Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Klement András - Hamburger, sajtburger és vegetáriánus burger receptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 17 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:279

Feltöltve:2008. március 05.

Méret:252 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Hamburger, sajtburger és vegetáriánus burger receptek 1. 2. 3. 4. A hamburger sütése 2 Acapulco Fishburger 2 Almás hamburger 2 Angol hamburger 2 5. Asian Turkey Burgers 2 6. Barbecue Burgers 3 7. Barbecued Slaw Burger 3 8. Beef Burger 3 9. Beer Burger 3 10. Blue Cheesburger 4 11. Blue Cheese-stuffed Hamburgers 4 12. Brew Burgers 4 13. Burger King® Big King 4 14. Burger-tál 5 15. Búzacsírás hamburger 5 16. Cheesburger 5 17. Crab Burger 5 18. Denver Mile-high Burger 5 19. Eredeti hamburger 6 20. Fatburger® 6 21. Gombás hamburger 6 22. Grilled Eggplant Burgers 7 23. Grilled Hamburgers 7 24. Grilled Salmon Burgers 7 25. Hagymás hamburger 7 26. Hamburger 1. 7 27. Hamburger 2. 8 28. Hamburger 3. 8 29. Hamburger 4. 8 30. Hamburger hús nélkül 8 31. Hamburger egyben sütve 9 32. Hamburger Éva módra 9 33. Hamburgergolyó 9 34. Hamburger Maris módra 10 35. Hátszín burger 10 36. Herb Burgers 10 37. Holland hamburger 10 38. In-N-Out® dupla-hamburger 10 39. Kraut Burgers 11

40. Különleges burger rostélyon sütve 41. Laza kólás burger 11 42. McDonalds® Duci-Bucija® 11 43. McDonalds®-féle NagyBumm 44. McDonalds® Steak & Egg Bagel 45. Óriás hamburger 12 46. Pals®-féle Öntött-burger 13 47. Portobello Burgers 13 48. Reform hamburger 13 49. Riburger mikróban 13 50. Sajtos hamburger 1. 13 51. Sajtos hamburger 2. (Cheesburger) 52. Sajtos hamburger 3. 14 53. Sokmagos burger 14 54. Soupburgers 14 55. Spamburger 14 56. Strucc Burger 14 57. Szójaburger 15 58. Tofu-burger 1. 15 59. Tofu-burger 2. 15 60. Tom burger mikróban 15 61. Tommys®-féle Világhírű hamburger 62. Vagdalt hús (Hamburger) 1. 16 63. Vagdalt hús (Hamburger) 2. 16 64. Wineburgers 16 65. Woody-burger16 11 12 12 14 15 A hamburger sütése Olaj nélküli sütés: Amikor hamburgert sütünk, olaj helyett szórjuk be vékonyan sóval a serpenyőt. A húspogácsa saját levében fog megsülni, anélkül, hogy leragadna Gyors sütés: Gyorsan és teljesen átsül a

hamburger, ha lyukat formázunk a közepébe. Miközben sül, és duzzad, eltűnik a lyuk. Acapulco Fishburger (Acapulco halvagdalt) Hozzávalók: 45 dkg halfilé, 1 zöldpaprika, 3 közepes vöröshagyma, 4 dl zsemlemorzsa, ľ teáskanál só, Ľ teáskanál őrölt bors, 3 evőkanál margarin A szálkamentes halfilét darálja le. Dolgozza össze a zsemlemorzsával, a fűszerekkel és a finomra vagdalt hagymával, zöldpaprikával. Formáljon belőle nyolc darab, zsemle méretű korongot. Közepes hőmérsékleten mindkét oldalukon süsse barnára 10-15 perc alatt Almás hamburger Hozzávalók: 8 szelet barna, magos kifli vagy zsemle, 10 dkg vaj, 4 szép, nagy alma, 10 dkg Pannónia sajt A hosszában kettévágott kifliszeleteket megvajazzuk, rájuk 1-1 db centi vastagra vágott alma-szeletet helyezünk, 1-1 vékony szelet sajtot, kevés fokhagymapépet v. port Előmelegített sütőben 10 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot. Zöldsalátával kirakott tányérra, egymás mellé

tesszük a kifliket. Díszítsük snidlinggel, póréhagymával, paprikapürével Gyönyörű piros-fehér-zöld falatokat tálalhatunk! Angol hamburger 45 dkg darált húst (pici zsíros lehet benne) kicsit sózunk, borsozunk. 2 részre osztjuk, és hidegre tesszük felhasználásig. Sütésnél a tetejét olajjal vékonyan megkenjük Asian Turkey Burgers (Ázsiai pulykavagdalt) Hozzávalók: 25 dkg darált pulykahús, 2 fej reszelt vöröshagyma, 1 tojás, 0,6 dl zsemlemorzsa, 3 evőkanál teriyaki-szósz, 1 kávéskanál erős paprikakrém, 2 mokkáskanál reszelt gyömbér, 4 db puffancs A teriyaki-szószhoz: 2 dl szójaszósz, 2 dl szaké (rizsbor), 2 evőkanál cukor A tetejére: salátalevél A hozzávalókat alaposan keverje össze. Formázzon belőle négy korongot Közepes hőmérsékletű grillsütő rácsán (amit legalább 10 centivel a fűtőszál alá helyez) süsse mindkét oldalán addig, míg kezd megbarnulni. A megsült szeleteket tegye salátalevéllel a

félbevágott édes zsemlébe. Barbecue Burgers (Grillburger) Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár, negyed teáskanál őrölt bors, 45 dkg darált marhahús, 6 evőkanál ketchup, fél teáskanál só, 2,4 dl olaszos öntet, 8 db édes zsömle A reszelt hagymát és a darált húst pirítsa barnára. Add hozzá a ketchupot, a mustárt, a sót és a borsot. Keverje bele az öntetet is Formázzon a keverékből kis pogácsákat Enyhén kiolajozott serpenyőben mindkét oldalukon süsse át. Tegye zsemleszínűre megpirított, félbevágott zsemlékbe. Díszítse ketchuppal Barbecued Slaw Burger (Grillezett káposztás burger) Hozzávalók: 90 dkg darált marhahús, 1 közepes hagyma, 2 dl grillmártás, 5 kávéskanál barnacukor A grillmártáshoz: 1 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 3-3 evőkanál melegvíz és paradicsomszósz, 3 evőkanál ketchup, 1/2-1/2 kávéskanál só, paprika, szurokfű, kakukkfű, bors és chili Az

összeállításhoz: ecetes káposztasaláta, 12 db zsömle, 10 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma Először a grillmártáshoz kis lábosban melegítse fel az olajat. Adja hozzá a nagyon finomra vagdalt hagymát, és párolja üvegesre. Öntse rá a paradicsomszószt, pirítsa pár másodpercig, majd keverje bele a többi alkotórészt. Kis lángon, fedő alatt főzze 20 percet Közben a húst keverje össze a reszelt hagymával. Teflon serpenyőben pirítsa barnára Húzza félre, adja hozzá a grillmártást és a cukrot, valamint 2 dl forró vizet. Lassú tűzön, fedő alatt párolja két órán keresztül. Amíg a hús fő, a zsemléket vágja félbe A felső részüket a vágott felületen kenje meg a zúzott fokhagymával elkevert vajjal. Minden fél zsemlét kissé pirítson meg Amikor a hús elkészült, az alsó zsemle felekre halmozza a ragut. Erre tegyen ecetes káposztasalátát, végül fedje be a vajjal pirított felekkel. Kissé összenyomva akár melegen, akár hidegen

tálalhatja. Beef Burger (Pulykaburger) Hozzávalók: 45 dkg pulyka comb, 3 teáskanál ketchup, 2 teáskanál mustár, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 30 dkg kenyérbél, 0,6 dl tej, 1,5 teáskanál Worcestershire szósz A húst darálja le. A szikkadt kenyeret kockázza apróra, mint a z semlegombóchoz A vöröshagymát reszelje le, a fokhagymát zúzza péppé. Valamennyi hozzávalót kézzel jól dolgozzon össze. Készítsen húspogácsákat, és fektesse forró sütőlapra, vagy tegye grillrácsra azokat. Mindkét oldalukat süsse barnára Savanyúsággal, vagy friss zöldségekkel kínálja Beer Burger (Sörburger) Hozzávalók: 80 dkg darált marhahús, őrölt bors, 1 evőkanál Tabasco mártás, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kávéskanálnyi csípős paprikakrém, fél tasak hagyma-levespor, 1,2 dl sör, 10 db zsemle Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Valamennyi hozzávalót a hab nélküli sör felével alaposan dolgozzon össze.

