Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Klement András - Orosz konyha amerikai módra

Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 18 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:180

Feltöltve:2008. január 14.

Méret:231 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Orosz konyha amerikai módra • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Almás lasagne Báránypörkölt Borjúérme gombával Boros borjúszelet Boros lencse Boros marhaszelet Burgonyaleves gombával Burgonyaleves kukoricával Burgonya rakottas Citromos bólé Csirke-fasírt Csirke fokhagymamártásban Csirkepüré-leves Csirkeszív-pörkölt Diós burgonyagombóc Diós burgonyasaláta Fánk Fehérboros hal, pirított kenyéren Fokhagymás burgonya Gombasaláta Grízlángos Grúz szoljanka Gyümölcskoktél Hagymás kacsasült Hal boros aszpikban Halfasírt Halsalik Heringes burgonyasaláta Húsos lángos Juhtúrós szendvics Kaukázusi bableves Káposztás amur Káposztás rakott krumpli Kijevi rántott szelet Kolbászkák Marha-fasírt majonézzel Mazsolás csirke Mákos masni Nagyi töltött fánkja Nyúlfazék Nyúl-vagdalék Sajtos krokett

Paradicsomleves 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 6 6 6 6 6 7 7 7 7 7 8 8 8 8 8 8 9 9 9 9 10 10 10 10 10 11 • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Paradicsomos süllő Párolt káposzta Rakott karfiol Rakott lepény Rántott palacsinta Rizses hús Rizses tök Sajtos falatkák Sajtos omlett Savanyúleves Sonkás káposztasaláta Sonkás omlett Spenót dióval Sült újkrumpli Szalonnás sült Tejfölös nyúl Tejfölös pulykasült Tejszínes gyümölcssaláta Tojásos szendvics Tojással töltött paradicsom Tojással töltött vagdalt Töltött burgonya Töltött hagyma Töltött káposzta Töltött krumpli Töltött marhanyelv Töltött zsemle Túrós csöröge Uborkás kacsasült Ukrán borscs Vadász-csirke Velő bundában Virslis makaróni Vörösboros marhasült Zöldfűszeres vagdalt 11 11 11 11 12 12 12 12 12 13 13 13 13 13 14 14 14 14 14 14 15 15 15 15 16 16 16 16 16 17

17 17 17 17 18 Almás lasagne Hozzávalók: A tésztához: 40 dkg liszt, 1 evőkanál tej, 3 tojás, 3 evőkanál olaj, só A töltelékhez: 3 alma, 1 evőkanál margarin, 2 kávéskanál porcukor, 1 vaníliás cukor A tetejére: 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál fahéj A tészta hozzávalóiból gyúrjon lágy tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsa vékonyra, majd darabolja féltenyérnyi levelekre. Hagyja szikkadni Közben reszelje le a meghámozott almákat. Keverje össze az olvasztott margarinnal és a vaníliás porcukorral A tésztát lobogó, sós vízben főzze öt percet, majd szűrje le. Fektessen egy réteg tésztát vajazott tűzálló tálba Simítsa erre az almát, végül takarja le a m aradék tésztával. Az egészet öntse le a fahéjas tejszínnel, majd nagyon forró sütőben süsse 5-6 percig. Hagyja kissé kihűlni, majd tálalja Báránypörkölt Hozzávalók: 50 dkg báránycomb, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 2 dkg paradicsompüré, 5 dkg aszalt barack,

só, bors, petrezselyem A húst vágja kockákra, majd kevés sós vízben tegye fel főni. Gyenge tűzőn, fedő alatt főzze félpuhára. Szűrje le, majd a lecsepegtetett húskockákat az olvasztott vajon pirítsa meg Ha pirosra sültek, adjon alá kevés főzőlevet, a paradicsompürét, a finomra vágott hagymát és az aszalt gyümölcsöt. Sózza, borsozza, és addig főzze fedő nélkül, míg kellően besűrűsödik Apróra vagdalt petrezselyemmel megszórva tálalja. Borjúérme gombával Hozzávalók: 1 kg borjú szűzpecsenye, 5 dl édes fehérbor, 12 szelet bacon szalonna, 2 evőkanál olvasztott vaj, 60 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg reszelt sajt, só, őrölt fehér bors A borjúhúst vágja 12 egyenlő darabra, és kézzel lapogassa kerek érmékké. Tegye tálba a szeleteket, öntse rá a bort, és legalább nyolc órára tegye hűtőszekrénybe. Az érméket csepegtesse le, sózza, borsozza meg, majd a korongokat tekerje körbe a baconnal, és

cérnával kösse meg. A vajon mindegyiket pár perc alatt mindkét oldalukon süsse át Mindegyikre halmozzon kevés nagyon apróra vagdalt vöröshagymát, arra pedig vékonyra szeletelt gombát. Helyezze ezeket olajozott sütőlapra, és előmelegített sütőben süsse 20 percet. Ötpercenként locsolja meg kissé a visszamaradt borral Az utolsó öt percre szórja meg reszelt sajttal, amit végül ráolvaszt. Burgonyapürével és savanyúsággal tálalja Boros borjúszelet Hozzávalók: 80 d kg borjúhús, 1 dl száraz fehérbor, 4 szál újhagyma, 15 dkg gyöngyhagyma, 1,5 dl húsleves, 1 dl tejszín, 1 tojás, fél-fél evőkanál vagdalt petrezselyem, snidling és kapor, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olvasztott vaj, 1 evőkanál mustár, őrölt bors, só A húst vágja fel féltenyérnyi darabokra, és kézzel lapogassa formás szeletekké. Kevés olajban pirítsa kissé meg mindkét oldalukon. A maradék olajon pirítsa meg a gyöngyhagymákat

A zöldnövényeket és az újhagymát vagdalja apróra és keverje össze a mustárral, a tojással, a zsemlemorzsával. A keveréket ízlése szerint sózza és borsozza meg A húsokat ebbe jól nyomkodja bele, s forró sütőlapon, vagy grillsütőben pár percig süsse, hogy a bunda kellően rákössön. Közben a bort és a húslevest forralja fel, majd egyenként tegye bele a bevont szeleteket. Ha mind benne van, fél órát főzze tovább gyöngyözve, fedő alatt. Végül szűrőkanállal emelje ki a sülteket, és a visszamaradt levet a liszttel elkevert tejszínnel habarja be. Forralja össze, és a húsok mellé kínált főtt burgonyával, sült gyöngyhagymával tálalja a mártást. Boros lencse Hozzávalók: 25 dkg lencse, 25 dkg burgonya, 10 dkg sovány dagadó, 7,5 dl hús alaplé, 7,5 dl édes vörösbor, 2 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1,2 dl tejszín, 1 babérlevél, 2 db szegfűszeg, cukor, őrölt feketebors, só, ecet A lencsét alaposan mossa meg,

csepegtesse le, majd a b ort ráöntve tegye egy éjszakára félre. Másnap a hú st kockázza fel, kevés olajon kissé pirítsa át, majd keverje hozzá a vékonyan félkarikákra vágott hagymát, és pirítsa aranysárgára. Öntse rá az áztatott lencsét és a húslevest. Tegye bele a fűszereket, és fedő alatt gyöngyözve főzze egy órán keresztül Ekkor tegye bele a meghámozott és apró kockákra vagdalt krumplit és sárgarépát. Ízesítse kissé pikánsra kevés cukorral és ecettel, majd a tejszínnel felöntve egyet forraljon rajta. Boros marhaszelet Hozzávalók: 1 kg szeletelt marhahús, 1,2 dl édes vörösbor, 6 gerezd fokhagyma, só A szeleteket a fokhagymával spékelje, sózza meg, és legalább egy éjszakára tegye hűvös helyre. Sütés előtt tegye negyed órára a borba a húst, közben melegítsen fel kevés olajat Magas hőfokon süsse a húsokat, miközben többször megfordítja a szeletek, és időnként meglocsolja a visszamaradt borral. A

pecsenyelével megöntözve, melegen tálalja sült krumplival, és marinált zöldségfélékkel. Burgonyaleves gombával Hozzávalók: 25 dkg gomba, 30 dkg burgonya, 8 dkg hagyma, 5 dkg zsiradék, 8 dl víz, só, őrölt fekete bors, 1 dl tejszín, 1 ecetes uborka A gombák szárait vékonyan szeletelje fel, és futtassa meg a f orró zsiradékon, míg elfövi a levét. Külön párolja üvegesre az apróra vagdalt hagymát A gombafejeket vékonyan szeletelje fel, és gyöngyöző sós, borsozott vízben főzze 40 percet. Tegye bele a hasábokra vágott krumplit. Ha felforrt, adja hozzá a dinsztelt hagymát és gombatövet, majd főzze készre Ha kész, keverje el benne a tejszínt. A kitálalt levest szórja meg a nag yon apróra vágott uborkával. Burgonyaleves kukoricával Hozzávalók: 12,5 dkg sonka, 5 db krumpli, 15 dkg kukorica, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 kis zellergumó, 1,5 l húsleves, 2 evőkanál zsiradék, 1 babérlevél, só, őrölt bors, 2 keménytojás

