Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Klement András - Görög saláták

Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 14 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:281

Feltöltve:2007. december 05.

Méret:159 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Klement András: Görög saláták Athéni saláta . 2 Babsaláta (Fasolakia mavromitika salata). 2 Burgonyasaláta . 2 Céklasaláta . 2 Dionüszosz saláta . 3 Eredeti sopszka saláta . 3 Fokhagymás sült padlizsánsaláta . 3 Gombasaláta 1. 3 Gombasaláta 2. 4 Gombasaláta 3. 4 Görög saláta 1. (Horiatiki száláta) 4 Görög saláta 2. 4 Görög saláta 3. 4 Görög saláta 4. 5 Görög saláta 5. 5 Görög saláta 6. 5 Görög saláta 7. 5 Görög saláta 8. 6 Görög saláta 9. 6 Halikra saláta 1. 6 Halikra saláta 2. 6 Horiatiki saláta . 6 Istennő saláta . 6 Joghurtos uborkasaláta . 7 Joghurtsaláta uborkával és fokhagymával (Satziki) . 7 Juhtúrós vegyes saláta . 7 Karfiolsaláta . 7 Káposztasaláta 1. 7 Káposztasaláta 2. 8 Krétai cukkíni saláta . 8 Krétai fejessaláta . 8 Krétai padlizsánsaláta . 8 Kréta-saláta . 8 Krumplisaláta vinegrette szósszal . 8 Lednek-saláta . 9 Mentás uborkasaláta . 9 Narancssaláta . 9 Nyári saláta . 9

Óriásbab-saláta. 9 Padlizsánsaláta 1. 10 Padlizsánsaláta 2. 10 Padlizsánsaláta 3. 10 Padlizsánsaláta 4. 10 Padlizsánsaláta 5. 10 Paradicsomsaláta . 11 Parasztsaláta 1. 11 Parasztsaláta 2. 11 Patisszonsaláta. 11 Pásztorsaláta . 11 Pikáns gombasaláta . 11 Saláta fehérbabból . 12 Saláta fejes salátából . 12 Saláta paradicsomból és uborkából . 12 Salátaszósz (citromból, ecetből és olívaolajból) . 12 Sárgaborsó saláta (Chumus me tachini) . 12 Tzatziki 1. 13 Tzatziki 2. 13 Tzatziki 3. (joghurtos uborkasaláta) 13 Tzatziki 4. 13 Uborkasaláta. 13 Vitaminsaláta feta sajttal, kapros öntettel . 14 Athéni saláta Hozzávalók: 1 fej saláta, 1 csomó újhagyma, 10 db retek, 1 uborka, 1 csokor snidling, 1,2 dl olívaolaj, 0,8 dl borecet, 1 teáskanál só, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 24 db olívabogyó, 10 dkg feta sajt, 10 dkg szardella filé A megmosott salátaleveleket tépdesse 2-3 centis darabokra. Az újhagymát, a r etket

és az uborkát vékonyan szeletelje fel. Helyezze a zöldségféléket salátás tálba, és lazán forgassa össze. A sajtot és a halfilét darabolja félcentis kockákra és szórja a finomra vagdalt snidlinggel együtt a s aláta tetejére. Díszítse a t álat az olívabogyókkal, végül jól hűtse le A sót, az oregánót, az olajat és a borecetet jól záródó üvegben alaposan rázza össze, majd tálaláskor öntse a salátára. Babsaláta (Fasolakia mavromitika salata) Hozzávalók: 900 g fejtett bab, friss vagy szárított hagyma, 1/2 csésze olívaolaj, só, bors, 4 evőkanál ecet, paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, szétnyomva, fekete olívabogyó Elkészítése: A babot puhára főzzük, majd lecsepegtetjük. Vinaigrette mártást készítünk, elkeverjük a fokhagymával, és a babra öntjük. Paradicsomszeletekkel, hagymakarikákkal, és fekete olívabogyóval körítve tálaljuk. A közölt mennyiség 4-5 személy részére elegendő. Friss babot, fokhagyma

szósszal tálalunk. (scordalia) Burgonyasaláta Hozzávalók: 4 közepes burgonya, 20 dkg zöldbab, 1 közepes uborka, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma Az öntethez: 2 dl görög joghurt, fél teáskanál citromlé, fél citrom lereszelt héja, só, 1 csokor kapor, 15 dkg feta sajt A krumplikat hámozza meg és kockázza fel. A zöldbabot tisztítsa meg és vagdalja kisebb darabokra, majd a burgonyával együtt 8 perc alatt főzze roppanós puhára. Az uborkát héjastul gyalulja le. A paradicsomot és a hagymát vékonyan karikázza fel Egy nagyobb keverőtálban az öntet hozzávalóit keverje csomómentesre, majd forgassa bele a zöldségféléket. Legalább fél órát érlelje hűtőszekrényben. Tálaláskor szórja meg a vagdalt kaporral és az elmorzsolt feta sajttal. Céklasaláta Hozzávalók: 1 kiló apró cékla, 5-6 fokhagymacikk, fél csésze olívaolaj, 1 citrom leve, csipet oregano Elkészítés: A céklafejeket megmossuk, ledörzsöljük folyó csapvíz alatt,

levágjuk gyökereiket. A leveleket, szárakat félretesszük. A céklagumókat bő sós vízben puhára főzzük (kuktában gyorsabban megy, elég egy negyedóra, ha zsengék). Leszűrjük, még langyosan ledörzsöljük a héjukat, majd az ily módon megtisztított gumókat kockákra vagy kerek szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Bő citromos olívaolajos öntetet készítünk, majd ráöntjük a céklára. Összekeverjük, és egy napig hagyjuk érni a hűtőben. Előételként, salátának tálaljuk Megjegyzés: A szárakat, leveleket Görögországban ugyancsak puhára főzik, majd leöntik citromos-olívaolajas öntettel és elfogyasztják. Dionüszosz saláta Hozzávalók: 30 dkg uborka, 30 dkg kemény paradicsom, 1 csokor kapor vagy néhány lestyánlevél, 1 vékony szelet görögdinnye. Az öntethez: 1 ek citromlé, 3 ek olívaolaj, 0,5 dl édeskés konyak, só, bors. A megmosott, szárazra törölt uborkát, paradicsomot