Készítse belőle tenyérnyi húspogácsákat Sütőlapra helyezve (vagy grillrácson) süsse mindkét oldalukon barnára. Sütés közben néha locsolgassa, vagy tollal kenegesse meg a maradék sörrel. Félbevágott zsemlékbe téve, forrón tálalja. (Ízlése szerint tehet salátalevelet, karikára vágott hagymát, vagy uborkát hozzá.) Blue Cheesburger (Kéksajtos sajtburger) Hozzávalók: 15 dkg kéksajt, 70 dkg marhacomb, 1 csokor snidling, negyed teáskanálnyi csípős paprikakrém (Erős Pista), 1 teáskanál Worcestershire szósz, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1,5 mokkáskanál só, 1 teáskanál mustár, 12 hamburger zsemle Morzsolja a sajtot keverőtálba. Részletekben adja és keverje bele a többi hozzávalót Alaposan dolgozza össze. (Legjobb, ha v illával keveri) Letakarva tegye két órára hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek. Készítse 12 ellapított pogácsát a masszából, majd előmelegített grillsütő rácsán mindkét oldalukon süsse

barnára. A félbevágott zsemlékben kínálja. Friss zöldségféléket adjon mellé. Blue Cheese-stuffed Hamburgers (Kéksajtos vagdalt) Hozzávalók: 40 dkg marhatarja, 2 gerezd fokhagyma, fél-fél teáskanál só és őrölt bors, 10 dkg rokfort sajt, 4 db puffancs, 8 szelet bacon szalonna, 2 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 4 salátalevél, 2 evőkanál mustár A kétszer darált húst, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot jól keverje ki. Nyolc húspogácsát formázzon vizes kézzel a keverékből. A sajtot vágja négy szeletre Négy húspogácsára fektessen egy-egy sajtot. Ezeket takarja le a m aradék hússal, majd nyomkodja laposra a vagdaltakat. Újheggyel a széleket dolgozza össze A közepes hőfokra előmelegített sütőben, oldalanként 4-5 perc alatt süsse át a húspogácsákat. Az elfelezett puffancsok vágott felületét is enyhén pirítsa meg. A zsemlék aljára fektessen salátalevelet, majd erre a megsütött húsokat fektesse. Locsolja meg

mustárral, és borítsa be a vékonyan felszeletelt hagymával és paradicsommal. A puffancsok tetejével letakarva tegye az asztalra Brew Burgers (Párolt burger) Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 1 metélőhagyma, 1-1 kávéskanál só és őrölt bors, 4 szelet sajt, 4 db baguette, salátalevél Az öntethez: 0,6 dl grillmártás, 0,6 dl világos sör Kis lábosban keverje össze a grillmártást és a sört, és alacsony hőfokon addig főzze gyöngyözve, míg besűrűsödik, majd tegye félre. Közben a hagymát vágja karikára, szedje szét, és grillsütő rácsán pirítsa világosbarnára. Szedje tányérra A vagdalt snidlinggel és a fűszerekkel ízesített húsból készített hosszúkás húspogácsákat tegye a rácsra. Ossza el rajtuk az elősütött hagymát. Süsse barnára Lapátkanállal tegyen minden félbevágott baguettere egy-egy húst. Öntözze meg a mártással, végül salátalevéllel letakarva tálalja Burger King® Big King Hozzávalók: 70 dkg

darált marhahús, só, bors, 4 nagy hamburger zsemle, 4 salátalevél, 8 szelet sajt, 8 szelet hagyma, 8 kapros savanyú uborka Az öntethez: 0,6 dl majonéz, 2 teáskanál Francia-mártás, 2 teáskanál édes fűszerkeverék, 1 teáskanál ecet, fél teáskanál cukor, negyed teáskanál citromlé, késhegynyi őrölt paprika Készítse el az öntetet, a hozzávalók kikeverésével egy kis tálkában. A felhasználásig tegye félre. Forrósítsa fel a grillsütőt Ossza a húst nyolc egyenlő részre Gyúrjon belőlük gombócokat, majd lapítsa zsemle méretűvé azokat. Grillezze a húskorongokat oldalanként 23 percig, közben sózza és borsozza meg Ha a hús elkészült, pirítsa a zsemlék vágott felületét barnára. Vigyázzon ne égjenek meg! Állítsa össze a burgereket Először egy kanálnyi mártás kerül a zsemlére, erre salátalevelet tegyen. Következik egy húskorong, majd sajt Tegyen rá a szétválasztott hagymakarikákból, amire a m ásodik szelet hús és

sajt jön. Végül zárja le a zsemle tetejével. Amennyiben forrón szereti, akkor mikrohullámú sütőben, egyenként 15-20 másodpercig melegítse. Burger-tál Hozzávalók: 50 dkg darált marhahús, 75 dkg burgonya, 3 közepes fej lilahagyma, 3 dl barna sör, 10 dkg margarin, 1 babérlevél, só, bors. A húst sóval, borssal ízesítjük, és nyolcfelé osztjuk. Jól összegyúrjuk, lapos pogácsákat formálunk belőle, és kevés margarinon mindkét oldalon pár percig sütjük. A meghámozott burgonyát és a lilahagymát karikára vágjuk, és margarinnal kikent tűzálló tálba rétegezzük. Minden réteget sózunk és borsozunk. Tetejére helyezzük a húspogácsákat Leöntjük a sörrel, hozzáadunk egy babérlevelet is, és előmelegített sütőbe toljuk. Lefedve 20 percig pároljuk, majd fedő nélkül addig sütjük, míg szép szint nem kap. Fejes salátával kínáljuk Búzacsírás hamburger Hozzávalók: 1 póréhagyma, 2 csésze búzacsíra, 2 ek olaj, 6 ek

túró, 4 e k reszelt ementáli, 1 csipetnyi darált kömény, kevés só. A vékony karikákra vágott póréhagymát olajon megpároljuk. Megdaráljuk a búzacsírát, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Enyhén beolajozott kézzel fasírtot készítünk a masszából, majd olajban kisütjük. Cheesburger A vagdalt húst őrölt szerecsendióval is fűszerezzük. A megsütött húspogácsát felmelegített, félbevágott finom péksüteményre tesszük, tetejére egy szelet császárszalonnát és egy szelet sajtot rakunk. Az infra pirítókészülékben a sajtszeletet rápirítjuk. A vagdalthús-pogácsákat igen sokféle ízesítéssel és összetételben lehet elkészíteni. Alkotó fantáziánk, az egyes élelmiszerek gondos összeválogatása eredményeként igen jóízű és egyszerűen fogyasztható ételeket kapunk. A vagdalt húst keverékként is összeállíthatjuk, ekkor darált marha-, borjú- és sertéshúst dolgozunk össze. Crab Burger (Rákvagdalt)