A hámozott burgonyát vágja kockákra, a babérlevéllel együtt a húslevesben tegye fel főni. Közben a zsiradékon 10 percig pirítsa a felkockázott sárgarépát, zellergumót és hagymát. Adja hozzá a kukoricát, és kevergetve pirítsa további öt percet. Az egészet öntse a forrásban lévő levesbe. Sózza, borsozza ízlése szerint Tálaláskor minden tányérba tegyen karikára vágott keménytojást, s erre merje a forró levest. Burgonya rakottas Hozzávalók: 1 k g újkrumpli, 50 d kg spenót, 25 d kg sajt, 4 s árgarépa, 4 f ej vöröshagyma, 2 húsleveskocka, 4 evőkanál étolaj, 2 evőkanál olvasztott vaj, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, késhegynyi szerecsendió, zsemlemorzsa, só, őrölt bors A megtisztított burgonyát és sárgarépát karikázza fel, és főzze puhára a húslevesben, majd szűrje le. Az apróra vágott hagymát párolja üvegesre az olajon, majd adja hozzá az apróra vagdalt spenótot. Sózza, borsozza meg, és párolja puhára

Közben az olvasztott vajat, a tejet és a lisztet keverje csomómentesre. Ízesítse sóval, szerecsendióval Olajozzon ki egy tűzálló tálat, és szórja meg a zsemlemorzsával. Rendezze el benne a krumpli és a répa felét, locsolja meg a m ártással, majd simítsa rá a s penótot. Takarja be a m aradék krumplival és répával Locsolja rá a mártást, és gazdagon szórja meg reszelt sajttal. Tegye forró sütőbe, amíg a sajt ráolvad és aranybarna lesz. Citromos bólé Hozzávalók: 3 citrom, 2 l félédes fehérbor, 1 üvegnyi pezsgő, 2 dl szódavíz, 2 evőkanál narancsszörp Alaposan mosson meg két citromot, spirál alakban hámozza meg. Távolítsa el a fehér belső burkot, kockázza fel és tegye a narancsszörppel együtt a borba. Tegye félre 25-30 percre A harmadik citrom levéből a vaníliás cukorral készítsen limonádét a szódavízzel, és öntse a pezsgőhöz. Közvetlen fogyasztás előtt öntse össze a két keveréket A citrom-spirállal

díszítve kínálja. Csirke-fasírt Hozzávalók: 1 kg csirkecomb-filé, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, 2 evőkanál zsemlemorzsa Készítheti akár nyers, akár főtt csirkehúsból. Mindkét esetben a hagymával együtt darálja le a húst. Sózza, borsozza, ízesítse a szerecsendióval, és a finomra vágott petrezselyemmel A lisztet szárazon pirítsa zsemleszínűre, majd a melegről levéve keverje csomómentesre a tejjel. Amikor ez a keverék kihűlt, ezt is dolgozza össze a hússal. Hagyja pihenni pár órát, majd kis lepényeket formázva, forgassa azokat zsemlemorzsába. Forró bő olajban süsse barnára a fasírtokat. (Ha főtt húsból készíti, akkor 2-3 perc, nyers filé esetében 8-10 perc szükséges) Burgonyapürével és paradicsommártással a legfinomabb. Csirke fokhagymamártásban Hozzávalók: 1,3 kg csirkemell és comb, 2 dl tejföl, 2 dl étolaj, só,

majoránna A mártáshoz: 1 fej fokhagyma, 1 ecetes uborka, 2 evőkanál vaj, 1 dl húsleves, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, őrölt fehér bors A húsokat csontozza ki, és darabolja fel 2-3 centis kockákra. Sózza, majoránnázza, és egy éjszakára tegye hűtőszekrénybe. Másnap vegye elő, és bő, forró olajban süsse zsemleszínűre Szűrje le, tegye félre. Olvassza fel a vajat és zúzza bele a fokhagymát Fűszerezze ízlése szerint, majd amikor barnulni kezd a fokhagyma, öntse fel a levessel. Fedő alatt gyöngyözve főzze 10 percet, majd a lisztes tejföllel habarja be csomómentesen. Tegye bele a sült húsokat, és forralja össze. Tálalás előtt forgassa bele az apró kockákra vágott uborkát Rizzsel kínálja Csirkepüré-leves Hozzávalók: 60 dkg csirkemell-filé, 1 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 3 tojássárgája, feketebors, só, 1 szikkadt zsemle, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál vaj, 1 csokor petrezselyem Sós, ízlése szerint

fűszerezett vízben tegye fel főni a húst a finomra vagdalt vöröshagymával együtt. Lassú tűzön főzze vajpuhára Közben a zsemlét vágja szeletekre, dörzsölje be a szeletek mindkét oldalát fokhagymával, majd kockázza fel. A vajon pirítsa világosbarnára Ha kész a leves, pépesítse, majd a l iszttel és a tojások sárgájával csomómentesre kevert vízzel habarja be. Forralja össze Vegye le a melegről, keverje el benne a vagdalt petrezselymet Forrón tálalja a pirított zsemlekockákkal. Csirkeszív-pörkölt Hozzávalók: 60 dkg csirkeszív, olaj a sütéshez, 1 kávéskanál vaj, 1,2 dl tejföl, 1 sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 1 csokor kapor, só, őrölt bors A szíveket vágja ketté, az esetleg rajta maradt vastag ereket vágja le. Sózza, borsozza, majd bő, forró olajban süsse 10-12 perc alatt világosbarnára. Közben Olvassza fel a vajat, és párolja rajta üvegesre a nagyon finomra vágott, vagy lereszelt hagymát. Tegye rá a szálasra reszelt

sárgarépát, fűszerezze ízlése szerint, majd fedő alatt párolja 5 percet. Ekkor adja hozzá a tejfölt és a finomra vagdalt kaprot. Végül forgassa bele, a lecsöpögtetett, megsült szíveket, és forralja össze. Krumpligombóccal tálalja Diós burgonyagombóc Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg dió, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vaj, 1 csokor petrezselyem, őrölt fekete bors, só A hámozott, főtt krumplit nyomó törje át. Adja hozzá a darált diót, a zúzott fokhagymát, a reszelt hagymát, az olvasztott vajat és ízlése szerint a fűszereket. Formázzon apró gombócokat a keverékből, és görgesse meg a finomra vagdalt petrezselyemben. Ha önálló fogásként kínálja, akkor tegye a golyókat tűzálló tálba, locsolja meg tejföllel, és 15-20 perc alatt süsse át azokat. Adhatja azonban mártásos húsok mellé köretként is Diós burgonyasaláta Hozzávalók: 1 kg krumpli, 15 dkg dió, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,

3 kávéskanál almaecet, só, őrölt fekete bors, fejes saláta levél A hámozott, főtt krumplit vágja apró kockákra. Forgassa bele a durvára darált diót, a zúzott fokhagymát, és a apróra vagdalt hagymát. Locsolja meg az almaecettel, hintse meg ízlése szerint a fűszerekkel. Salátalevéllel kibélelt tálba téve tegye fél órára hűtőszekrénybe Fánk Hozzávalók: 5 dl liszt, 10 dkg margarin, 2 dl tejszín, 1 tojás, 2 dl cukor, 2 teáskanál sütőpor, 4 evőkanálnyi málnalekvár A szobahőmérsékletű margarint keverje habosra a tojással, a cukorral, csipetnyi sóval és a tejszínnel. Adagolja bele fokozatosan a sütőporral elkevert lisztet Dolgozza ki sima tésztává, végül forgassa bele a málnalekvárt. Hagyja pihenni rövid ideig, majd lisztezett deszkán formázzon tenyérnyi korongokat. 180 fokos olajban, 15-20 perc alatt süsse aranybarnára mindkét oldalukat. Fehérboros hal, pirított kenyéren Hozzávalók: 80 dkg folyami halfilé, 1,2

