihűlés után kimerjük az olajból és tálaljuk Svéd gombasaláta 7. Kevés olajon fonnyaszd üvegesre az egészen apróra vágott vöröshagymát. Majd tedd bele a megtisztított és cikkekre vágott gombát is. Adj hozzá néhány kanálnyi sűrített paradicsompürét, sózd, borsozd, hintsd meg őrölt babérral és kakukkfűvel, valamint kevés reszelt citromhéjjal. Ha a g omba már összerogyott, önts hozzá egy kis fehérbort, kevéske citromlevet és párold puhára. Ha kész, jól hűtsd le Tejszínes-majonézes gombasaláta Hozzávalók: 50 dkg sampinyon gomba, 1/2 citrom, 4 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejszín, 1 csipet cukor, 1 kávéskanál ecetes tárkonylevél, 1

kávéskanál mustár, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt bors, só. Elkészítése: A megmosott, csíkokra vágott gombát, sós, citromos vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd összekeverjük tejszínnel hígított majonézzel, amit kevés cukorral, borssal, sóval, finomra vágott tárkonylevéllel, petrezselyemzölddel és citrom levével ízesítünk. Tormás gombasaláta Hozzávalók: 30 dkg még ki nem nyílt, szép gomba, 2 evőkanál ecetes torma, 1 citrom leve, 1 dl tejszín, 2 evőkanál borecet, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint, 1 evőkanál mustár A gombát megtisztítom, megmosom és megtörülöm. Vastag szeletekre vágom A citromlével azonnal lelocsolom, hogy ne barnuljon meg. 10 perc múlva meg is sózom, és 2 órán át, hagyom a s óban. Közben a b orecetet összekeverem a m ustárral, az ecetes tormával, a cukorral, az őrölt fehér borssal. Tálalás előtt a tejszínből nagyon kemény habot verek, belekeverem a

fűszeres levet, és a sóból gyengén kicsavart nyers gombát lazán hozzávegyítem. Azonnal tálalom, mert a tejszínhabos mártás hamar összeesik Sonkához, sajthoz nagyon finom. Zöldhagymás gombasaláta Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csiperkegomba (sampinyon), 2-3 csomó újhagyma, 8 dkg dióbél, 5 dkg ementáli sajt, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, bors, mustár. A megmosott, megtisztított gombát egészen vékony szeletekre, a hagymát - a zöldjével együtt - karikára, a s ajtot csíkokra, a d iót kis darabokra vágjuk, tálba tesszük. Az olajat a mustárral, sóval, frissen őrölt borssal összekeverjük, majd óvatosan a salátához adjuk, hogy a gombaszeleteket és a sajtot ne törjük össze. Frissen tálaljuk (Nálunk sokan idegenkednek a nyers gombától. Semmi okuk rá, az egész világon fogyasztják)