Hozzávalók: 20 dkg konzerv rákhús, 1 kisebb zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt sajt, 1,2 dl majonéz, 4 db molnárka A megpucolt zellert és a hagymát, valamint a sajtot reszelje egy keverőtálba. Adja hozzá a többi alkotórészt, és villával alaposan dolgozza össze. A molnárkákat hosszában vágja ketté, és grillsütőben leheletnyit süsse (de inkább csak melegítse) át. Erre kenve kínálja az ételt Denver Mile-high Burger (Denveri útravaló) Hozzávalók: 25 dkg sovány marhahús, 1 evőkanál grillfűszer, 4 szelet paprikás sajt, 4 zsömle, 4 salátalevél, 1 nagyobb paradicsom, ízlés szerint mustár, ketchup és majonéz, 1 evőkanál kukoricás chips A húst kétszer darálja le, és ízesítse kedve szerint a hozzávalókkal. Készítsen belőlük négy gombócot, majd azokat kissé lelapítva grillsütőben süsse barnára. A kemény paradicsomot vékonyan karikázza fel. A félbevágott zsemlék alsó felére fektessen egy-egy

salátalevelet úgy, hogy azok fele lelógjon. Erre kerüljön egy húspogácsa Hintse meg a tetejüket a kissé összemorzsolt chipssel. Takarja le egy szelet sajttal, hajtsa fel a salátalevelet, végül tegye rá a zsemlék felső részét. Kissé összenyomva útravalónak csomagolhatja Eredeti hamburger Hozzávalók: 50 dkg nem kövér, kicsontozott marhahús (pl. rostélyos), 4 db nagy puffancs (édeskés péksütemény), salátalevelek, vöröshagyma-karikák, csípős csalamádé, mustár, ketchup, só, törött bors, ízlés szerint, 4 evőkanál majonézes zöldég-saláta (pl. francia saláta) A marhahúst finom lyukú tárcsán ledarálom, ezután pedig nagyon kevés sóval és csipetnyi törött borssal összegyúrva másfél centi vastag, nagy pogácsákra formázom. (A megadott mennyiségből négy nagy pogácsa lesz.) Előmelegített grillsütő rácsán mindkét oldalán tíz-tizenhárom percig sütöm. Közben előkészítem a hamburger többi hozzávalóit: a

puffancsokat kettévágom, a sütőben ugyancsak felforrósítom, majd egy-egy megmosott, leszárított salátalevelet teszek bele. A salátalevélre rákenem a majonézes salátát, erre teszem rá a megsült húspogácsát, majd bekenem mustárral és ketchuppel. Meghintem a hagymakarikákkal és a csalamádéval, ezután pedig a puffancsot összezárom. Az ily módon elkészített hamburgert azonnal tálalom. Ha nem rögtön fogyasztjuk, akkor kivételesen hideg sütőbe rakom, csak ezután kapcsolom be a grillkészüléket. Addig hagyom benne a hamburgert, amíg a fűtőcső felizzik és a puffancs felforrósodott, de még nem pirul erősen. Fatburger® Hozzávalók: 15 dkg sovány, darált marhahús, grillfűszeres só, őrölt bors, 1 hamburger zsemle, fél-fél evőkanál édes-savanyú fűszer, majonéz és mustár, néhány jégsaláta levél, 1 szelet paradicsom, 1 evőkanál reszelt hagyma, vagdalt kapor Esetleg: 1 szelet sajt Elkészítése: Formálja a darált húst 2

centi vastag, zsemle méretű pogácsává. Melegítse közepes hőmérsékletre a teflon serpenyőt, és ebben süsse a húst oldalanként 3-4 percig. A grillfűszeres sóval és őrölt borssal ízesítse mindkét oldalát. Amíg a hús sül, addig a félbevágott zsemle felső részének belsejét kenje meg a majonézzel, tegye rá a salátalevelet, majd a paradicsom szeletet. A sült húst helyezze a zsemle alsó felére Erre tegye a mustárt Szórja meg a kaporral elkevert reszelt hagymával. Végül borítsa össze a két zsemlye-felet, és fogyassza. Tipp: Amennyiben sajtot is tesz bele, azt a forró húspogácsa alá tegye. Így a meleg kissé megolvasztja a sajtot. Cserélje a marhahúst pulykára, és máris különleges Fatburgers-hez jut. Gombás hamburger Hozzávalók: 25 d kg marhahús, 25 d kg sovány sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, mustár, ketchup, 40 dkg gomba 5 dkg vaj, só, bors, paprika, 2 db puffancs vagy 4 molnárka, olaj. Először a hamburger masszát

kell elkészíteni. Az 50 dkg húst, és finomra vágott hagymát sóval, törött borssal 2 evőkanál mustárral 4 evőkanál ketchuppal gyúrjuk össze, 4 cipót formázva belőle. Kívülről jól beolajozzuk, és legalább fél napig a hűtőbe pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezután a húscipókat laposra formázzuk. A 40 dkg gombát megtisztítjuk, ebből 20 dkg-nyit kiveszünk, és apróra vágunk. Vajon sóval, borssal addig pároljuk, míg a levét el nem főtte Ekkor a vajból szűrőlapáttal kivesszük, és a nyers hamburger massza közé gyúrjuk. Ezt a hamburgermasszát mindkét felén megsütjük nagyon kevés olajban roston, illetve teflonban. A többi gombát szeletekre, vagy cikkekre vágva megpároljuk, sóval, borssal ízesítve a visszamaradt vajon. Kettévágjuk a puffancsokat, vagy molnárkákat, s mindegyikre egy kisütött hamburgert fektetünk, erre halmozzuk a forró párolt gombát, és pirospaprikával meghintve adjuk. Grilled

Eggplant Burgers (Sült padlizsános zsemle) Hozzávalók: 12 szelet padlizsán, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg kecskesajt, 6 db napon aszalt paradicsom, 1 evőkanál fenyőmag, 6 db zsemle A félbevágott zsemléket pirítsa világosbarnára. A fenyőmagot szárazon pattogtassa ki egy serpenyőben. Ezt követően kissé olajozza meg a padlizsánszeleteket, majd azok mindkét oldalát pirítsa barnára. A zsemlék alsó felére helyezze a sült padlizsánokat Morzsolja rájuk a sajtot, fektesse fel az aszalt paradicsomokat, és hintse meg a fenyőmaggal. Végül a zsemlék tetejét visszahelyezve - melegen fogyassza. Grilled Hamburgers (Sült zsemle) Hozzávalók: 8 zsemle, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál Worcestershire mártás, 3 dkg vaj, 2 citrom leve Keverje alaposan ki a Worcestershire-t, a puha vajat, a mustárt és a citromlevet. Felezze el a zsemléket, locsolja meg a vágott felületüket az öntettel. Hagyja pihenni néhány órán keresztül, majd grillsütőben 4-5

perc alatt melegítse át a szendvicseket. Azonnal kínálja Grilled Salmon Burgers (Grillezett lazacvagdalt) Hozzávalók: 50 dkg lazacfilé (konzerv), 0,8 dl zsemlemorzsa, 1,2 dl kukoricadara, 2 evőkanál majonéz, 1 fej vöröshagyma, 2 kávéskanál citromlé, 1 tojás, 2 evőkanál torma, 4 db zsömle A lazacdarabokat csepegtesse le, majd a többi hozzávalóval együtt tegye keverőtálba. Villával alaposan dolgozza össze. Készítsen a keverékből 8 darab tenyérnyi pogácsát Grillrácson, lassú melegen süsse oldalanként 8-10 perc alatt készre. Félbevágott, és kissé átmelegített zsömlére helyezve tálalja. Friss salátát adhat hozzá Hagymás hamburger Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg sertésfilé, 3 tk chilipor, 1 + 2 gerezd fokhagyma, 2 fej hagyma, 1 ek olaj, 1 kis konzerv sűrített paradicsom, 1 ek fűszeres vagy almaecet, 1 ek mustár, 1 tk méz (méz helyett a cukorbetegek használjanak diabetikus mézet), 3 ek CANDEREL édesítőpor, 6 (hamburger)