dl édes fehérbor, fél kg fehérkenyér, 10 db gomba, 2 tojássárgája, 4 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, őrölt fehér bors, só A gombát szeletelje fel. A halfiléket irdalja be, majd vágja nagyobb darabokra, sózza és borsozza meg, majd fektesse kivajazott tűzálló tálba. Rendezze el rajta a gombákat, locsolja rá a bort és öntsön alá egy deci vizet. Közepes hőmérsékletű sütőben 20-30 percig párolja fedő alatt. A kenyérszeletek héját vágja le, és a nagyon picinyt kenje meg vajjal, majd mindkét oldalukat pirítsa zsemleszínűre. A pirított kenyerekre tegyen egy-egy darab halat és rakja körbe gombával. Tegye félre, de ne hűljenek ki A visszamaradt sütőlét sózza, borsozza Állandó keverés mellett öntse rá a liszttel kikevert tojássárgákat. Öt perc alatt sűrítse be, és ezzel a mártással meglocsolva tálalja a halas-gombás pirított kenyereket. Fokhagymás burgonya Hozzávalók: 70 d kg apró burgonya, 12 d kg bacon szalonna, 1

c somó petrezselyem, 1 szál kakukkfű, só, 2 dl tejföl A szalonnát vagdalja ne túl kicsi kockákra, és süsse zsírjára, majd szűrőkanállal tegye félre. A visszamaradt zsiradékban a hámozott burgonyát pirítsa meg, miközben hozzáadja az apróra vagdalt petrezselymet, a zúzott fokhagymát és a morzsolt fűszereket. Szükség szerint sózza, majd vegye le a melegről. Forrón tálalja, hideg tejföllel meglocsolva Gombasaláta Hozzávalók: 30 dkg rókagomba, 1 evőkanál étolaj, 2 tojás, 2 paradicsom, 1 alma, 1,2 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál cukor, só, őrölt fehérbors, 1 csokor kapor A felszeletelt gombát a vajon kissé futtassa meg, sózza, borsozza, majd hagyja kihűlni. A keményre főtt tojást, a paradicsomot, a meghámozott almát vékonyan szeletelje fel, a kapor felét vagdalja finomra. Forgassa össze a különböző összetevőket, halmozza salátástálra, Locsolja rá az enyhén felvert, és a finomra vagdalt kaporral

elkevert tejszínt. Díszítse a maradék kaporszálakkal, és félórai hűtőben való pihentetés után tálalja. Grízlángos Hozzávalók: 2,4 dl búzadara, 3,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 5 tojás, só, olaj a sütéshez A tejben keverje csomómentesre a grízt a cukorral, és a sóval. Forgassa bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Tegye fel a tűzre, és folyamatos keverés mellett főzze sűrű, formázható kásává. Hagyja teljesen kihűlni, majd vizes kézzel formázzon belőle tenyérnyi korongokat. Forgassa bele a kevés tejjel kikevert tojásságába, és forró olajban süsse pár perc alatt aranybarnára. Fahéjas cukorral meghintve tálalja Grúz szoljanka Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár, 4 evőkanál margarin, 4 fej vöröshagyma, 30 dkg uborka, 1,5 dl paradicsompüré, 2 teáskanál liszt, 6,5 dl húsleves, fél-fél csomó petrezselyem és kapor, só, bors, ecet A húst kockázza fel, és a margarinon a f inomra vágott hagymával együtt tegye

párolódni. Időnként keverje meg, de nem baj, ha egy nagyon picit odakap a lábas aljához. Ekkor vegye félre a melegtől, adja hozzá a paradicsompürével elkevert lisztet, és alaposan keverje át az egészet. Tegye vissza a melegre, és öntse fel a levessel Fűszerezze, tegye bele a finomra vágott kaprot, majd fedő alatt főzze készre. Ekkor tegye bele a vékonyan felkarikázott uborkát. Egyet forraljon rajta, végül petrezselyemmel megszórva, forrón tálalja Ízlés szerint savanyítsa ecettel. Gyümölcskoktél Hozzávalók: 1,2 dl narancsszörp, 1,2 dl édes vörösbor, fél dl konyak, 1 narancs, 4 karika ananász, 2 kivi, 2 evőkanál citromlé, jégkocka Hámozza meg a nar ancsot és a ki vit. Valamennyi gyümölcsöt kockázzon fel, és ossza el talpas poharakba. Locsolja meg a konyakkal és tegye félre Öntse a borba a narancsszörpöt és a citromlevet. Hűtse le, és fogyasztás előtt öntse a gyümölcsökre Jégkockát adjon mellé Hagymás kacsasült

Hozzávalók: 1 egész kacsa, 1 kg vöröshagyma, 15 dkg sertészsír, 1 dl száraz fehérbor, 2,5 dkg liszt, őrölt fekete bors, só Tisztítsa meg a kacsát, sózza és borsozza be, majd a zsíron hirtelen süsse át, míg szép világos barna színt kap. Közben párszor locsolja meg saját zsírjával Öntse alá a bort, és szükség esetén nagyon kevés vizet. Tegye a kacsa köré a megtisztított és elnegyedelt hagymákat Rakjon a kacsa belsejébe is néhányat. Csökkentse a hőmérsékletet, és gyakori locsolgatás mellett süsse készre. Vegye ki a kacs át, darabolja fel, és tálalásig tartsa melegen a s ült hagymákkal együtt. Kevés vízzel keverje el a lisztet, és a pecsenyelevet ezzel sűrítse be A húst a hagymákkal körítve, a mártással meglocsolva tálalja. Hal boros aszpikban Hozzávalók: 60 dkg halfilé, 2 dl édes fehérbor, 2 dkg zselatin, 1 citrom leve, 8 db olajbogyó kimagozva, só, őrölt fekete bors A zselatint oldja fel kevés hideg vízben,

és tegye félre. A halfiléket vágja nyolc egyforma darabra, és sós, borsos, boros vízben, gyöngyözve főzze 20-25 percig. Szűrőkanállal emelje ki a megfőtt halszeleteket, a főzőlevet szűrje át sűrű szitán. Adja hozzá a zselatinos vizet, forraljon egyet rajta, majd hagyja hűlni. Amikor kezd bőrösödni, tegyen egy kanállal belőle egy üvegtálba. Erre tegyen egy halszeletet, majd e olajbogyót Öntse le az aszpikkal Ha besűrűsödött, folytassa ugyanígy a rétegezést. Tegye pár órára hűtőszekrénybe, majd kiborítva tálalja. Halfasírt Hozzávalók: 1 kg halfilé, 4 fej burgonya, 2 evőkanál liszt, 1 csokor zeller, 2 tojás, zsemlemorzsa, 1 babérlevél, só, őrölt bors, szerecsendió A halfilét tegye fel lobogó sós, babérleveles vízbe 10 percre főni, majd szűrje le. A meghámozott burgonyát reszelje le, sózza, borsozza, csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítse. Üsse bele a tojásokat, vagdalja bele finomra a zellerlevelet, végül

adja hozzá a lisztet és a ledarált főtt halat. Kézzel alaposan dolgozza össze Féltenyérnyi lapos pogácsákat formázzon a keverékből, forgassa bele a zsemlemorzsába, és bő forró olajban 5 perc alatt süsse aranybarnára. Önállóan majonézzel, vagy főzelékhez feltétként adhatja Hidegen is fogyasztható. Halsalik Hozzávalók: 1 kg tengeri halfilé, 1,5 dkg vaj, 40 dkg paradicsom, 14 dkg vöröshagyma, 1 csomó snidling, 1,5 citrom, fűszerek A halfilét vágja 3-4 centis kockákra, locsolja meg a ci tromlével, és forgassa bele a f inomra vágott snidlingbe. Tegye félre 15 percre, miközben a paradicsomot és a hagymát vastagabb karikákra. A nyársakra felváltva húzza fel a hal darabokat, a p aradicsom- és a hagymakarikákat. Ízlése szerint szórja meg fűszerekkel (Leginkább sóval, borssal, bazsalikommal szokás.) Tegye a nyársakat parázs fölé, vagy grillsütőbe. Sütés közben ecsettel kenegesse olvasztott vajjal, míg szép pirosra és