felszeleteljük. Hozzáadjuk a vágott kaprot (lestyánt) és a kimagozott, kockára vágott görögdinnyehúst. Elkészítjük az öntetet, a salátához keverjük. Jól behűtjük Eredeti sopszka saláta Hozzávalók: 4 személyre: 40 dkg paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 1 kis szál kígyóuborka, 10 dkg feta sajt, 4 evőkanál olívaolaj, 1 csokor kapor, ízlés szerint só és törött fehérbors Előkészítése: A feta sajtot kis kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és felkockázzuk A zöldhagymát tisztítás után szárával együtt apróra daraboljuk, a megmosott uborkát pedig héjastól ugyancsak kis kockákra aprítjuk. Elkészítése: A zöldségeket gyengén megsózzuk, és salátástálba tesszük. Meghintjük törött borssal, majd meglocsoljuk az olajjal, és jól átkeverjük. Az összes juhsajtot rászórjuk a tetejére, meghintjük a finomra metélt kaporral, és jól lehűtve tálaljuk. Fokhagymás sült padlizsánsaláta Hozzávalók: 6-800 g zsenge

padlizsán Az öntethez: 5-6 gerezd fokhagyma, 50 g darált dió, 4 ek salátaolaj, 2 ek salátaecet, só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem Nagyon fontos, hogy apróbb, feszes bőrű, zsenge padlizsánt vásároljunk! Megmossuk, szárazra töröljük, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) puhára sütjük (a padlizsánok nagyságától függően 25-30 perc). Miután kivettük a sütőből, 4-5 percre letakarjuk alufóliával, így könnyebben eltávolíthatjuk a héját, még melegen meghámozzuk (ha késhez kellene folyamodnunk, az csakis fa vagy műanyag legyen!), ha langyosra hűlt, vékonyan felkarikázzuk. A zúzott fokhagymát a darált dióval, a petrezselyemmel, az olajjal, az ecettel és ízlés szerint sóval, borssal (eredetileg erősen borsozzák!) kikeverjük. Gombasaláta 1. Kicsavarjuk másfél citrom levét, és belevágunk cikkekre másfél citromot, héjával együtt. Hozzáadunk két babérlevelet, egy késhegynyi

kakukkfüvet, egy csokor petrezselyemzöldet, egy deci olajat, egy deci száraz fehérbort, egy kiskanál paradicsompürét, egy fél kiskanál szemes borsot meg egy kiskanál koriandermagot. Megsózzuk, és 8-10 percig forraljuk Hozzáadunk egy fél kiló megtisztított gombát (ha nagyobb szemű a gomba, félbe, illetve cikkekre vágjuk), és ezzel még 8 percig főzzük. Ha kihűlt, kihalásszuk belőle a petrezselyemzöldet meg a babérlevelet. (Jó, ha a koriander-magot meg a kakukkfüvet batiszt-zacskóba kötve tesszük a főző lébe, így azt is el tudjuk távolítani tálalás előtt.) Nagyon hidegen kínáljuk. Kitűnő fogyókúrás vacsoraétel Ünnepi étkezéseknél előételként is tálalhatjuk. Gombasaláta 2. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk. ketchup, 3 db citrom, 1 csokor petrezselyem, só, 1 kk. szemes bors, 2 db babérlevél, késhegynyi kakukkfű, 1 kk koriandermag. Zacskóba kötjük a fűszereket, kicsavarjuk, 1 citrom levét

elkeverjük az olajjal, a borral, a ketchuppal, és héjastól belekarikázzuk, a megmaradt 1citromot. Megsózzuk, beletesszük a fűszeres zacskót, 5percig forraljuk, majd belekeverjük a ci kkekre vagy nagy szeletekre vágott gombát. 8 percig betakarva főzzük, közben megkeverjük Ezután a fűszeres zacskót kiemeljük, és a lébe vegyítjük a másik két citrom levét. Ezt a salátát, előételként vagy fogyókúrás vacsorának is alkalmas, nagyon hidegen tálaljuk. Gombasaláta 3. Hozzávalók: fél kg gomba, 1 citrom, 1 deci fehérbor, 1 ek paradicsompüré, bő késhegynyi őrölt feketebors, 3 ek olaj. A gombát felszeletelem, majd az olajon megpárolom, sózom, borsozom, belenyomom a citrom levét, beleteszem a paradicsompürét és a bort. Egy-két percnyi rottyanás után a saját levében hagyom kihűlni. Görög saláta 1. (Horiatiki száláta) Greek Salad néven ismerik a turisták azt a finom illatú nyári salátát, amit az idegenek a nagy melegben, sokszor

csak főételként fogyasztanak. Egyáltalán nem nagy ördöngösség az elkészítése, csak a zöldségeink legyenek finom, friss illatúak és ne valami ízetlen mű utánzatok. Hozzávalók: (2 személyre) 2 nagy paradicsom, 1 kis kígyóuborka, 1 kis hagyma, 5 dkg kimagozott olajbogyó, 8 szardella, 12 dkg feta sajt A mártáshoz: 3 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors, csipetnyi majoranna A lehámozott paradicsomot négybe vágjuk, az uborkát felszeleteljük, a hagymát karikára vágjuk, a s ajtot kockára. A mártáshoz elkeverjük az olajat és a citromlét ízlés szerint sóval, borssal, majorannával. Ráöntjük a salátára, jól elvegyítjük, fél órára behűtjük, aztán tálaljuk Görög saláta 2. Hozzávalók: 40 dkg uborka, 30 dkg paradicsom, 2 nagy csomó újhagyma, egy marék olívabogyó vagy egy fiola kapribogyó, 2 dl tejföl vagy kefir, só, fokhagymasó, borecet, (olíva) olaj, 1/4 citrom leve, (5 dkg juhsajt) Az uborkát