zsömle. A sütőt 240 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük A húst megmossuk, bedörzsöljük 1 tk chiliporral, 1 gerezd fokhagymával és a tepsibe fektetjük. A sütőben kb 40 percig, barnulásig sütjük. Kivesszük a sütőből, és 10-15 percig pihentetjük A hagymát, a f okhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az ecetet, a mustárt, a mézet, a maradék chiliport, összeforraljuk, sóval és borssal ízesítjük. Fedő nélkül, lassú tűzön, kevergetve kb. 10 percig főzzük Végül belekeverjük a CANDEREL édesítőport, és sóval, borssal ízesítjük. A húst vékony, apró falatkákra vágjuk, összekeverjük a hag ymás szósszal, 2-3 perc alatt összeforrósítjuk, és a hamburgerekbe töltjük. Káposztasalátát, uborkát, egyéb zöldségeket vagy zöldséges salátákat kínálhatunk mellé. Hamburger 1. Hozzávalók: 1/2 kg

darált hús, 1 db tojás, 1 ek zsemlemorzsa, 4 db hamburgerpuffancs, 2 fej vöröshagyma, fokhagymakrém, 4 db salátalevél, 4 db édeskáposzta-levél, 1 db sárgarépa, só, bors, olaj, ketchup, mustár A húst, a z semlemorzsával, a ny ers tojással, az egyik fej reszelt hagymával, sóval, borssal összekeverjük, és 4 lapos húspogácsát formálunk belőle. Mindkét oldalukat megkenjük olajjal, és forró sütőben kb. 8 percig sütjük A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk A káposztaleveleket felmetéljük, a sárgarépát hosszú laskákra reszeljük, a hagymát felszeleteljük. A hamburgerpuffancsokat is betesszük 2 percre a sütőbe, majd megtöltjük salátalevéllel, húspogácsával, káposztával, reszelt sárgarépával, ketchuppal, mustárral és karikára vágott hagymával. Hamburger 2. Hozzávalók: 60 dkg darált marhahús, 1 dkg só, 1 csipetnyi törött bors, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg zsír, 8-10 puffancs, 1 fej saláta, 20 dkg paradicsom, 1

üveg ketchup A darált marhahúst megsózom, törött borssal ízesítem, finomra vágott vöröshagymát adok hozzá, és jól összekeverem. Kis lapos pogácsákat formázok belőle, amiket kevés forró zsírban megsütök. A puffancsokat félbevágom, salátalevelet teszek rá. Erre rakom a h úspogácsát, a szeletelt hagymát, a paradicsomot. A tetejét visszateszem Ketchupot vagy mustárt külön is kínálok hozzá. Hamburger 3. Vagdalthús-pogácsa, melyet számos kiegészítővel adhatunk. Gyorsvágógéppel vagy finom darálóval aprítjuk fel a tiszta, sovány színhúsokat (bélszín, hátszín, fehérpecsenye), keverőtálba téve megsózzuk, őrölt borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, egész tojással keverjük össze. Lapos, ovális pogácsává formázzuk, és forró sütőlapon egyszer megfordítva sütjük meg. Infra pirítókészülékben felmelegített, félbevágott finom péksüteménybe tesszük a megsütött húspogácsát.

Járulékos anyagai lehetnek: ketchup, pirított, ropogós vöröshagyma-karika, felszeletelt paradicsom, nyers vöröshagyma-karika, pirított gomba, tükörtojás. Hamburger 4. Hozzávalók: 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dkg darált marhahús, 3 evőkanál sűrű baracklekvár, 8 hamburgerzsemle, fél fej saláta, ecetes uborka, káposztasaláta, 1 kis fej lila hagyma, ketchup, mustár. A hagymát nagyon apróra összevágjuk. A lekvárt villával szétnyomkodjuk A salátafejet leveleire bontjuk, és konyharuhával vagy salátacentrifugával megszikkasztjuk. Az ecetes uborkát vékonyan felszeleteljük A káposztasalátát lecsepegtetjük, majd rövidebb szálakra vágjuk. A lila hagymát vékonyan felkarikázzuk. A hagymát az olajon kevergetve puhára pároljuk (nem pirítjuk). Kihűtjük, majd a darált hússal, a lekvárral, kézzel összegyúrjuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A húst nyolc egyforma részre osztjuk, vizes kézzel

gombócokká formázzuk, majd másfél centi magas húspogácsákká lapítjuk. A húspogácsákat parázs fölé, megzsírozott rostra fektetjük, és időnként megfordítva mindkét oldalukat 5-6 percig sütjük. Tálaláskor a félbevágott hamburgerzsemle mindkét felét pár pillanatra, a rostra helyezzük, az alsó felére salátaleveleket teszünk, a hú spogácsát ráborítjuk, és ráfektetjük az uborkát és a káposztasalátát. Elrendezzük rajta a hag ymakarikákat, betakarjuk a m aradék salátalevéllel, és ízlés szerint meglocsoljuk ketchuppal/mustárral. A zsemle tetejét ráfektetjük, és azonnal kínáljuk. Hamburger hús nélkül Hozzávalók: 8 nagy friss zsömle, 50 dkg csiperkegomba, 2 szikkadt zsömle, 3 dl tej, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, salátalevél, majonéz, finomra vágott petrezselyemzöld, oregano, zsemlemorzsa, olaj, só, őrölt bors. A gombákat megtisztítjuk, megmossuk, és finom reszelőn lereszeljük. A zsemléket tejbe áztatjuk.

Egy serpenyőben, 2 evőkanálnyi olajon világosra pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a gombareszeléket, és nyílt lángon, folyamatosan kevergetve 3 - 4 percig pirítjuk. Mielőtt levennénk a tűzről, megszórjuk 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzölddel. Ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk a kifacsart zsemléket, sóval, borssal, oreganoval ízesítjük, és összedolgozzuk a nyers tojásokkal. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható legyen a m assza. Két tenyerünk között 8 pogácsát formázunk, egyenként zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajban mindet megsütjük, és félbevágott zsemlékben, salátalevéllel és majonézzel tálaljuk. A hamburgert tálaláskor más idényzöldségekkel is gazdagíthatjuk. A gombapogácsákat főzelékekkel vagy akár sült krumplival is tálalhatjuk. Hamburger egyben sütve Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 50 dkg kicsontozott sovány marhahús, 2 ecetes uborka, 2 tojás, 1

evőkanál mustár, 1 teáskanál pirospaprika, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint A húsokat kétszer átdaráljuk, az uborkát almareszelőn lereszeljük, majd összedolgozzuk sóval, borssal, pirospaprikával és a tojások sárgájával. A felengedett leveles tésztát két részre vágjuk, lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a felvert tojásfehérjével. A tészta szélére egy csíkban rásimítjuk a hústöltelék felét, megkenjük mustárral, majd szorosan felcsavarjuk. Két végét benyomkodjuk, és sütőlemezre tesszük A másik tésztadarabot ugyanígy töltjük meg. Előmelegített forró sütőben, de kis lángon pirosra sütjük Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom. Hamburger Éva módra A zsömle: Hozzávalók 10 db zsömléhez: 1 2/3 csésze víz, 5 csésze kenyérliszt, csipet cukor, 1 tk só, 1/2 dl olaj A hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk, kelesztünk. Amikor megkelt, újra összegyúrjuk, 1 cm vastagra