ropogósra sül. Heringes burgonyasaláta Hozzávalók: 50 d kg burgonya, 10 dkg sós heringfilé, 1 u borka, 1 fej vöröshagyma, 1 alma, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál ecet, 1 teáskanál cukor, só, fejessaláta levél A meghámozott főtt krumplit, uborkát, almát és vöröshagymát karikázza fel. Forgassa össze a felkockázott halfilével. Az ecetet keverje össze az étolajjal és a fűszerekkel, majd locsolja a halas zöldségekre. Halmozza salátalevéllel bélelt tálra, és hűtőben hagyja összeérni Húsos lángos Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 4 db krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 tojás, 1-1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, koriander és őrölt feketebors, 1 csokor petrezselyem, só, olaj a sütéshez Héjában főzze meg a krumplit, hámozza meg és törje át. A darált húshoz adja a reszelt hagymát, a fűszereket és a tojást. Kézzel gyúrja össze alaposan, majd tegye hozzá a hideg krumplipürét. Készítsen a keverékből

tenyérnyi, lapos pogácsákat, és 180-200 fokra előmelegített olajban süsse mindkét oldalukat aranysárgára. Tálalja rizzsel, vagy főzelékek mellé. Juhtúrós szendvics Hozzávalók: 4 szelt fehérkenyér, 12 dkg juhtúró, 2 dkg vaj, fél teáskanál őrölt kömény, fél teáskanál őrölt vörös bors, paradicsom, 1 csokor metélőhagyma A kenyérszeleteket vékonyan kenje meg vajjal, majd két percre tegye be forró sütőbe, hogy zsemleszínűre piruljanak. Ossza el rajtuk a fűszerekkel kikevert juhtúrót Tegyen rájuk szeletelt paradicsomot, és 5 percre tegye vissza a forró sütőbe. Finomra vagdalt metélőhagymával megszórva kínálja. Kaukázusi bableves Hozzávalók: 25 dkg vörös bab, 3 szál újhagyma, 2 evőkanál zsiradék, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál ecet, só, őrölt bors, 1 kis fej cékla A céklát héjastul főzze félpuhára, majd hámozza meg, és vágja apró kockákra. Az előző este beáztatott

babot szűrje és öblítse le. Tegye fel a babot és a céklát sózott hideg vízben főni Amikor felforr, ízesítse a fűszerekkel, majd fedő alatt, lassú tűzön főzze puhára. Ha megpuhult, a zsiradékon párolja üvegesre a zöldjével együtt felvagdalt újhagymát. Szórja meg liszttel, pirítsa aranybarnára, és ezzel sűrítse be a levest. Tálaláskor szórja meg vagdalt petrezselyemmel. Ízlés szerint ecettel savanyíthatja Káposztás amur Hozzávalók: 60 dkg savanyú káposzta, 60 dkg amur-filé, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 4 szelet pontyfilé, só, őrölt fekete bors, 1 kisebb ecetes uborka, 1 dl tejföl, fél dl vodka, 3 tojássárgája, só, citromlé A savanyú káposztát átmossuk, és rövidre vagdaljuk. A finomra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd ezen a káposztát kevergetve megpirítjuk. Meglocsoljuk a vodkával, és fedő alatt hagyjuk kihűlni. A halfilék bőrét lefejtjük, sóval, borssal meghintjük Káposztát teszünk a

s zeletekre, és szorosan föltekerjük. Fogvájóval rögzítjük a t ekercseket Kivajazott tepsibe rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, 15 percig sütjük. Közben a tejfölt, a sört és a tojások sárgáját kikeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük, a citromlével ízesítjük, és beleadjuk a nagyon apróra vágott uborkát. Az egészet vízgőz fölé állítjuk, és keverve mártássűrűségűre főzzük. Tálaláskor a töltött roládokat a mártással leöntjük Burgonyafánk illik hozzá Káposztás rakott krumpli Hozzávalók: 1 kg krumpli, 50 dkg darált sertéshús, 50 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál étolaj, só, őrölt bors, 2 dkg vaj Az öntethez: 2,5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 15 dkg sajt, 2 tojás Az olajon párolja a d arált húst, közben sózza, borsozza, és adja hozzá a f inomra vágott vöröshagymát és a p réselt fokhagymát. A hámozott krumplit karikázza fel A tejszínt verje simára

a t ojásokkal és a reszelt sajttal, majd fokozatosan keverje hozzá a hú sleveshez. A savanyú káposztát szükség esetén öblítse ki, és vagdalja rövidebb szálúra. Kerek tortaformát kenjen ki vajjal. Rétegezze bele először a krumpli felét, erre a káposzta felét, majd a párolt darált húst. Ezt takarja be a m aradék káposztával, végül a kr umplival Öntse rá a ki kevert mártást, és tegye 200 fokra előmelegített sütőbe egy órára. Kijevi rántott szelet Hozzávalók: 2 kicsontozott tyúkmell, zsemlemorzsa, 2 tojás, 1 dl tejszín, 6 dkg vaj, 1-1 mokkáskanálnyi őrölt bors és kömény, 1 kávéskanál citromlé, babérlevél, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma Egyben tegye a megpucolt hagymát és fokhagymát sós, babérleveles, citromos vízbe, és főzze félpuhára benne a tyúkmellet. Hagyja kihűlni, szárítsa le, majd szeletelje fel Forgassa meg először a tejszínnel felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában. Ízlése szerint ezt ismételje

meg, majd bő, 170 fokra felhevített olajban 5-7 perc alatt süsse aranybarnára a s zeleteket. Krumplipürével, párolt zöldségekkel körítve tálalja. Kolbászkák Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál őrölt köménymag, késhegynyi őrölt szegfűszeg, só, őrölt bors, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyem, 1 kis uborka, 1 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája Az uborkát és a hag ymát pucolja meg, és vagdalja nagyobb darabokra, a s zalonnát és a húst kockázza fel. Mindezeket együtt darálja le húsdarálón Adja hozzá a fűszereket, a zúzott fokhagymát és a f inomra vágott petrezselymet, valamint a t ejföllel elkevert tojássárgáját. Alaposan gyúrja össze, hogy formázható legyen. Ha t úl lágy a ke verék, szórja meg szükség szerint zsemlemorzsával. Tegye félre pár órára pihenni, majd formáljon az anyagból ujjnyi vastag hengert. Vágja 5-6 centis darabokra, amelyek végeit húzza

egymáshoz közel Bő, forró olajban süsse aranybarnára. Marha-fasírt majonézzel Hozzávalók: 60 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 szál sárgarépa, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál majonéz, só, őrölt bors A felkockázott marhahúst darálja le. Adja hozzá a feldarabolt vörös- és fokhagymát, valamint a sárgarépát. Így együtt darálja át mégegyszer Sózza, fűszerezze, tegye bele a tojást Alaposan dolgozza össze. Formázza az egészet cipóvá, tegye tányérba, majd ezt (letakarva) helyezze 10-15 percre gőz fölé. Ismét gyúrja át, ha kell, adjon még hozzá egy tojást Készítsen a keverékből golyókat, forgassa bele a zsemlemorzsába, végül forró, bő olajban süsse aranybarnára. Majonézzel meglocsolva kínálja Mazsolás csirke Hozzávalók: 80 dkg csirke, 60 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg mazsola, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál kömény, 10 dkg zsiradék, só, őrölt bors, 2 dl tejföl A

csirkét egyben főzze meg sóval, borssal, köménymaggal ízesített vízben. Ha megfőtt darabolja fel, és a felforrósított zsiradékban süsse pirosra, majd szűrőkanállal vegye ki a húsokat. Tegye tálra, és tartsa melegen A visszamaradt zsiradékba öntse bele a rizst, szórja a tetejére a mazsolát, reszelje rá a vöröshagymát, locsoljon rá szükség szerint a főzőléből, és fedő alatt, lassú tűzön párolja puhára. Ha elkészült fedő nélkül hagyja pihenni 10 percet, majd óvatosan forgassa, vagy ügyesen rázogassa össze az egészet. Tálaláskor a főtt-sült húst a mazsolás rizzsel körítve, és a mézzel elkevert tejföllel meglocsolva kínálja. Mákos masni Hozzávalók: 15 dkg masni-tészta, 3 evőkanál mazsola, 2 evőkanál baracklikőr, 5 dkg mák, 2 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál fahéj, 1 evőkanál porcukor A mazsolát 20 percre áztassa be a likőrbe. A tésztát lobogó, sós

vízben főzze ki, majd csepegtesse és öblítse le. A darált mákot keverje össze a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal A vajat olvassza fel, és locsolja a t észtára, majd forgassa össze a v ajas tésztát a m ákos keverékkel és a mazsolával. Pár percre tegye forró sütőbe, végül porcukorral meghintve tálalja. Nagyi töltött fánkja Hozzávalók: 7 dl liszt, 1 pohár langyos víz, 1 evőkanál dióolaj, só, 1 üveg sűrű lekvár, porcukor, a sütéshez olaj A lisztből, a langyos vízből a dióolajjal és a sóval keverjen csomómentes tésztát. Az elkészült tésztát lisztezett deszkán, liszttel megszórva nyújtsa fél centi vastagra. Szaggasson belőle 8-10 centis köröket. Ezek közepére tegyen a lekvárból, majd a korongokat félbehajtva, széleit jól lenyomkodva készítsen kis fánkokat. Bő, forró olajban süsse aranybarnára Porcukorral meghintve kínálja. Nyúlfazék Hozzávalók: 60 dkg nyúlcomb, 10 dkg szalonna, 1 kg fejes káposzta,