meghámozzuk, kockákra vágjuk, és egy kissé besózva fél óráig állni hagyjuk. Ezután leöntjük róla a levét, és összekeverjük a nagy kockákra vágott paradicsommal meg a zöldjével együtt karikákra vágott újhagymával. Az olívabogyót vagy a leszűrt kaprit is hozzáadjuk és megöntözzük egy kevés borecettel meg bőven (lehetőleg olíva-) olajjal. Egy órára jégbe hűtjük, majd a citromlével meg a fokhagymasóval ízesített tejföllel vagy kefirrel lelocsoljuk. (Ha a sűrű salátát szeretjük, tejfölözés előtt leönthetjük alóla az ecetes levet, ilyenkor juhsajtot is reszelünk a s aláta tetejére, vagy kockákra vágott sajttal hintjük meg.) Görög saláta 3. Összeállítás: 15 perc Főzni nem kell! Hozzávalók 6 személyre: 3 szem paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 3 szál újhagyma, 1 cm-es darabokra vágva, 25 dkg feta vagy gomolyasajt, 2 cm-es kockákra vágva, 4 evőkanál kimagozott fekete olívabogyó, 2 evőkanál

citromlé, 3 evőkanál olívaolaj, só Elkészítése: A paradicsomokat 8-8 darabba, a zöldpaprikát 2 cm-es négyzetekre vágjuk. Az uborka magját kikaparjuk, a hú sát 1 cm-es szeletekre daraboljuk. A paradicsomot az uborkával, a p aprikával, a hagymával, a s ajttal és az olívabogyóval elkeverjük, megsózzuk, citromlével, olajjal meglocsoljuk, és azonnal kínáljuk. Görög saláta 4. Egy tucat megtisztított újhagyma fejet 2 deci olajban megforgatunk, hozzáadunk egy kiló rózsáira szedett karfiolt 3 szál megtisztított, karikára vágott sárgarépát és 6 összetört paradicsomot. Sóval, egy csokor petrezselyemzölddel, 2 karika citrommal, egy babérlevéllel, késhegynyi kakukkfűvel, csipet korianderral meg egy szem szegfűszeggel ízesítjük, és 2 pohár (4 deci) száraz fehérborral leöntjük, fél citrom kifacsart levével savanyítjuk. Lefedve kb 15 percig főzzük, nem baj, ha a karfiol kissé ropogós marad. A karfiolt, a hagymát, a citromkarikákat

meg a répát szűrőkanállal kiszedjük, tálra tesszük, visszamaradt levét besűrítjük, úgy öntjük rá. Tetejére, finomra vágott petrezselyemzöldet hintünk, és jégbe hűtve tálaljuk. Görög saláta 5. Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg apró szemű burgonya, 2 nagy paradicsom, 20 dkg feta (krém-fehér) sajt, 2 kovászos uborka, 10 dkg nagy szemű, piros szőlő, 1 csokor friss bazsalikom, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál borecet, só, bors. A burgonyát héjában megfőzzük, majd kihűtjük, meghámozzuk és félbevágjuk. A kovászos uborkát felszeleteljük, a paradicsomot kockára vágjuk. Ugyancsak kockára vágjuk a sós fehér sajtot. A szőlőszemeket félbevágjuk és kimagozzuk A hozzávalókat tálba halmozzuk, és óvatosan összekeverjük. A bazsalikom leveleit csíkokra metéljük, és a borecettel együtt az olajba keverjük. Sóval és borssal ízesítjük, a salátára öntjük, és legalább 1 órán át, érleljük Görög saláta 6.

Hozzávalók, ízlés szerinti mennyiségben: paradicsom, uborka, hagyma, egy-két vastag szelet feta sajt, marék olívabogyó, olívaolaj, oregano, só, ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül még lehet beletenni akármit, elsősorban paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselyemzöldet Elkészítés: A hozzávalókat megmossuk, megpucoljuk, majd szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk oreganoval, leöntjük bőven olívaolajjal, és azonnal fogyasztjuk. Görögországban az uborkát vastag szeletekre vágják, és a s alátákat mindig frissen fogyasztják, nem szeretik azt, amit mi úgy hívunk: "hadd érjenek össze az ízek". A paradicsomos salátákba nem tesznek sem citromot, sem ecetet, mindazonáltal, aki úgy szereti, az inkább ecettel ízesítsen. Megjegyzés: Kedvelt tálalási mód Görögországban az, hogy a f eta sajtot nem kockázzák, hanem a saláta tetejére helyezik, jól megszórják oreganoval, majd erre öntik az

olajat. Az olaj, ahogy lefolyik róla, sárgás mintát hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan megterített asztalon. Tipp: Egy kellemes, laktató, és a magyar szájíznek talán jobban megfelelő változata lehet az, amely zöldsalátával készül. Ekkor mindent apróra vágunk, a s alátaleveleket vékonyan csíkozzuk. Mindent összekavarunk sóval, olívaolajjal, majd jöhet bele egy kis ecet, egy kanál majonéz és egy szelet morzsolt száraz pirítós kenyér. Görög saláta 7. Hozzávalók, ízlés szerinti mennyiségben: olívaolaj, só, oreganó, paradicsom, uborka, hagyma, egy-két, vastag szelet feta sajt ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül még lehet bele tenni akármit, elsősorban paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselyemzöldet. Elkészítés: A hozzávalókat megmossuk, megpucoljuk majd kockákra, a hagymát szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk bőven oreganóval, leöntjük bőven

olívaolajjal, és azonnal fogyasztjuk. Kedvelt tálalási mód Görögországban mikor a f eta sajtot nem kockázzák, hanem a s aláta tetejére helyezik, jól megszórják oreganóval majd erre öntik az olajat. Az olaj ahogy lefolyik róla sárgás mintát hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan megterített asztalon. Görög saláta 8. Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg paradicsom, 50 dkg uborka, 2 db zöldpaprika, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 evőkanál 10%-os ecet, 15 dkg feta sajt, 1 dl olívaolaj, 10 szem fekete olajbogyó, só, őrölt bors, 3 szál petrezselyemzöld. Elkészítése: A megtisztított paradicsomot, uborkát és zöldpaprikát nagyobb kockákra vágyjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, majd nagy salátástálban összekeverjük. Az olívaolajat kikeverjük az ecettel, sóval, borssal ízesítjük, majd óvatosan a z öldségekhez adjuk. Megszórjuk fekete olajbogyóval, és harminc percre a hűtőbe tesszük. Tálalása:

Tálaláskör tetejét meghintjük kockára vágott feta sajttal és petrezselyemzölddel. Görög saláta 9. Hozzávalók 15 dkg juhsajt, 2 ek olivaolaj, 20 dkg paradicsom, 1 kiskanál mustár, 20 dkg uborka, só, 20 dkg paprika, ecet, 1 cikk fokhagyma, 1 fej saláta, pár szem olajbogyó, 1 apró zöldhagyma Elkészítés: A juhsajtot, paradicsomot, paprikát, uborkát nagyobb kockákra vágjuk, a fokhagymát, apróra, a salátát darabokra tépkedjük, és egy tálba tesszük. Az olajat a mustárral, ízlés szerint sóval és ecettel kikavarjuk, és a salátába keverjük. Tetejére apróra vágott olajbogyót és zöldhagymát szórunk. Halikra saláta 1. Hozzávalók: 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 2 evőkanál ecet, 100 g halikra (tarama), 2 evőkanál víz, 1 csésze olívaolaj, 1 kis fej hagyma, reszelve (ízlés szerint), 1 1/2 citrom leve Elkészítése: A mixelőt közepes sebességre állítjuk, s elturmixoljuk benne az ikrát a burgonyával homogén masszává.

Lassan hozzáadjuk az olívaolajat és a citromlevet, az ecetet, és a vizet, és újból elturmixoljuk egy könnyű krémmé. Ízlés szerint tehetünk bele hagymát is Olívabogyóval, kapribogyóval és petrezselyemmel tálaljuk sós sütemény vagy chips mellé. Halikra saláta 2. Elkészítése: Mixerben készítjük el; 2 szelet másnapos kenyér, apróra darabolva, 1/2 csésze víz, 100 g ikra, 1 c sésze olívaolaj, és 1 1 /2 citrom leve kerül a mixerbe, s ezt közepes sebesség mellett, sima szósszá turmixoljuk el. Horiatiki saláta Tanuljunk meg igazi görög salátát készíteni! Igazából nem lehet pontos receptet adni, mert a jó görög saláta, érzéssel készül. Ennek ellenére van egy-két dolog, amit figyelembe kell venni Hozzávalók: 3-4 db nagyobb paradicsom, 1 kígyó uborka, 2-3 fej lila hagyma, pár szem olajbogyó, feta sajt, olíva olaj, oregánó, só esetleg egy kis borecet A saláta titka az, hogy nem szabad túl korán elkészíteni! A

görögök nem szokták hagyni az ízeket összeérni, így hát tálalás előtt készítik el. Vágjuk fel az uborkát vastagabb szeletekre. Ez azért fontos, mert akkor az uborka nem engedi ki a l evét. A paradicsomot 4-5 öt darabra és a hag ymát karikákra Rakjunk mindent egy tálba, sózzuk meg és hintsük meg oregánóval (görög nevén Rigani). Ezután öntsünk rá olíva olajat, ízlés szerint egy kis borecetet, adjuk hozzá az olajbogyókat és a feta darabokat! A végén ismét hintsünk rá egy kis oregánót. Istennő saláta (Goddess Salad) Hozzávalók: 1 kis fejessaláta, 1 zöldpaprika, 3 kemény paradicsom, 10 db olívabogyó, 10 dkg feta sajt Az öntethez: 2,5 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál morzsolt oregánó, negyed teáskanál őrölt fehérbors, 2 dl joghurt A megmosott, leveleire szedett salátával bélelje ki a tálat. A paradicsomokat vágja 10-10 gerezdre, a p aprikát apró kockákra. Az olívabogyókat vékonyan

szeletelje fel Rendezze a salátalevelekre vegyesen az előkészített alkotórészeket. Morzsolja rá a feta sajtot és tegye hűtőszekrénybe. Az öntethez valókat alaposan keverje össze (Ha a joghurt nem elég sűrű, akkor tejföllel kissé sűrítse azt.) Az öntetet is hűtse le, de csak közvetlenül a saláta tálalása előtt öntse a zöldségekre. Joghurtos uborkasaláta Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kígyóuborka, 4 dl joghurt, 1 evőkanál olívaolaj, ecet, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldkapor. Elkészítése: Az uborkát megmossuk, leszárítjuk, végeit levágyjuk, majd kockákra aprítjuk. A kaprot finomra metéljük, a fokhagymát lereszeljük, majd mindkettőt összekeverjük az ecettel, az olívaolajjal és a sóval. Ráöntjük az előkészített uborkára, jól összevegyítjük, és negyven percre a hűtőbe tesszük, hogy ízei összeérjenek. Tálalása: Mindig hidegen tálaljuk. Joghurtsaláta uborkával és fokhagymával (Satziki)

Hozzávalók: 1 közepes uborka, hámozva, darabolva, 500 ml joghurt, 1/2 kiskanál só, 1 kiskanál kapor, vagdalva, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál fokhagyma, apróra vagdalva, vagy 1/4 kiskanál fokhagymapor, 1 kiskanál ecet Elkészítése: Az összes hozzávalót összekeverve, 1 órán keresztül állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, és kialakuljon a megfelelő aroma. Fűszerként tálaljuk grillezett húsok, vagy sült padlizsán, esetleg cukkíni mellé Juhtúrós vegyes saláta Hozzávalók: 20 dkg uborka, 20 dkg zöldpaprika, 2 szál póréhagyma, 25 dkg paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 20 dkg juhtúró. Elkészítése: A megmosott, megtisztított uborkát, zöldpaprikát, paradicsomot karikákra vágjuk, enyhén megsózzuk. A juhtúrót összedolgozzuk az olajjal, majd hozzáadjuk a s alátához Ízlés szerint, egy kevés tárkonyecettel ízesíthetjük. Karfiolsaláta Hozzávalók: 1 kg karfiol, 12 kicsi szem hagyma, 3 szál sárgarépa, 6