kinyújtjuk, tenyernyi karikákat vágunk belőle (egy kínai rizsestálka volt épp kéznél, annak a mérete pont jó) Letakarva fél óráig kelesztjük, közepes sütőben rózsaszínűre sütjük. Még forrón megkenjük tejjel, 10 percre konyharuhával letakarjuk Sütés előtt meg lehet kenni tojással, megszórni mákkal vagy szezámmaggal. Hozzávalók a hú shoz: hamburgerenként 15 vagy 20 dkg darált marhahús (nem túl száraz, nem túl zsíros), só, Worchester szósz, bors A marhahúsból gyors mozdulatokkal lapos pogácsákat formázunk. Itt az egyik titok: nem szabad nagyon összegyúrni, csak épp annyira, hogy összeálljon, mert rágós lesz. A másik titok: vaslábosban, zsiradék nélkül sütjük. Máztalan vaslábost vagy palacsintasütőt sóval megszórunk, 5 perc alatt felhevítjük. Rátesszük a húst, ugy, hogy a pogácsák ne érjenek össze. Amíg meg nem sül az egyik oldala, nem szabad mozgatni, mert leragad. Amikor megfordítjuk, takarékra tesszük a

lángot Félig átsütve kb. 5 perc, jól átsütve 8 vagy 10 perc kell neki összesen A harmadik titok: csak a v égén fűszerezzük. Amint kisült, meglocsoljuk Worchester szósszal, esetleg borsozzuk, van, aki meg Tabascoval is megöntözi. A mártáshoz: Ketchupból, majonézből, és tejszínből mártást keverünk, kis tálkában adjuk a hamburgerhez. A többit már tudjatok: savanyu uborka, lilahagyma, saláta, friss paradicsom.És persze mellé sült krumpli. Hamburgergolyó Hozzávalók: 0,5 kg darált marhacomb, 3 fej lilahagyma, 1 tojás, só, bors, mustár. A húst összegyúrjuk az apró kockákra vágott lilahagymával és a t ojással. Sóval, borssal és 3 evőkanál mustárral fűszerezzük. A masszát kicsit állni hagyjuk, majd diónyi golyókat formázunk belőle, amiket forró olajban kisütünk. A golyókat hagyjuk hűvös helyen kihűlni, és salátalevéllel ágyazott tálban adjuk fel. Hamburger Maris módra Hozzávalók: 1 kg darált marhahús, 2 fej

lilahagyma, apróra vágva, 2 tojás, 1-2 marék zsemlemorzsa, 1 ek korianderzöld apróra vágva, csipet őrölt római kömény, 1 kk dijoni mustár, só, bors Ebből az adagból nekem 16 hamburger jött ki és nagy sikert aratott. Uborkát, savanyut is, paradicsomot, lilahagymát szeletelek és ezer sziget öntettel vagy ketchuppal, kinek mi tetszik. Hátszín burger Hozzávalók: 8 hamburgerpogácsa vagy nagyobb zsemle, 8 kisebb szelet marhahátszín, 4 paradicsom, 4 paprika, néhány salátalevél, mustár, olaj, ketchup, bors, só. A csont nélküli, vastag hússzeletek mindkét oldalát klopfolóval lazán megütögetjük, száliránnyal ellentétesen kissé bevagdossuk, aztán kézzel kerekre igazítjuk. 3 evőkanál mustárt összekeverünk ugyanennyi olajjal és ketchuppal, ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, és bekenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. 1 éjszakán át letakarva, hűtőben érleljük Mielőtt a vendégek megérkeznek, kivesszük a hűtőből, és

előkészítjük az asztali grillsütőt. A zöldségeket megmossuk, megtöröljük, feldarabolva tányérra rakjuk. A grillezést a vendégekkel együtt, az asztalnál végezzük. Bekapcsoljuk a b erendezést, a rostlapot megkenjük olajjal, és a hátszín mindkét oldalát jól átsütjük. A zsemléket mikróban átforrósítjuk, aztán mindenki kettévágja, és magának rakja bele a húst, a zöldségeket, a ketchupot és a mustárt. Ha nincs asztali grillünk, akkor nem élvezhetjük a közös főzőcskézést, de serpenyőben, a konyhában is megsüthetjük a húst. Herb Burgers (Fűszeres vagdalt) Hozzávalók: 1-1 csokor petrezselyem és snidling, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, negyed-negyed teáskanál só és őrölt bors, 45 dkg marhafelsál, majonéz A darált húst kézzel alaposan dolgozza össze a finomra vágott zöldfűszerekkel, a zúzott fokhagymával, a reszelt hagymával, a mustárral és a fűszerekkel. Készítse egyforma

gombócokat, amiket ellapítva teflon serpenyőben süssön barnára. Zsemleszínűre pirított kenyérszeletekre téve, majonézzel díszítve fogyassza. Holland hamburger Hozzávalók: 600 g szafaládé, 2 ek apróra vágott zellerlevél, paprika por, szerecsendió, fokhagymás só, bors, 1 felvert tojás, 4 vastag szelet hagyma, vaj, 4 uborka, kis ecetes uborka, gyöngyhagyma. A szafaládé bőrét szedjük le és keverjük össze a zellerrel, paprikával, szerecsendióval, fokhagymás sóval, borssal és tojással. Alakítsunk belőle 4 hamburger lepényt A hagymaszeleteket mindkét oldalukon süssük barnára a v ajon és vegyük ki a serpenyőből. Tegyünk még vajat a serpenyőbe és süssük meg a hamburgereket szép barnára. Kenyérrel vagy sült burgonyával és uborkával tálaljuk. In-N-Out® dupla-hamburger (In-N-Out® Double-Double®) Íme egy recept, véleményem szerint hogyan lehet a világ legjobb hamburgerét elkészíteni. A titok megduplázni a többi

gyorsétkezdében készített burgerekben lévő húspogácsa tényleges, 5 mm-es vastagságát. Ha szereted, összepréselheted a húst viaszpapír vastagságra és lefagyaszthatod későbbre. Ezzel könnyedén dolgozhatsz a sütőedényben Hozzávalók: 1 lapos hamburger zsemle, 15 dkg darált marhahús, csipet só, 1 evőkanál Ezer Sziget öntet, 1 nagy paradicsom szeletelve, 1 nagy salátalevél, 4 szelet sajt, 1 hagyma szeletelve Elkészítése: Melegítse fel a serpenyőt közepes hőfokra. Kissé pirítsa meg a félbevágott zsemlék belső oldalát, majd tegye félre. Ossza két egyenlő részre a húst, majd mindkét adagból készítsen a zsemlénél nagyobb korongokat. Sózza meg, és süsse 2-3 percet az egyik oldalán Fordítsa meg, és azonnal tegyen a sült felületre két szelet sajtot. Süsse ismét 2-3 percet Állítsa össze a hamburgert a következő sorrend szerint: a zsemle alja - öntet - paradicsom salátalevél - sajtos húspogácsa - hagyma - sajtos

húspogácsa - a zsemle teteje. Elkészült a hamburger. Kraut Burgers Sváb vagdalt Hozzávalók: 60 dkg darált marhahús, 20 dkg savanyú káposzta, 1 teáskanál oregánó, 1 tasak hagymaleves-por Teflon serpenyőben, folyamatosan keverve párolja barnára a darált húst. Húzza félre a melegről, majd keverje bele a rövidre vagdalt savanyú káposztát, a levesport és a fűszert. Formázzon az anyagból 8 darab, kissé lelapított pogácsát, és tegye félre. Enyhén olajozott sütőlemezre fektetve a vagdaltakat, süsse 25-30 perc alatt barnára 200 fokos sütőben. Előmelegített zsemlékbe téve fogyassza. Különleges burger rostélyon sütve Hozzávalók: 15 dkg tisztított burgonya, só, 1 kis fej hagyma, 1 kis zöldpaprika, 40 dkg marhahús, 12 dkg kolbász, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 tojás, 1 késhegynyi őrölt bors A meghámozott, nyers burgonyát apróra vágom, megsózom. Hozzáadom az apróra vágott hagymát és a zöldpaprikát. Az egészet edénybe