1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, 2 babérlevél, só, szemes bors Az előzőleg beáztatott cserépedényt bélelje ki vékony szalonna szeletekkel. Rétegezze bele a szálasra reszelt vagy vagdalt káposztát, és a kettévágott combokat. Minden rétegre tegyen kevés olvasztott vajat, paradicsompürét, babérlevelet és néhány karika paradicsomot. Ugyancsak rétegenként fűszerezze, és reszelt sajtot szórjon rá. Felülre káposzta kerüljön Jól zárja le az edényt, és 200 fokos sütőben 100-110 percet süsse. Tálaláskor adhat mellé tejfölt is Nyúl-vagdalék Hozzávalók: 60 deka maradék nyúlhús, 2 evőkanálnyi pirított liszt, 5 deka vagdalt szardella, csiperkegomba, krumplipüré, Visan, parmezán sajt, zsemlyemorzsa A maradék sült-, vagy főtt nyúlhúst leválasztjuk a cs ontokról, és apró darabokra vágjuk. A csontokat mozsárban apró darabokra törjük, vizet

töltünk rá, és főni hagyjuk, majd leszűrjük, és a barna liszttel újból felfőzzük. Ha jól megfőtt, szitán áteresztjük, és a szardellával, citromlével és vagdalt gombával ízesítjük. Végül beleadjuk az elaprózott nyúlhúst, és forró helyen állni hagyjuk. A tálaláskor a tálat körben burgonyapürével borítjuk, amelyet olvasztott Visannal meglocsolunk. Behintjük reszelt sajttal, zsemlyemorzsával, és forró sütőben gyorsan aranybarnára hagyjuk pirulni. Ha kész, a közepébe töltjük a nyúl vagdalékot, és forrón tálaljuk. Sajtos krokett Hozzávalók: 40 dkg lágy sajt, 4 tojás, 7 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál liszt, negyed mokkáskanál szerecsendió Válassza külön a f ehérjéket a s árgájától. A fehérjét verje fel kemény habbá, a s árgáját keverje el egy evőkanál hideg vízzel. A sajtot reszelje meg, és forgassa össze a felvert fehérjével, a liszttel és a szerecsendióval. Óvatosan keverje össze a

sárgájával Bő olajat forrósítson fel 170 fokra, és evőkanálnyi gombócokat szaggasson bele a keverékből. 1-2 perc alatt süsse aranybarnára azokat, majd fahéjas cukorral meghintve, forrón tálalja. Paradicsomleves Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 3 kis fej hagyma, 1 mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió, só, petrezselyem A paradicsomokat tegye pár másodpercre lobogó vízbe, majd húzza le héjukat. Pár darabot félretéve, a többit vagdalja apró kockákra. A finomra vagdalt hagymával együtt tegye forró olajra. Fűszerezze ízlése szerint, és öntse fel vízzel Fedő alatt gyöngyözve főzze 15 percet, majd szitán passzírozza át. Tegye bele a maradék, vékony szeletekre vágott paradicsomot, forralja fel, végül forrón tálalja. A tányérban szórja meg a vagdalt petrezselyemmel Paradicsomos süllő Hozzávalók: 80 dkg süllő (fogas) - filé, 4 db paradicsom, 5 dkg sajt, 1,2 dl vaj, 4 evőkanál liszt, őrölt feketebors, só A halfilét vágja

kisebb darabokra, sózza meg, és forgassa bele a lisztbe. Kevés vajon pirítsa meg kissé. Óvatosan vegye ki a z siradékból, és fektesse tálra Meleg helyre tegye félre A visszamaradt zsiradékon a felszeletelt paradicsomot forgassa meg, majd díszítésként rendezze a sült halra. Az egészet hintse meg őrölt borssal, majd szórja rá a reszelt sajtot Tegye a tálat 250 fokra előmelegített sütőbe, néhány percre. Amikor a sajt ráolvadt, világosbarnára sült, akkor locsolja meg a maradék olvasztott vajjal, és azonnal tálalja. Párolt káposzta Hozzávalók: 1 közepes fej fehér káposzta, 2 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál mazsola, 1 evőkanál paradicsompüré, fél teáskanál porcukor, 10 dkg füstölt szalonna, só, őrölt bors, majoránna, 1 evőkanál vaj A káposztát vagdalja vékonyan szálasra, vagy gyalulja hasonlóan. Sózza be, hagyja állni, majd fél óra elteltével nyomkodja ki. Tegye az apró kockákra vágott

szalonna kisütött zsírjára Lassú tűzön, fedő alatt párolja, gyakran megkeverve. Közben vagdalja szálasra a sárgarépát és a hagymát. Először a hagymát adja a káposztához, majd 3-4 perc múlva a répát Amikor kezd a keverék levet engedni, tegye bele a mazsolát és a paradicsompürét. Fűszerezze ízlése szerint, majd vékonyan hintse meg liszttel és porcukorral. Amikor a cukor is elolvadt, a liszt is elkeveredett, akkor zárja le a meleget, takarja le a lábast, és pihentesse 1015 percig. Ekkor simítsa egy kivajazott tepsibe, és forró sütőben pirítsa 8-10 percig Sült húsok mellé, körítésként adhatja. Rakott karfiol Hozzávalók: 50 dkg karfiol, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 2 tojás, majoránna, só, őrölt bors, 10 dkg sajt, 1 dl tejföl A megtisztított és virágjaira szedett karfiolt lobogó, sós vízben főzze 5-6 percet. Szűrje és csepegtesse le. Egy tűzálló tálat kenjen ki vajjal, szórja be nagyon apróra vagdalt

vöröshagymával. Fűszerezze és rendezze rá a karfiolrózsákat, majd erre a felkarikázott kemény tojásokat. Locsolja meg olvasztott vajjal, szórja meg finomra vágott petrezselyemmel, és tegye forró sütőbe 10 percre. A legvégén locsolja rá a reszelt sajttal elkevert tejfölt, s annyi időre tegye vissza a sütőbe, míg kisség megbarnul az étel teteje. Pár percnyi pihentetés után tálalja. Rakott lepény Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 50 dkg gomba, 3 dkg vöröshagyma, 5 db burgonya, 2 db nyers tojás, 2 db főtt tojás, 15 dkg vaj, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál étolaj, 1 csokor kapor, őrölt bors, só A burgonyát sós vízben főzze meg, majd húzza le a héjat, és nyomón törje át. Hagyja kihűlni, majd dolgozza össze a tojással, az olvasztott vaj felével és annyi liszttel, hogy puha, laza tésztát kapjon. Kevés vajon dinsztelje a sózott, borsozott húst fehérre, a felvagdalt gombát a reszelt hagymával pedig süsse zsírjára. Kiolajozott

tortaformát béleljen ki a krumplis tésztával Simítsa bele a párolt húst, majd erre rendezze a felkarikázott tojást, végül a dinsztelt gombával fedje be. Szórja meg a finomra vagdalt kapor felével, és takarja be az egészet maradék tésztával. A tetejét kenje meg felvert tojással, szórja meg kaporral, és előmelegített sütőben 50-55 perc alatt süsse aranybarnára. Rántott palacsinta Hozzávalók: 4,5 dl liszt, 1 tasak sütőpor, 5 dkg vaj, 1 l víz, 1 evőkanál cukor, 3 tojás, 2 dl zsemlemorzsa, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg darált hús, só, őrölt bors, olaj a sütéshez Meleg vízben oldja fel a cukrot és a sót. Adja bele az olvasztott vajat, 1 felvert tojást, a szitált lisztet és sütőport, majd keverje csomómentes palacsintatésztává, végül tegye félre. A hagymát vagdalja apró kockává, keverje össze a darált hússal. Fűszerezze, és kézzel dolgozza simára. A tésztából süssön palacsintákat, ám csak az egyik oldalukat