közepes paradicsom, 2 dl olaj, 4 dl száraz fehérbor, só, 1 babérlevél, néhány szem őrölt koriander, késhegynyi kakukkfű, 1 szem szegfűszeg, 2 csokor finomra vágott petrezselyem, 1 citrom leve, 2 citromkarika Az olajban átsütjük (de nem pirítjuk meg) a megtisztított kis hagymákat, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt, a kar ikákra vágott sárgarépát és a l ehéjazott, összetört paradicsomot. Belerakjuk a többi ízesítőt (az egyik csokor petrezselyem és a citrom kivételével), és leöntjük a borral. Fedő alatt 15 percig pároljuk, hogy a karfiol még ropogós maradjon Ezután szűrőkanállal a zöldfélét tálba szedjük. Visszamaradt levét a felére beforraljuk, a citromlével ízesítjük, és átszűrve a salátára öntjük. Meghintjük a frissen összevagdalt másik csokor petrezselyemmel, a ci tromkarikákkal díszítjük, és jégbe hűtjük. Káposztasaláta 1. (egy salátástálba való adag) A kemény, feszes káposztát

megmossuk, majd vékony csíkokra vágjuk. Egy tálba helyezzük, sózzuk, leöntjük citromlével (1 citrom leve 1/4 káposztához, de legjobb ízlés szerint savanyítani), belekeverünk 2 cikk apróra vágott fokhagymát, 1 apróra vágott hagymát, leöntjük bőven olívaolajjal. Tetejére 1 sárgarépát reszelünk, és rögtön fogyasszuk Káposztasaláta 2. (Lachano salata) Elkészítése: Egy kisebb, kemény fehér-káposztának a külső leveleit leszedjük. Finomra vágjuk, (juliennere - mondják a szakácsok), megmossuk, jól lecsepegtetjük. Sóval meghintjük, és meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, vagy vinaigrette mártással. Krétai cukkíni saláta Ugyanúgy készül, mint a krétai padlizsánsaláta, csak nagyon karcsú, mag nélküli cikkíniból jó. Krétai fejessaláta Hozzávalók: 2 fej saláta, 4 dl joghurt, 5 dkg mandula, 5 ek. olaj, 1 csokor petrezselyem, só egy kevés borecet A joghurtot az apróra zúzott mandulával, az olajjal, és a f

inomra vágott petrezselyemmel elkeverjük, és sóval, borecettel ízesítjük (porcukorral szelídíthetjük az ízét). A leveleire szedett, megmosott, leszárított salátát darabokra tépjük, és hűtőbe tesszük. A mártást tálalás előtt öntjük a salátára. Krétai padlizsánsaláta Hozzávalók: 2 karcsú (összesen kb. 60 dkg) padlizsán, 2 fej vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj A padlizsánt műanyag késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózva szűrőkanálba rakjuk, mely alá egy tálat teszünk a ki csorgó lé számára. Egy óra múlva a szeleteket papírtörülközővel leitatjuk, és mindkét felüket teflonserpenyőben, kevés olajon megsütjük, majd a m egtisztított, karikákra vágott hagymával jól záródó üvegbe rétegezzük, és kevés borecettel meglocsoljuk. Az üveget lezárjuk A salátát hűtőszekrényben két-három napig érleljük, miközben a levét naponta fölrázzuk. Kréta-saláta Hozzávalók 4 személyre: 40

dkg narancs, 40 dkg savanykás alma, só, 10 dkg zeller, 3 evőkanál majonéz, 3 evőkanál citromlé. Elkészítése: A zellert megtisztítjuk, kockákra vágyjuk, majd sós, citromleves vízben puhára főzzük. A narancsot és az almát meghámozzuk, majd nagyobb kockákra vágyjuk, és összekeverjük a leszűrt, kihűtött zellerrel. A majonézt kikeverjük egy evőkanál citromlével, és a salátára locsoljuk. Negyed órára hűtőbe tesszük, míg ízei összeérnek Krumplisaláta vinegrette szósszal Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy krumpli, 1 kis hagyma karikára vágva, 3 zöldhagyma karikára vágva, 2 kk apróra vágott petrezselyemzöld, 1 répa vékony szeletekre vágva és leforrázva, vinegrette szósz Elkészítés: A krumplikat jól megmossuk, majd héjukban puhára főzzük (vigyázat nem túlfőzzük!). Ahogy picit hűltek meghámozzuk őket, majd kihűlés után ízlés szerinti darabokra, cikkekre vágjuk. Megszórjuk a p etrezselyemmel (vagy ánizzsal,

vagy vadmentával), összekeverjük a hag ymával, répával, leöntjük a v inegrette szósszal, és legalább 3 órát pihentetjük hűtőben felszolgálás előtt, hogy összeérjenek az ízek. Lednek-saláta A lednek a cs icseriborsó "közeli" rokona. Ugyanolyan jellegű növény, csak apróbb szemű Általában megfőzve tömör tömeggé áll össze. Görögországban sárga vagy enyhén piros ledneket lehet vásárolni a szupermarketekben, 250 gr-os csomagolásban, tisztítva, mosva. Hozzávalók: 500 gr lednek, 3/4 csésze olívaolaj, 1 citrom leve, 4 közepes hagyma, só, bors Elkészítés: A ledneket megtisztítjuk, vagyis kiválogatjuk az esetleges fekete szemeket, majd megmossuk. Fazékba tesszük, annyi vizet teszünk rá hogy jó 4-5 ujjnyira ellepje, felfőzzük, leszedjük a habját és hagyjuk lassacskán főni, időközben még leszedve a habot ami a tetejére gyűl. Negyed óra múlva sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kevés olívaolajat, és még egy