teszem, és egy kevés vizet ráöntve puhára párolom. Ezután villával áttöröm. Hozzáadom a ledarált marhahúst és kolbászt, a finomra összevágott petrezselyemzöldet és a tojást. Sóval, borssal fűszerezem, és jól összedolgozom A fűszeres keverékből nyolc egyforma húspogácsát formálok. Ezeket középerős parázs felett, rostélyon, mindkét oldalán egyenletes rozsdabarnára megsütöm. Idénysalátákkal, Worcester-mártással, ketchuppel kínálom, ízlés szerint pirított zsemlébe helyezve is fogyasztható. Laza kólás burger (Cokes Sloppy) Hozzávalók: 70 dkg darált pulykamell, 1 nagy vöröshagyma, 2,4 dl Coca-Cola, 2 dl paradicsomos grillszósz, 6 hamburger zsemle Teflonos serpenyőben pirítsa barnára közepes hőfokon 8-10 perc alatt a nagyon finomra vagdalt hagymával elkevert darált húst. Locsolja rá a C olával elkevert grillmártást Ízlése szerint sóval, borssal fűszerezze, majd 10-15 perc alatt párolja készre. Közben a zsemlék

vágott felületét pirítsa világosbarnára. Erre halmozza az elkészített ragut, végül melegen tálalja McDonalds® Duci-Bucija® (McDonalds® Arch Deluxe®) Hozzávalók: 1 evőkanál majonéz, fél teáskanál francia barnamustár, 1 szezámmagos hamburger zsemle, 11 dkg darált marhahús, 1 szelet lágy sajt, 1-2 karika paradicsom, 1 salátalevél, fél teáskanál ketchup, 2 evőkanál vagdalt hagyma Elkészítése: Kis tálkában keverje össze a majonézt és a barnamustárt, majd tegye félre. Közepes hőmérsékleten, a sütőrácson pirítsa meg a kettévágott zsemle mindkét oldalát. Gyúrja a húst gombóccá, majd lapítsa körülbelül a zsemle méretére. Párolja készre a húst 5 percig forró sütőben, vagy grillben, mindkét oldalán. Ízlés szerint sózza, borsozza közben Végül a következő sorrendben állítsa össze a szendvicset: a zsemle alja - húspogácsa sajtszelet - paradicsomkarika - saláta - majonézes mustár - ketchup - hagyma - a

zsemle teteje. Forrón fogyassza! Tipp: Amennyiben szeletelt, paprikás bacont talál a boltban, tegyen a hamburgerbe, mint az étteremláncokban is. Vágjon félbe egy szelet bacont, párolás után tegye a húspogácsa alá McDonalds®-féle NagyBumm (McDonalds® BigXtra!®) Hozzávalók: 1 nagy (9 cm átmérőjű) szezámmagos zsemle, 14 dkg marhahús, fűszeres só, őrölt bors, 2 teáskanál ketchup, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál reszelt hagyma, 3 szelet savanyúság, 1 salátalevél, 1 nagy szelet paradicsom, olaj-spray Elkészítése: A darált húsból alakítson ki egy legalább 13 cm átmérőjű pogácsát, figyelembe véve, hogy sütéskor összemegy, s így éri el a zsemle méretét. Elkészítés előtt pár órára tegye a mélyhűtőbe. Közepes hőmérsékletű sütőlapon pirítsa meg a félbevágott zsemle vágási felületeit. Addig süsse, amíg arany-barnára válnak. Forrósítsa fel a sütőlapot, és süsse 2-3 percig a fagyos húspogácsa mindkét

oldalát. Az egyik oldalát szórja meg sóval és őrölt borssal. Közben készítse elő a zsemlét. Először a tetejének belső oldalára tegyen 2 teáskanál ketchupot, ezt kövesse a majonéz. Erre tegye a hag ymát, majd a s avanyúságot és a s alátalevelet. Takarja be a p aradicsom karikákkal. Amikor a h ús elkészült, lapátkanállal emelje azt a z semle alsó részére. Borítsa össze a ké t zsemlyefelet, s máris fogyaszthatja ezt a finomságot. A mennyiségek egy hamburger elkészítéséhez elegendőek. McDonalds® Steak & Egg Bagel Hozzávalók: 1 teáskanál olaj, 1 szelet hagyma negyedelve, 30 dkg darált marhahús, 4 tojás, 1 teáskanál vaj, só, őrölt bors, 4 bagett zsömle, 8 szelet lágy sajt Az öntethez: 2 evőkanál majonéz, 1 teáskanál mustár Elkészítése: Először keverje össze az öntetet, és tegye félre a felhasználásig. Melegítsen közepes hőfokra 1 teáskanál olajat egy közepes serpenyőben. Tegye rá a hagymát, közben

szedje szálaira, és süsse világos barnára. Nagyobb edényt melegítsen jó forróra Borítsa bele a darált húst, és pirítsa barnára. Csepegtesse le a zsiradékot, majd keverje bele a sült hagymát A tojásokat legjobb, ha egyesével üti fel kis tálkában. Ha egynél több tálkája van, azzal időt takaríthat meg. Üssön fel egy tojást, keverje simára, de ne legyen habos Sózza és borsozza meg. A közepes serpenyőbe tegyen negyed teáskanál vajat, és lassú tűzön olvassza fel Öntse rá a tojást, és mozgassa az edényt, hogy egyenletesen folyjék szét a tojás. Amikor kezd megszilárdulni, a széleit lapátkanállal emelgesse meg, hogy ne tapadjon le. Süsse 2-3 percig Ekkor hajtsa félbe, majd negyedbe. Így derékszögű negyed omlettet kap Fordítsa meg, és zárja le a meleget. Vágja félbe a bucikat, és a vágással felfelé tegye sütőlemezre, majd pirítsa arany-barnára. Sütheti kenyérpirítóban vagy szendvicssütőben is Ha megsültek, az alsó

részek felületére tegyen fél kanál öntetet. Erre helyezzen egy sajtszeletet. A húsos keveréket ossza négy részre, és egy adagot halmozzon a sajtra Mindezek tetejére tegye az omlettet, végül fedje le a zsemle tetejével. Tegye rá a zsemle tetejét, s amennyiben melegen szereti, 15 másodpercre tegye a szendvicset mikrohullámú sütőbe. Ebből a mennyiségből négy adag lesz. Óriás hamburger Elkészítési idő: 60 perc Hozzávalók: 40 dkg darált marhaszínhús, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 6 édeskés hamburgerzsemle (nagy puffancs vagy zsemle), 6 vékony szelet sajt (pl. lapka), 2 evőkanál majonéz, 15 dkg kígyóuborka, 1 kis fej vöröshagyma, 2 kis paradicsom, 1 evőkanál olaj, 1 marék csíkokra vágott saláta A darált marhahúst összegyúrjuk a sóval és a borssal, majd 6 egyforma nagyságú, lelapított, nagy pogácsát formálunk belőle. A megmosott, héjas uborkát karikákra vágjuk A hagymát tisztítás