süsse, míg a s zélük barnulni kezd. A sült oldalukra kenje a tölteléket, és a palacsinták két szélét behajtva, tekerje fel azokat, mint a töltött káposzták esetében. Forgassa mindegyiket először a tojásba, majd zsemlemorzsába. Bő forró olajban süsse aranybarnára Majonézzel tálalja. Rizses hús Hozzávalók: 50 dkg borjúszegy, 2 dl rizs, 1 csomó újhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál vagdalt kapor, só, őrölt bors, 1 evőkanál vaj A húst darabolja kockákra, sózza, borsozza és tegye pár órára hűtőszekrénybe. A vajat olvassza fel, és állandóan keverve pirítsa kifehéredésig benne a megmosott rizst. Szórja rá a zöldjével együtt finomra vagdalt újhagymát és a vagdalt kaprot. Terítse rá a feldarabolt húst, végül öntse fel annyi paradicsompürével és zúzott fokhagymával elkevert vízzel, amennyi éppen ellepi. Rendezze el a tetején a karikákra vágott paradicsomokat Fedő

alatt, nagyon lassú tűzön párolja készre az egészet. Szükség esetén kevés vizet még önthet rá. Ha p uha, akkor a l ábos rázogatásával forgassa össze az ételt, de keverni nem szabad. Rizses tök Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 1,5 dl rizs, 1 l tej, 1 evőkanál margarin, 1 tasak vaníliás cukor, só, szilvalekvár A gyalult tököt vagdalja egy centis szálakra. Sózza be, majd nyomkodja ki A megmosott, lecsepegtetett rizst a felolvasztott margarinon párolja fehérre. Forgassa bele a tököt Öntse fel a vaníliás cukorral elkevert tejjel. Lassú tűzön, fedő alatt főzze készre Időnként rázogassa meg a lábast, de ne keverje. 15-20 perc múlva zárja el a meleget, vegye le a fedőt, és hagyja hűlni. Kissé folyósra melegített szilvalekvárral meglocsolva, langyosan tálalja Sajtos falatkák Hozzávalók: 10 dkg füstölt sajt, 5 dkg vaj, 1 db füstölt halfilé, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 csomó snidling, 24 karika füstölt kolbász, 1 uborka,

1 paradicsom, 1 kemény tojás, só, őrölt bors A reszelt sajtot keverje ki a vajjal, majd ezt ossza három részre. Az elsőbe a vagdalt snidlinget, a másikba az apró kockákra vágott halfilét, a maradékba a paradicsompürét keverje bele. A tojást és az uborkát karikázza fel, a kolbászt kissé pirítsa meg. A felkarikázott zsúrkenyér szeleteket grillsütőben pirítsa zsemleszínűre. Még melegen halmozzon mindegyikre valamelyik vajkrémből. Erre tegyen ízlése szerint a kolbászból vagy a tojásból Uborkával díszítve tálalja Sajtos omlett Hozzávalók: 20 dkg füstölt sajt, 8 tojás, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál vaj, 1 csokor kapor, negyed-negyed mokkáskanál őrölt szerecsendió és őrölt fehér bors, só A tojásokat verje habosra a tejszínnel. Ízesítse sóval, borssal, szerecsendióval és fél csokor finomra vagdalt kaporral. Keverje bele a reszelt sajt felét Serpenyőben forrósítsa fel a vajat, öntse rá a tojásos keveréket. Öt

percig süsse, mint a palacsintát Ekkor tegyen a serpenyőre egy tányért, egyetlen mozdulattal borítsa át az omlettet, majd óvatosan a nyers felével lefelé csúsztassa vissza a serpenyőbe. Rögtön szórja a tetejére a maradék sajtot. Pár perc alatt, mikorra a sajt ráolvad, süsse készre A maradék kaporral díszítve tálalja. Savanyúleves Hozzávalók: 2-3 db burgonya, 7-8 db hónapos retek, 2 db apró uborka, 2-3 csomó újhagyma, 30 dkg főtt kolbász, 5 tojás, 1 dl tejföl, 1-1 csokor petrezselyem és kapor, 1 l világos sör A burgonyát hámozza meg, a tojást főzze keményre. Valamennyi zöldségfélét vagdaljon apróra, és forgassa egybe. A sört tegye fel forrni Fedő nélkül forralja pár percet, majd tegye bele a zöldségeket. Főzze puhára, szórja rá a vagdalt zöldfűszereket, majd vegye le a melegről és hagyja kihűlni. Amikor hideg, adja hozzá a felkockázott tojásokat és a kolbászt Tálaláskor kínáljon hozzá tejfölt. Nyáron

hidegen is kitűnő Sonkás káposztasaláta Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 1 evőkanál vaj, 10 dkg gépsonka, 1 gerezd fokhagyma, őrölt feketebors, só, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor Tegye öt percre lobogó, sós vízbe a kelbimbókat, majd szűrőkanállal vegye ki, csepegtesse le, vágja félbe mindegyiket, és hagyja kihűlni. A sonkát vágja apró csíkokra, és pár pillanatig pirítsa a vajon. Ha kihűlt, keverje össze a kelbimbóval, a zúzott fokhagymával, és fűszerezze ízlése szerint. Hűtőszekrényben hagyja összeérni, majd kapros tejföllel meglocsolva tálalja. Sonkás omlett Hozzávalók: 2 tojás, 7 dkg burgonya, 15 dkg sonka, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, só, 2 ecetes uborka A meghámozott krumplit karikázza fel, és serpenyőben pirítsa meg a vajon. Szedje ki szűrőkanállal. A sonkát vágja vékony csíkokra, majd a maradék vajon ezt is pirítsa meg és szedje tányérra. A hagymát karikázza fel, tegye a serpenyőbe, s amikor üveges öntse

rá a sóval felvert tojást. Rögtön rendezze el rajta a pirított krumplit és sonkát, majd kis hőfokon, fedő alatt süsse készre, mintegy 5-8 perc alatt. Uborka karikákkal díszítve tálalja Spenót dióval Hozzávalók: 25 dkg spenótpüré, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 5 dkg dió, só, őrölt bors, tej A spenótot olvassza fel, tegye az olvasztott vajra. Adja hozzá a z úzott fokhagymát, sózza, borsozza. Öntsön hozzá annyi tejet, hogy kissé folyó mártást kapjon Ha felforrt, fedő alatt főzze kis hőfokon 10 percet. Ekkor vegye le a melegről, szórja bele a finomra darált diót, és keverje csomómentesre. Fedő alatt hagyja állni 10 percet, majd sült húsok mellé, adja, mártásként. Sült újkrumpli Hozzávalók: 24 db kisebb újkrumpli A mártáshoz: 2,4 dl tejszín, 1 csomó vagdalt snidling vagy újhagyma zöldje, 2 evőkanál mustár, 1 gerezd zúzott fokhagyma A tetejére: 3 db ecetes piros húsú paprika A burgonyákat alaposan súrolja meg, és

hústűvel néhány helyen szurkálja meg. Sütőlapon, vagy mikrohullámú sütőben süsse puhára. Közben készítse el hozzá a mártást A tejszínt alaposan keverje ki a m ustárral, a v agdalt zölddel és a f okhagymával. Az ecetes paprikát vagdalja apró kockákra. Forrón tálalja a kr umplit, mindegyikre téve egy-egy kanál hideg mártást, amit megszór a piros paprikával. Szalonnás sült Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 10 dkg húsos szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 3 fej vöröshagyma, 5-6 krumpli, só, bors, szerecsendió Egy éjszakára tegye hűtőszekrénybe az előzőleg sóval, őrölt borssal és csipetnyi szerecsendióval bedörzsölt, valamint fokhagymával alaposan megtűzdelt húst. Másnap tegye zsiradékkal kikent tepsibe a félujjnyi vastagon felcsíkozott szalonnával együtt, öntsön alá pár evőkanál vizet, és időnként meglocsolgatva, közepesen meleg sütőben süsse 25 percet. Ekkor tegye mellé a nag yobb darabokra

felvágott burgonyát, vöröshagymát és sárgarépát. Újabb 20-25 perc alatt süsse készre Tejfölös nyúl Hozzávalók: 1 kg nyúlcomb vagy mell, 2,5 dl tejföl, 1 sárgarépa, 2 evőkanál vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej cékla, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, só Tisztítsa meg a hártyától a combokat, és dörzsölje be sóval, borssal. Hagyja pár órát pihenni, majd a felforrósított olajban minden oldaláról süsse pirosra. Vegye ki a zsiradékból, és a megtisztított, lereszelt céklát és sárgarépát forgassa meg a visszamaradt pecsenyelében. Nyomja bele a fokhagymát, keverje el benne a tejfölt. Tegye vissza a sült húst, és fedő alatt, nagyon kis lángon, 20-25 perc alatt főzze készre. Tejfölös pulykasült Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 3 dl tejföl, 2 babérlevél, só, őrölt bors, 1 fej fokhagyma, liszt, étolaj Előző este a pulykamellet tűzdelje meg fokhagymával, sóval dörzsölje be, és tegye hűtőszekrénybe. Másnap ecsettel