órát főzzük, addig, amíg sűrű masszává áll össze. Ezt sokan még utána a mixerben átforgatják, hogy sima püré legyen belőle. Hagyjuk kihűlni Tálalás: A masszából négyszögletes darabot helyezünk a tányérra, ráhalmozunk bőven apróra vágott hagymát, leöntjük citromlével és olívaolajjal. Ezeket, az utólagos hozzávalókat kis csészékben felszolgáljuk, hogy pótolni lehessen a fogyasztás során. Mentás uborkasaláta Hozzávalók: 80 dkg fürtös uborka, 1/2 l joghurt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó mentalevél, só, bors, olívaolaj, olívabogyó, salátalevél Az uborkát megmossuk, a két végét levágjuk, és kisebb kockákra vágjuk. A joghurtot sóval, borssal, zúzott fokhagymával, finomra vágott mentával ízesítjük és elkeverünk benne 2 ek olívaolajat. Beleforgatjuk az uborkát, és hűtőszekrényben alaposan lehűtjük Salátalevélen tálaljuk, mentalevéllel, olívabogyóval díszítjük. Elkészítési idő: kb. 10 perc +

hűtés Narancssaláta Hozzávalók: 3 narancs, 3 alma, 10 dkg zeller, 3 ek majonéz, 1 citrom leve, só. A zellert meghámozom, kis kockákra vágom és sós, citromos vízben puhára főzöm. Hozzákeverem a kockára vágott narancsot és almát. Lazán összekeverem a citrommal vegyített majonézzel. Nyári saláta Hozzávalók 4 s zemélyre: 30 d kg paradicsom, 30 dkg kígyóuborka, 2 pepperóni, 1 f ej vöröshagyma, 15 dkg feta sajt, 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál 5 %-os ecet, só, 10 fekete olajbogyó, petrezselyemzöld. Elkészítése: A paradicsomot és a kí gyóuborkát karikára vágyjuk, majd nagy salátástálban összevegyítjük a felaprított hagymával és a pepperonival. Megsózzuk, meglocsoljuk ecettel és olajjal, megszórjuk kockára vágott feta sajttal és olajbogyóval, majd a hűtőszekrényben érleljük. Tálalása: Tálaláskor tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. Óriásbab-saláta Hozzávalók 4-6 személyre: 1/2 kg száraz

óriásbab, 2 közepes hagyma, olívaolaj ízlés szerint, só, bors, citromlé vagy ecet, ízlés szerint Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. Ha ezt elfelejtjük, akkor a következőképpen járunk el: Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfőzzük majd lehúzzuk a tűzről, és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet, és újból felöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje, sózzuk, és puhára főzzük. Leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl, és salátástálba halmozzuk. A hagymákat kerek szeletekre vágjuk, és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A babot, hagymát, petrezselymet összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáöntünk olívaolajat és citromlevet, vagy ecetet ízlés szerint és máris tálalható. Ez a saláta nagyon finom és ismert tarkababból (fászoliá mávromátiká). Minden tavernában étlapján szerepel étvágygerjesztőként.

Padlizsánsaláta 1. Hozzávalók: kb. 60 dkg (2 hosszú, karcsú) padlizsán, 2 - 3 nagy fej vöröshagyma, só, borecet; a sütéshez olaj. A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, majd héjastól kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Sóval bedörzsöljük, fél órán át, állni hagyjuk. Utána a nedvességet egy papírtörülközővel leitatjuk róla, és - lehetőleg teflonserpenyőben, mindig csak kevés olajon - a szeletek mindkét felét megsütjük. Mély tálba vagy üvegbe, a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymával rétegezve lerakjuk, és az egészet borecettel meglocsoljuk. A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk, közben néha fel - felrázzuk, hogy az ecetes lé alaposan átjárja. Padlizsánsaláta 2. Hozzávalók: 2 szép padlizsán, 2 ek borecet, 1 dl olaj, 1 gerezd tört fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál só, késhegynyi őrölt bors, 1 csokor petrezselyem Összekeverjük a borecetet az olajjal, majd a sóval, borssal,

fokhagymával ízesítjük. Annyi vízzel hígítjuk, hogy az íze kellemesen savanykás legyen, és a petrezselymet apróra belevágjuk. Öt percig forraljuk, végül beletesszük a műanyag késsel meghámozott, kockákra vágott padlizsánt. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd leszűrjük, tálba öntjük Megöntözzük egy kevés borecettel, bővebben olajjal, és jégbe hűtjük. Padlizsánsaláta 3. Hozzávalók: kb. 1 kilónyi padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 1-1 paradicsom és paprika, 15-20 szem olajbogyó, 2 EK olaj, késhegynyi őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, fél mk só, két ek 5 %-os ecet. A padlizsánt sütőben lassú tűzön feketedésig sütöm (majd egy óra). Ez alatt felkarikázom a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. A padlizsánt még melegen meghámozom és felkockázom. Összekeverem a négy zöldségfélét, majd leöntöm az olajból, ecetből, sóból és borsból álló salátaöntettel. A tetején elosztom az olajbogyókat, majd a salátát

behűtöm Padlizsánsaláta 4. Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg padlizsán, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál 5%-os ecet, 10 szem fekete olajbogyó, só, őrölt bors, 6 evőkanál olívaolaj. Elkészítése: A padlizsánt kis lángon megsütjük, majd héját lehúzzuk, levét szűrőn lecsöpögtetjük, és kockákra vágjuk. A vöröshagymát karikára vágyjuk, a p adlizsánhoz keverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát is. A fokhagymát lereszeljük, belekeverjük az olívaolajba, hozzáadjuk az ecetet, az őrölt borsot és a sót, majd a salátára öntjük. Tetejét olajbogyóval díszítjük. Padlizsánsaláta 5. Hozzávalók: 1 kg karcsú, zsenge padlizsán, 3 vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj. Készítése: A padlizsánt megmossuk, héjastól kisujjnyi szeletekre vágjuk, és fél órára besózzuk. Utána a nedvességet papírtörölközővel leitatjuk róla,