után a m egmosott paradicsommal együtt felkarikázzuk. Nagy teflonserpenyőt bekenünk olajjal, majd felforrósítjuk. A húspogácsákat erős lángon mindkét oldalukon jól átsütjük. Ezután a sajtszeleteket elosztjuk a még forró húspogácsákon A zsemléket lapjában kettévágjuk, majd egy-egy zsemle-félre ráteszünk egy sajtos húspogácsát, megkenjük majonézzel, elosztjuk rajtuk az uborka- és a hag ymakarikákat meg a p aradicsomszeleteket, majd a salátacsíkokkal beborítjuk, és rátesszük a zsemle másik felét. Kissé összenyomva, tálra tesszük. Pals®-féle Öntött-burger (Pals® Sauceburger) Hozzávalók: 6 dkg darált marhahús, 1 szezámmagos zsömle, só, 2 evőkanál ketchup, 1 teáskanál édes-savanyú fűszerkeverék, fél teáskanál mustár Elkészítése: Lapogassa a zsemle méretére a darált húst. Ha gondolja, előre fagyassza le a húspogácsát, mert akkor gyorsabban készítheti a burgerét a későbbiekben. A félbevágott zsemle

alsó felének tetejét pirítsa barnára. (Készítheti közepesen meleg sütőlapon, vagy kenyérpirítóban is.) Ha megbarnult, süsse meg a húst, sütőlapon, vagy grillsütőben, közepes hőfokon. Alaposan sózza meg Közben keverje össze a többi hozzávalót Ha ízlésének megfelelően megsült a hús, tegye a pirított zsemlére, öntözze meg a mártással, majd tegye rá a tetejét. A mennyiségek egy burgerhez elegendőek Portobello Burgers (Gombás rakott) Hozzávalók: 4 db gomba, 1 evőkanál ketchup, oregánó és rozmaring keveréke, 8 szelet franciakenyér, 1 kávéskanál olaj, 8 szelet füstölt sajt, 8 karika paradicsom, 4 salátalevél Az öntethez: 1,2 dl majonéz, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors Először, az öntethez a félbevágott, és kicsumázott zöldpaprikát grillezze barnára. Forrón húzza le a bőrét, majd kisebb darabokra vágva tegye a fokhagymával együtt a majonézhez. Ízlése szerint sózza és borsozza. Mixerrel

pépesítse egyneműre, végül tegye hűtőbe A megtisztított gombákat kevés olajon pirítsa kissé meg, és vágja ferdén ketté. A visszamaradt zsiradékon a kenyérszeletek egyik felét pirítsa meg. Végül állítsa össze a szendvicseket A kenyér nyers felére locsoljon fűszerezett ketchupot. Fektesse rájuk félbetépett, megmosott és lecsepegtetett salátalevelet. Erre sajt, gomba, majd paradicsom kerüljön Azonnal kínálja Reform hamburger Hozzávalók: 3 csésze 4-5 napos búzacsíra, 10 dkg túró, 1 tojás, 1 kis vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, só, őrölt kömény, 5 evőkanál zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj A tálaláshoz: 4 zsömle (lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből), 6-8 salátalevél, 4 szép retek A búzacsírát ledaráljuk, vagy egészen apróra vágjuk. A túrót és a tojást hozzáadjuk, a megtisztított és felaprított vöröshagymával, sóval, őrölt köménnyel ízesítjük. Annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy formálható

masszát kapjunk. Ebből 4, lapos, ujjnyi vastag pogácsát készítünk, és forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Ezután az olajból kiemeljük, lecsöpögtetjük, majd félbevágott zsömlébe fektetjük, és salátalevelekkel, retekkarikákkal borítva (esetleg ketchuppal vagy majonézzel leöntve) kínáljuk. Elkészítési idő: 20 perc. Riburger mikróban Hozzávalók: 3 db zsemle, 3 szelet sajt, 12 szelet téliszalámi, 3 kávéskanál pizza szósz, vaj, Elkészítés: A zsemléket félbevágjuk, megkenjük vajjal, ráhelyezünk mindegyikre 4-4 szelet szalámit, erre rakunk 1-1 kávéskanál pizza szószt, rárakjuk a szelet sajtokat, ráborítjuk a zsemle felső részét. Porcelán vagy tűzálló tányérra helyezzük, és 650 W-os mikróban 35 percig sütjük Sajtos hamburger 1. Hozzávalók: ugyanaz, mint a "Hamburger" recept hozzávalói, és négy, vékony szelet, könnyen olvadó sajt, pl. ementáli (Pannónia), vagy trappista A

grillezett, már megsült húspogácsákra teszek egy-egy szelet sajtot, és addig hagyom csak benn a forró sütőben, amíg a sajt ráolvad a tetejére. A továbbiakban ugyanúgy rakom össze, mint a hamburgert. Sajtos hamburger 2. (Cheesburger) Ugyan úgy készül, mint a hamburger, csak miután a hú s egyik oldalát megsütöttük és a másikra fordítottuk, tegyünk rá egy vékony szelet sajtot. Amíg a hús sül, a sajt is meg olvad a már megsült felén. Legfinomabb mindkettő, ha faszénparázsra állított roston sütjük Sajtos hamburger 3. Hozzávalók: 2 zsemle, 1 kávéskanál mustár, 2 dkg vaj, 4 db fagyasztott hamburger, 4 szelet ementáli sajt, 4 szelet uborka, 1 kis fej lilahagyma, 1 csomó piros retek A zsemlét kettévágjuk, és kissé megpirítjuk. Először vajjal, majd mustárral megkenjük és rátesszük az előzőleg külön kisütött hamburgert. Ezt letakarjuk sajtszelettel, és meleg sütőbe téve a sajtot ráolvasztjuk. Tálaláskor

hagymakarikákkal, uborka és retekszeletekkel díszítjük Sokmagos burger Hozzávalók 4 adaghoz: fél csokor petrezselyem, 4 sárgarépa (40 dkg), 4 salátalevél, 1 körte, 1 ek citromlé, 8 ek majonéz (vagy majonézes szendvicskrém), 4 sokmagos rozszsömle, 4 csipet gyömbérpor Előkészítés: A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. A répát meghámozzuk, megmossuk, és nem túl apróra lereszeljük. A salátaleveleket megmossuk, megszárítjuk A körtét megmossuk, kettévágjuk, magházát eltávolítjuk, húsát gerezdekre vágjuk, és azonnal megcsepegtetjük citromlével. Elkészítés: A répát összekeverjük a petrezselyemmel és a majonézzel. A zsömlét kettévágjuk, az alsó felére egy-egy salátalevelet fektetünk. Erre egy-egy adag répás massza következik, majd ráfektetjük a körteszeleteket, megszórjuk kevés borssal és egy csipet gyömbérporral. Végül ráborítjuk a zsömle tetejét. Soupburgers (Leves-vagdalt) Hozzávalók: 45 dkg

marhahús, 1 közepes vöröshagyma, 1 tasak zeller-krémleves, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint őrölt bors, 6 db puffancs A darált marhahúst és a finomra vágott vöröshagymát pirítsa barnára egy teflon serpenyőben. Közben állandóan kevergesse, hogy a hús morzsáira essen szét Öntse rá a kevés vízzel, a mustárral és a borssal elkevert levesport. Nagy lángon forralja össze A félbevágott és enyhén megpirított puffancsokra halmozva, melegen tálalja. Spamburger (Löncs-fasírt) Hozzávalók: 1 doboz (40 dkg) löncs, 1 zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt sajt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál ketchup, hamburger zsemlék A vöröshagymát reszelje le, a paprikákat vagdalja nagyon-nagyon apróra. Dolgozza össze a löncshússal. Folyamatos keverés közben, gőz felett olvassza krémesre a vajat a reszelt sajtot és a ketchupot. Keverje össze a húsos anyaggal, majd kenje meg ezzel a zsemléket Tegye azokat sütőlapon a 170 fokra