kenje be olajjal, és előmelegített sütőben süsse 40-45 percig. Tegye mellé a babérlevelet, és időnkét locsolja meg saját levével Amikor már szép pirosra sült, vegye ki, hagyja hűlni, majd szeletelje fel vékonyan. Közben a pecsenyelevet habarja be, s amikor kellően besűrűsödött, fektesse vissza a hússzeleteket. Forralja össze Tálaláskor díszítse uborkaszeletekkel. Tejszínes gyümölcssaláta Hozzávalók: 2 savanykás alma, 2 narancs, 1 fürt feketeszőlő, késhegynyi szerecsendió, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál narancsszörp, 2 evőkanál barackpálinka, 1 tasak vaníliás cukor Az almákat hámozza meg, a narancsokat szintén, s távolítsa el a fehér belső hártyát is. A szőlőt szemezze le, és nagyobb tálban, villával, éppen, hogy "roppantsa meg" a szemeket. A többi vékonyan felszeletelt gyümölcsöt is forgassa hozzá, Szórja meg a vaníliás cukorral és a szerecsendióval. Alaposan keverje össze a p álinkát, a s zörpöt

és locsolja a g yümölcsökre Tegye be az egészet letakarva pár órára a hűtőbe. Kis tálkákba adagolva, tejszínhabbal díszítve tálalja. (Amennyiben nem engedett elég levet, kevés vizezett fehérborral hígítsa.) Bundázott húsok mellé kiváló köret. Tojásos szendvics Hozzávalók: 4 szelt fehérkenyér, 4 evőkanál olaj, 1 kisebb uborka, 1 kisebb zellergyökér, 2 keménytojás, 4 evőkanál majonéz, 12 db olajbogyó A kenyérszeleteket pirítsa meg világosbarnára az olajban, majd kenje meg a majonézzel. A zellert tisztítsa meg, és sós vízben főzze puhára. Csepegtesse le, szeletelje fel, és rendezze a kenyerekre. Ezt takarja be a ke ménytojás karikákkal és az uborkaszeletekkel Díszítse kimagozott olajbogyókkal. Azonnal tálalja Tojással töltött paradicsom Hozzávalók: 2 tojás, 2 paradicsom, 2 teáskanál vaj, őrölt bors, só, 5 dkg sajt Vágja le a paradicsomok kalapját, a magokat kaparja ki. A tojásokat verje fel egy teáskanál

olvasztott vajjal, borssal, sóval ízesítve. Töltse bele a vajjal kikent tűzálló tálba helyezett paradicsomokba. 200 fokra előmelegített sütőben süsse 20-25 percig Az utolsó öt percre, a tetejükre halmozzon reszelt sajtot. Friss fehérkenyérrel kínálja Tojással töltött vagdalt Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 5 tojás, 2 evőkanál tej, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 1 kis zellergumó, 1 evőkanál vaj, 1 dl tejföl, 1 csokor kapor Együtt darálja le a húst, a megtisztított és felnagyolt hagymákat valamint a zellert. Négy tojást főzzön keményre, az ötödiket üsse bele a darált keverékbe. Ezt fűszerezze ízlése szerint, adja hozzá a tejet, majd kézzel alaposan dolgozza össze. Annyi zsemlemorzsával dúsítsa, hogy jól formázható elegyet kapjon. Vajazzon ki egy őzgerincformát Bélelje ki vastagon a hússal, amibe belefekteti a megpucolt kemény tojásokat. Borítsa be a maradék hússal, jól

lapogassa le, és locsolja meg a maradék olvasztott vajjal. Közepesen előmelegített sütőben süsse 60 percig. Ekkor locsolja meg a kapros tejföllel, és 10 percre tegye vissza a sütőbe Hagyja kissé hűlni, majd borítsa ki, szeletelje fel. Töltött burgonya Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 10 db nagyobb burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1 tojás, fél teáskanál kristálycukor, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 szál sárgarépa, 10 dkg majonéz, só, feketebors, majoránna, 1 csokor petrezselyem A burgonyákat hámozza meg, a közepüket vájja ki, és törölje szárazra. Bő forró olajban süsse azokat zsemleszínűre. Kevés olajon párolja üvegesre a hagymát, majd, ha kihűlt, adja a darált húshoz. Dolgozza össze a tojással, az ízlése szerinti fűszerekkel Töltse meg a keverékkel a burgonyákba vájt lyukat, körülbelül a ké tharmadáig. A sárgarépákat reszelje le, keverje össze a ko rábban kivájt burgonyával, a paradicsompürével és a

cukorral. Sózza meg, majd ezzel töltse tele a krumplikat. Állítsa egymás mellé tűzálló tálba a krumplikat, öntsön alájuk egy evőkanálnyi vizet, majd letakarva tegye 20-25 percre, a 200 fokra előmelegített sütőbe. Végül pár percig fedő nélkül süsse. Tálaláskor szórja meg finomra vágott petrezselyemmel, és külön tálkában kínáljon hozzá majonézt. Töltött hagyma Hozzávalók: 30 d kg darált sertéshús, 12 d b vöröshagyma, 1 t ojás, 1 s zál sárgarépa, 1 teáskanál kristálycukor, 1,2 dl tejföl, só, petrezselyem A héjától megfosztott hagymákról vágjon kalapot, majd ügyesen vegye ki a közepüket. A kivett részt darálja le, vagy vágja nagyon finomra. Ezt keverje a d arált húshoz a t ojással, a megreszelt sárgarépával és a fűszerekkel együtt. Töltse a keveréket a hagymákba, amelyeket ezután a korábban levágott kalapokra állítva kivajazott tűzálló tálba sorakoztat. Minden hagyma tetejére tegyen egy

kávéskanál cukorral elkevert tejfölt, majd letakarva tegye 200 fokra előmelegített sütőbe. Mintegy negyven perc múlva vegye le a fedőt, és pár percig pirítsa. Vagdalt petrezselyemmel megszórva kínálja Töltött káposzta Hozzávalók: 1 fej fejes káposzta, 50 dkg darál sertéshús, 1 tojás, 2,5 dl rizs, 3 fej vöröshagyma, 1 alma, 5 dkg margarin, 2 evőkanál reszelt sárgarépa, 2 evőkanál paradicsompüré, só, majoránna, őrölt bors, köménymag, zellerlevél A fejes káposztát szedje leveleire. A torzsát dobja ki, a leveleket mártsa lobogó sós vízbe, majd tegye egymásra azokat. Takarja le, és hagyja a gőzben fél órán keresztül Közben a darált húst, a finomra vágott, vagy reszelt hagymát, almát és répát gyúrja össze alaposan a fűszerekkel és a tojással. Ezzel a töltelékkel töltse meg a legnagyobb párolt káposztaleveleket Az olvasztott margarinra tegye a m aradék, szálasra vagdalt káposztát. Erre ültesse a töltelékeket,

szórja meg köménymaggal, majd tegye rá a paradicsompürét. Annyi vizet öntsön rá, ami épp ellepi. Fedő alatt főzze 80-85 percet Vegye le a fedőt, és hagyja állni 10 percet. Finomra vágott zellerrel megszórva tálalja Töltött krumpli Hozzávalók: 1 kg krumpli, 15 dkg sajt, 2 evőkanál étolaj, 3 paradicsom, salátalevél A mártáshoz: 2 dl tejszín, fél evőkanál liszt, 10 dkg sonka, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg sajt Pirítsa meg szárazon a lisztet aranysárgára, majd a melegről félrehúzva öntse fel a tejszínnel. Amikor csomómentesre keverte, adja hozzá az apró kockákra vágott sonkát és a zúzott fokhagymát. A meghámozott, félbevágott krumplikba kaparjon kisebb mélyedést Ebbe töltse bele a tejszínes keveréket, szórja meg reszelt sajttal. Tegye forró sütőbe 20 percre, amíg a sajt megolvad, és aranybarna lesz. Töltött marhanyelv Hozzávalók: 1 kg marhanyelv, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál ecetes torma, 5 dkg