és a szeletek mindkét felét mindig csak egy kevés olajon, lehetőleg teflon serpenyőben megsütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a ki sült padlizsánnal rétegezve üvegbe vagy tálba rakjuk. A végén az egészet borecettel meglocsoljuk, és az edényt lezárva a hűtőszekrénybe tesszük. Ott legalább egy napig állni hagyjuk, közben fel-felrázzuk, hogy az alatta keletkező ecetesolajos lé a padlizsánt átjárja. Paradicsomsaláta Hozzávalók: 30 dkg paradicsom, 1 fej saláta, 1 salátauborka, 2-3 csemegeuborka, 1 vöröshagyma, majonéz, bors, kapribogyó, petrezselyem, snidling. A finomra vágott hagymát összekeverjük a felaprított zöld fűszerekkel, kapribogyóval, s belekeverjük a majonézba, majd az öntettel a felszeletelt paradicsomot és uborkát leöntjük. Parasztsaláta 1. Hozzávalók: 1/2 kg paradicsom, 1 kígyóuborka, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg gomolyasajt, 10 dkg fekete olajbogyó, 1 doboz ringli, 1 dl

olívaolaj, 1 citrom leve, só, bors, 1 csipet majoránna. A megmosott paradicsomot negyedekre vágom. Az uborkát csak megmosom, nem hámozom meg, és vékony szeletekre vágom. A hagymát (ha lila van, az még jobb) karikára, a gomolyát (palóc vagy Sárrét gyöngye kitűnő ehhez) nagyobb kockára vágom. A feldarabolt hozzávalókat salátástálba teszem, és hozzáadom, a jól lecsöpögtetett olajbogyót és a ringlit. A marinádhoz az olívaolajat jól elkeverem a ci tromlével, sóval, borssal és majoránnával ízesítem, és a salátára öntöm. Óvatosan megkeverem, néhány percre a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek. Parasztsaláta 2. Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, 1 közepes salátauborka, egy fej saláta, 12-15 szem fekete olajbogyó, 1 ek borecet, 1 ek olivaolaj, bors, só, 10 dkg Feta sajt. A salátát megmosom, és leveleit féltenyérnyi darabokra tépkedem. A hámozott uborkát felkockázom és összekeverem az olajból, az ecetből, sóból és

borsból álló lével, valamint az olajbogyókkal. Végül belekeverem a felkockázott sajtot A hagymát felkarikázom és rászórom a salátára. Jól behűtöm Patisszonsaláta Hozzávalók: 60 dkg patisszon, 2 evőkanál olaj, almaecet, só, salátaízesítő por, pici őrölt bors A patisszont meghámozzuk, félbe vágjuk, kimagozzuk, majd a reszelő durva fokán lereszeljük. Összekeverjük a fűszerekkel, meg az ecettel, és néhány óráig állni hagyjuk. Az olajat tálalás előtt keverjük hozzá. Pásztorsaláta Hozzávalók: 1 fej saláta, 50 dkg paradicsom, 1paprika, 1 vöröshagyma, 1 cs metélőhagyma, 4 ek olaj, 2 ek borecet, cukor, só, 1 kk mustár, 15 dkg juhsajt, olajbogyó. A megmosott, megszárogatott salátát leveleire szedjük, s egy tálat beborítunk vele. A felszeletelt paradicsomot, paprikát, hagymát a levelekre helyezzük, s meglocsoljuk olajjal. Olajból, sóból, cukorból, mustárból és a metélőhagymából öntetet keverünk, amit a

salátára locsolunk. A juhsajtot, s az olajbogyókat a tetejére helyezzük, őrölt borssal fűszerezzük Pikáns gombasaláta Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csiperkegomba, 1 citrom leve, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dkg koriandermag, só, 2 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint őrölt feketebors. Elkészítése: A gombát megmossuk, leszedjük a tönköket, és hosszban kettészeljük, majd a kalapokat cikkekre vágyjuk. Hozzáadjuk a ci trom levét, a f ehérbort, simára keverjük a paradicsompürével, majd sóval, borssal, és koriandermaggal fűszerezzük. Élénk tűzön nyolc percig sütjük, majd saját levében hagyjuk kihűlni. Tálalása: Egy-két órára a hűtőszekrénybe tesszük pihentetni, végül jégbe hűtve tálaljuk. Saláta fehérbabból (Fasolia salata) Hozzávalók: 450 g fehér bab, petrezselyem, 2 kiskanál só, kapor vagy borsmenta szárított vagy friss, 1 csésze olívaolaj, hagyma, 1 citrom leve, vagy ecet,

zöldhagyma Elkészítése: A fehérbabot éjszakára beáztatjuk. Másnap lecsepegtetjük, és úgy tesszük fel egy fazék hideg vízben, hogy a víz ellepje. Másfél óráig, vagy amíg meg nem puhul, addig főzzük, majd hagyjuk a vízben kihűlni, aztán lecsepegtetjük. Egy salátástálban jól felverjük az olajat a citromlével, (vagy 2 evőkanál ecettel) aztán hozzáadjuk a babot, és óvatosan elkeverjük. Vágott petrezselyemmel és kaporral, (vagy borsmenta levelekkel) meghintjük és beletesszük a zöldhagymát. Saláta fejes salátából (Maroulosalata) Elkészítése: A salátát átnézzük, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. Hagymát felkarikázva, és friss kaprot teszünk bele. Megsózzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, vagy vinaigrette mártással. Saláta paradicsomból és uborkából (Angourotomatosalata) Hozzávalók: 450 g paradicsom, felszeletelve, só, bors, majoránna, szárított, vagy petrezselyem, aprítva. 1 uborka,

meghámozva, felaprítva, 1 hagyma, karikára vágva, olívaolaj és citromlé vagy vinaigrette mártás Elkészítése: Az uborkát, a paradicsomot és a hagymát óvatosan megkeverjük egy salátástálban és meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, vagy a vinaigrette mártással öntjük nyakon. Ízlés szerint fűszerezzük A végén meghintjük majoránnával, vagy vágott petrezselyemmel. Salátaszósz (citromból, ecetből és olívaolajból) (Ladolemono i ladoxido) Hozzávalók: 1/2 csésze olívaolaj, só, bors, 2-3 evőkanál citromlé vagy ecet, petrezselyem, vágva Elkészítése: Az olajat a citromlével, (vagy ecettel) felverjük, majd belekeverjük a sót, a borsot, és a petrezselymet. A citromlével készült szószt, főtt vagy sült halhoz, kagylóhoz, valamint az összes főtt vagy nyers zöldség mellé szervírozzuk. Az ecettel készült szósz (ladoxido), a nyers salátákat kíséri Sárgaborsó saláta (Chumus me tachini) Hozzávalók: 450 g