majonéz, só, őrölt bors, 1 csokor kapor A marhanyelvet alaposan mossa meg, majd sós, borsos vízben főzze puhára a sárgarépával együtt. Ha megfőtt, mártsa hideg vízbe, húzza le a külső hártyát, majd éles késsel ferdén vágva vékony szeletekre darabolja fel. Ekkor tegye vissza a forró főzőlébe, és további 10 percig főzze. Szűrje le, s ha teljesen kihűltek a szeletek, valamennyit kenje meg a tormakrémmel. Tegyen rájuk vékony hagymakarikákat és felszeletelt sárgarépát Hajtsa félbe, a tetejüket locsolja meg majonézzel, végül kaporral díszítve hidegen tálalja. Töltött zsemle Hozzávalók: 3 zsemle, 6 tojás, 12 dkg sonka, 1 ecetes uborka, 9 dkg vaj, 3-3 evőkanál tej és majonéz, 1 evőkanál mustár, őrölt feketebors, 1 csokor kapor Vágja félbe a zsemléket, kenje meg a vajjal, és locsolja meg a tejjel. Az uborkát és a sonkát vagdalja nagyon apróra, keverje össze, ízesítse borssal és mustárral. A tojásokat verje fel és

ossza el a zsemlékben. Tegye rá a sonkás keveréket, és 200 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt süsse aranybarnára. Forrón szórja meg a f inomra vagdalt kaporral Hidegen, melegen egyaránt kitűnő reggeli. Túrós csöröge Hozzávalók: 20 dkg áttört tehéntúró, 4,5 dl liszt, fél evőkanál cukor, 3 evőkanál mazsola, 2 evőkanálnyi olvasztott vaj Alaposan gyúrja össze az összes hozzávalót, és fél órára tegye félre pihenni. Lisztezett deszkán nyújtsa 2-3 mm vastaggá, majd vágjon 3 x 6 centis téglalapokat belőle. Minden lapocska közepébe vágjon egy nyílást, amin a tészta valamelyik sarkát áthúzza. Azonnal tegye bő, forró olajba, és süsse aranysárgára. Vaníliás cukorral megszórva, savanykás lekvárral tálalja Uborkás kacsasült Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 2 fej hagyma, 5 dkg liszt, 40 dkg uborka, 1 zöldalma, só, őrölt bors A megfelelően előkészített kacsát fűszerezze ízlése szerint, majd tegye tepsibe.

Öntsön alá 3-4 evőkanál melegvizet, majd a tepsit tolja 180 fokra előmelegített sütőbe. Amíg saját zsírját nem engedte ki, addig ne nyissa ki a sütőt, ez után viszont időnként meglocsolgatva süsse. Közben szelje karikákra az uborkát, a kicsumázott almát, valamint a hagymákat. Ez utóbbit forgassa bele a lisztbe. A mikor félig megsült a kacsa, rendezze köré az alma- és az uborkakarikákat Süsse tovább, majd az utolsó negyed órára tegye még hozzá a hagymát is. Amikor a hagyma barnára sült, addigra kész az étel is. (A teljes sütési idő, a kacsa méretétől függően 90-100 perc.) Ukrán borscs Hozzávalók: 40 dkg csontos hús, 3 db burgonya, 1 sárgarépa, 1 cékla, 2-3 db fehérkáposztalevél, 2 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál zsiradék, só A tálaláshoz: petrezselyem, tejföl Tegye fel a húsos csontot főni, majd forrás után a vizet öntse le. Az edényt és a

húst alaposan öblítse át, és tiszta, sós vízben, a héjastul megmosott és egészben hagyott vöröshagymával együtt tegye fel főni. Hámozza meg a burgonyákat, és vágja mindegyiket 8 darabra, a káposztaleveleket hasonlóan metélje fel. A megpucolt répát és a céklát szálasra reszelje le Keverje össze az előkészített zöldségeket, és a zsiradékon párolja meg. Ha a csonton kezd megpuhulni és leválni a hús, vegye ki a hagymákat és dobja el. Tegye a párolt zöldségeket a levesbe, adja hozzá a zúzott fokhagymát, és fűszerezze ízlése szerint. Ha felforrt, szűrőkanálban mártsa bele a paradicsomokat, amelyekről húzza le a héjat, majd felkockázva azt is tegye a lébe. Keverje el benne a paradicsompürét Fedő alatt gyöngyöztetve főzze készre. Ekkor vegye ki a csontokat, kaparja le róluk a húst, amit tegyen vissza a levesbe Tálaláskor a t ányér aljára adjon tejfölt, erre merje a f orró levest, végül szórja meg finomra vagdalt

petrezselyemmel. Vadász-csirke Hozzávalók: 1 csirke, fél evőkanál vaj, 40 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2,4-2,4 dl száraz fehérbor és víz, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 pár virsli, só, őrölt bors A megtisztított csirkét darabolja fel, sózza és borsozza be. Kevés zsiradékon minden oldalukról kissé pirítsa le. A hagymát vagdalja kockákra, a g ombát szeletelje fel, a virslit pedig, vágja karikákra. A csirkepirítás visszamaradt zsiradékára tegye rá a hagymát, s amikor üveges adja hozzá a gombát és a paradicsompürét. Ha a gomba összeesett öntse fel a borral és a vízzel, és párolja alacsony hőfokon 20 percet. Tegye rá a csirkedarabokat, és forralja, míg a hús megpuhul. A virslit az utolsó percekre tegye bele. Párolt rizzsel tálalja Velő bundában Hozzávalók: 60 dkg velő, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál liszt, só, 2 evőkanál tej, 1 tojás A velőt hártyázza le, és sós lobogó vízben főzze

4-5 percet. Szűrőkanállal vegye ki a vízből, csepegtesse le, hagyja kihűlni, és szeletelje fel. Közbe a hagymát reszelje le, a petrezselymet vagdalja nagyon finomra. Keverje ki a tojást, a petrezselymet, a reszelt hagymát, a tejet és a lisztet csomómentesre. Sózza, majd forgassa bele a velőszeleteket Bő, forró zsiradékban süsse világosbarnára. Párolt rizzsel, tartármártással tálalja Virslis makaróni Hozzávalók: 30 dkg makaróni, 3 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál majoránna, 20 dkg paradicsom, 1,2 dl hús- vagy zöldségleves, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg sajt, őrölt feketebors, só Vágja apróra a hag ymát, és a v ajon párolja üvegesre. Tegye rá a v ékonyan felkarikázott virslit, és párolja tovább. Fűszerezze ízlése szerint, majd öntse rá a paradicsompürét, és enyhén pirítsa le. Öntse rá a levest, tegye hozzá a borsót, és fedő alatt főzze készre Ügyeljen arra,

hogy sűrű ragut kapjon a végén. Lobogó, sós vízben főzze roppanósra a tésztát, majd forgassa össze a r aguval. Reszelt sajttal megszórva, és karikára vágott paradicsommal díszítve tálalja. Vörösboros marhasült Hozzávalók: 2 k g marhahús, 60 dkg vöröshagyma, 2 dl portói vörösbor, 2 dl húsleves, 1-1 csokor bazsalikom és majoránna, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kávéskanál ecet, 9 evőkanál étolaj, só, bors Négy evőkanál olajba keverje el a felvagdalt fűszereket, sót, borsot, és pár pillanatig forralja benne. Hagyja kihűlni, majd ezzel öntse le a tűzálló tálba helyezett húst Tegye félre legalább egy éjszakára, de közben néhányszor locsolja meg a pácolajjal. Ezt követően 250 fokos sütőben süsse egy órán keresztül. Időnként saját levével locsolja meg Közben forralja fel a húslevest, öntse hozzá az ecetet és a vörösbort. Tegye bele a negyedelt vöröshagymákat, és letakarva tegye félre. Vegye 180 fokra

a sütő hőfokát, öntse a hegymás keveréket a húsra Süsse további 40-50 percet. Felszeletelve, rizzsel vagy főtt krumplival tálalja Zöldfűszeres vagdalt Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 1 tojás, 2 evőkanál tej, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 1 evőkanál vaj, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyem A petrezselymet vagdalja apróra, majd meleg sütőben szárítsa ki, és morzsolja bele a zsemlemorzsába. Darálja le a húst, a megtisztított és felnagyolt hagymákat A tojást üsse bele a darált keverékbe. Ezt fűszerezze ízlése szerint, adja hozzá a tejet, és a finomra vagdalt kaprot, majd kézzel alaposan dolgozza össze. Formázzon belőle lapos pogácsákat, amelyeket beleforgat a petrezselymes zsemlemorzsába. Bő, forró zsiradékban süsse aranybarnára