sárgaborsó, 2-3 fokhagymagerezd, szétnyomva, 1/2 kiskanál szódabikarbóna, só, 1/2 csésze "tachini" vagy mogyoróvaj, bors, 2 citrom, petrezselyem, felvágva, 1/2 csésze olívaolaj Elkészítése: A sárgaborsót beáztatjuk úgy, hogy a víz ellepje, beletesszük a szódabikarbónát, és így hagyjuk éjszakára. Következő nap lecsepegtetjük, majd átmossuk Egy edénybe hideg vizet teszünk fel, ebbe tesszük a borsót és mintegy 2 óra alatt puhára, főzzük. Lecsepegtetjük, és egy szűrőn átpasszírozzuk. A "tachini"-t 2-3 evőkanál vízzel felverjük, míg csak sima nem lesz. Ezt követően tesszük bele a borsópürét, a citromlevet, az olívaolajat, jól elkeverjük, és most adjuk hozzá a fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, a sót, és borsot. 1 óra hosszára a hűtőbe állítjuk, s vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. A "tachini" őrölt szezámmagból készül, állaga; krémszerű, ízében pedig a

mogyoróvajra hasonlít. A görögök, szívesen használják levesek, (Tachinosoupa) vagy sütemények (Tachinopitta) készítéséhez, különösen böjti időszakban. Tzatziki 1. A tzaziki az egyik legjellegzetesebb görög "mártogatós", nincs turista, aki ne ismerné. Elmaradhatatlan kísérője a sült húsoknak. Elkészítése nem egy nagy furfang, ne higgyetek annak, aki tzaziki fűszerre esküszik! Nincs benne semmi különös és az erős vagy nem odavaló fűszerezés, csak ront az ízén. Az a fontos, hogy a joghurt alaposan ki legyen csöpögtetve, és jó zsíros legyen, majdnem olyan, mint a tejföl. Ebből lesz a finom mártás Egy jó nagy tálhoz való ez a recept. Fokhagymával erősen ízesített, jégbe hűtött sűrű mártás. Hozzávalók 6 személyre: 3 durvára reszelt kígyóuborka 5 dl sűrű joghurt (itthon nem láttam még ilyen sűrű joghurtot, máshol a 12%-os tejfölt ajánlották hozzá) 1 csokor összevagdalt kapor, 3 ek olívaolaj, só,

frissen őrölt bors Elkészítés: Egy szűrőt batiszt ruhával vagy gézzel kibélelünk, és beletöltjük az uborkát. A ruhát felül összefogva az uborkát kinyomkodjuk, majd tálba öntjük. A joghurtot, a fokhagymát és a kaprot hozzáadjuk, 1 ek olívaolajjal elkeverjük. Megfűszerezve, majd folpackkal letakarva 2 órára esetleg egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Magában vagy sült húsok mellé (pl. gyors, suvlaki) nagyon finom Tzatziki 2. Végy két-három-négy kígyó uborkát. Hámozd meg és reszeld le a nagyobbik lyukú sajtreszelőn. (Esetleg enyhe besózás, és lé eresztés után csavard ki) Pucolj meg sok-sok fokhagymát (amennyit csak elbírsz gondolni hozzá) és nyomd át fokhagymapréssel. Vagdalj össze némi kaprot. Fentieket elegyítsd tejföllel (én két uborkához fél liter 12%-ost szoktam tenni). Esetleg tehetsz hozzá kevés majonézt is Érleld kb fél napot a hűtőben Tzatziki 3. (joghurtos uborkasaláta) Hozzávalók: 1 kg

lecsöpögtetett zsíros joghurt, 2 nagy kígyóuborka, 1 nagy fej fokhagyma, 1 marék apróra vágott friss kapor vagy ánizs Elkészítés: Az uborkát lereszeljük a reszelőnk legnagyobb lyukú oldalán, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig, majd kinyomkodjuk a levét. Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk az ánizst, majd mindent összekeverünk Jó, ha legalább fél napot áll, hogy az ízek összeérjenek. Tipp: A joghurtot egy éjszakára fel lehet kötni gézben, hogy kicsöpögjön, így állagra valamennyire hasonlítani fog a zsíros kemény görög joghurtra. Ha fele-felében keverünk hozzá sűrű tejszínt is, akkor ízre is hasonló lesz. Vigyázat, nem szabad folyósnak lennie! Tzatziki 4. Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg kígyóuborka, só, 5 dl 20 %-os tejföl, 4 dl joghurt, 0,5 dl olívaolaj, 0,3 dl vörös borecet, 4 gerezd fokhagyma, őrölt fehér bors, só. Elkészítése: A kígyóuborkát megmossuk, végeiből

két-két centit levágunk durván lereszeljük, kissé besózzuk, és állni hagyjuk. A tejföl összekeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a borecetet. Enyhén megsózzuk, majd fehérborssal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Végül a jól kinyomkodott uborkát belekeverjük, és lefedve, legalább négy órára a hűtőbe tesszük. Uborkasaláta Hozzávalók: fél kg uborka, fél liter joghurt, 1 EK olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor, 2-3 EK ecet, fél mk só. Az olajat, a joghurtot, az ecetet, az apróra vágott kaprot, a vékonyra felszelt fokhagymát, a sót és a borsot salátalévé keverem. Az uborkát kockákra vágom és leöntöm a salátaöntettel Jégbe hűtve tálalom. Vitaminsaláta feta sajttal, kapros öntettel Hozzávalók: 2 fej Lollo Rosso saláta, 3 db radicchio saláta, 30 dkg feta sajt, 4 db karalábé, 2 szál kígyóuborka, 20 dkg paradicsom, 20 dkg csiperkegomba, 2 csomag vajretek, 2 db citrom, 2-2 db zöld és piros

paprika, 4 dl joghurt, fél köteg friss kapor. A zöldségeket nagyon alaposan megmossuk. A gombát, karalábét, retket megtisztítjuk A salátákat laskákra tépdeljük. A feta sajtot, az uborkát, a paradicsomot, a karalábét, a retket, a paprikákat kockákra vágjuk. A gombát cikkekre daraboljuk A joghurtba belekeverjük a megmosott, finomra vágott, friss kaprot, kevés sót, szűrt citromlevet és felhasználásig hűtőbe tesszük. A nyersanyagokat óvatosan összekeverjük, tálaláskor bevonjuk a kap ros öntettel Díszítjük citromkarikával, friss kaporral. Elkészítési idő: 45 perc