előmelegített sütőbe, úgy 15-20 percre. Forró kínálja Strucc Burger Hozzávalók 6 személy részére: 50 dkg strucc apróhús, 1 tk só, csipet bors, 1 egész vöröshagyma, 2 dl zellerkrém leves, 1 ek mustár, 1/2 tk Worcestershire szósz, 3 ek chili szósz, 20 dkg kockára vágott trappista sajt, 3 db hamburger cipó; A darált húst összekeverjük a sóval, borssal. 6 db húspogácsát készítünk belőle Serpenyőben összekeverjük a mustárt, a Worcestershire szószt és a sajt kockákat, addig melegítjük, amíg a sajt meg nem olvad. A pogácsákat egy kisebb méretű tepsibe helyezzük, egy-egy karika hagymát teszünk a pogácsák tetejére, és a sajtos szószt ráöntjük. 150 C° -os sütőbe tesszük, és kb 60 percig sütjük. A három darab cipócskát kettévágjuk, megpirítjuk. A pirítósokat megvajazzuk, ráhelyezzük a megsütött húspogácsákat és tálaljuk. Szójaburger Hozzávalók: 1 csomag szója granulátum, 1 db zsemle, 2 evőkanál

szójaliszt, 1--1 késhegynyi hagyma- fokhagymakrém, késhegynyi pirospaprika, késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál só, 2 db tojás, sütéshez: olaj, 4 db hamburger buci, salátalevél, kígyóuborka-szeletek, ketchup és mustár. Elkészítése: A zsemlét vízben áztatjuk, jól kifacsarjuk és összedolgozzuk a szójával, a tojásokkal, a szójaliszttel és a fűszerekkel. Tenyér nagyságú, lapos korongokat formálunk belőle (tetszés szerint szójalisztben is megforgathatjuk), és bő olajban mindkét oldalát kisütjük. A bucikat kettévágjuk és belehelyezzük a burger fasírtot, ketchuppel és mustárral megkenjük, salátalevéllel és uborka-szeletekkel tarkítjuk. Ha kívánjuk, mikrohullámú vagy grillsütőben még egyszer összemelegíthetjük. Tofu-burger 1. Személyenként 1 db barna, magos kifli vagy zsemle. 1 db tofuszeletet (4 személyre összesen 20 dkg) beáztatunk 1 ek szójaszószba. Hozzáadunk 1 fej felkarikázott hagymát, amit 2 ek olajon

megsütöttünk, 1 ek - 3 ek langyos vízben - fel-oldott élesztőt, 10 dkg pirított, barna zsemlemorzsát, és 2 ek zabpehelylisztet. Ezeket jól összekeverjük Ha az állaga még nem formázható, újabb barna liszttel sűríthetjük. Ezután a laposra gyúrt szeleteket forró olajban, mindkét oldalukon megsütjük. A megtöltendő szendvicseket bőven "ágyazzuk" meg friss salátákkal, majonézzel vagy ketchuppel. Tofu-burger 2. Hozzávalók 4 személyre: 250 gr tofu, 500 gr vegyes zöldség /póréhagyma, répa, zeller/, 4 ek apróra vágott friss fűszernövény, 1 tojás, 2-3 ek finomra darált korpáskenyér, só, bors, 3 ek növényi olaj a sütéshez, 4 db szezámmagos zsemle vagy korpás kenyér. Elkészítése: A zöldséget apróra reszeljük, és szalvétán megszárítjuk. A tofut egy villával szétnyomkodjuk, tojással, a ko rpás morzsával, sóval, borssal összekeverjük. Utána kézzel jól átgyúrjuk, és apránként hozzákeverjük a zöldségeket

és a fűszernövényeket. Közben sóval, borssal ízesítjük. 8 db kis lapos "hamburgert" formázunk belőle, és forró olajban, közepes lángon mindkét oldalát 5-5-percig sütjük, ami nem lesz ropogós barna. Szezámmagos vagy korpás kenyérrel vagy zsemlével tálaljuk Tom burger mikróban Hozzávalók: 3 db zsemle, 3 szelet sajt, 3 szelet bacon szalonna, 3 kávéskanál pizza szósz, vaj Elkészítés: A zsemléket félbevágjuk, megkenjük vajjal. Ráhelyezzük a szalonna szeleteket, erre rakjuk a pizza szószt, majd ráhelyezzük a sajtot, ráborítjuk a megkent felső részét. Porcelán vagy tűzálló tányérra helyezzük és 3.5 percig 650 W-os mikróban sütjük Tommys®-féle Világhírű hamburger (Tommys® World Famous Hamburgers) Hozzávalók: 45 dkg darált marhahús, 3 teáskanál chili por, 1 dl liszt, 2 dl víz, 2 evőkanál reszelt sárgarépa, 1 evőkanál ecet, 2 teáskanál reszelt hagyma, 2 teáskanál só, 1 teáskanál kristálycukor,

1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd zúzott fokhagyma A mártáshoz: 0,6 dl liszt, 3,2 dl marhahúsleves, Az összeállításhoz: 8 hamburger zsemle, 16 szelet sajt, 1,2 dl vagdalt vöröshagyma, ízlés szerint szeletelt savanyúság, 4 szeletelt paradicsom, mustár Elkészítése: Először a chilit keverje hozzá a közepes hőmérsékletem barnára megpárolt marhahúshoz. Tovább kevergetve 7-10 perc alatt párolja készre a húst Borítsa egy szűrőkanálba, és hagyja teljesen lecsepegni 5 perc alatt, majd tegye vissza a serpenyőbe, és letakarva tegye félre. A lecsepegett léből készítsen közben egy franciás mártást Ehhez melegítse fel közepes hőmérsékleten, és ha forró, keverjen el benne csomómentesre 0,6 dl lisztet. Csökkentse a hőmérsékletet, és pirítsa karamell színűre Öntse fel a húslevessel, forralja össze, majd tegye félre. Vegye elő a húsos edényt Öntse fel a vízzel, keverjen bele 1 dl lisztet, és állandó keveréssel kezdje

melegíteni. Ha csomómentesen elkeveredett a liszt, adja hozzá a többi alkotórészt. Gyöngyözve főzze 15-20 percig gyakori keverés mellett, míg besűrűsödik Ha kész, takarja le, és tegye félre legalább 30 percre. Ezután ebből a keverékből készítsen 16 darab zsemle méretű lepényt, s olajozott serpenyőben süsse ropogósra. Végül állítsa össze a hamburgert: Tegyen egy sült húspogácsát a zsemle aljára, erre sajtszelet következik, majd sorban, felhalmozva a többi alkotórész. Külön kis tálkákban kínálja hozzá a hideg mártást Vagdalt hús (Hamburger) 1. Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, só, bors, 2 tojás, fenyőmag, 4 hagyma, olaj, 3 alma, 3 banán, curry, fahéj, kardamómi, bor. A húst összekeverjük sóval, borssal, tojással, és a fenyőmaggal. Kosárformára alakítjuk, és sütőben megsütjük. Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzákeverjük a szeletekre vágott almát, banánt, curryval és kardamomival ízesítjük.

Egy pohár fahéjas bort öntünk rá és megpároljuk, azután a kis húskosarakba töltjük. Vagdalt hús (Hamburger) 2. Hozzávalók: Bármilyen fajta marhahúst használhatunk hozzá. Nagyon lényeges ne legyen túl száraz vagy túl zsíros. Ne fűszerezzük semmivel, fogyasztáskor mindenki ízlése szerint fűszerezze Pirított kenyéren vagy pirított zsemlében tálaljuk. A darált húst 6-8 cm átmérőjű 1-1,5 cm vastag karikákra formáljuk. Zsír nélkül sütjük teflon edénybe, így a hús nem ragad oda. Ha nincs teflon edény, akkor egy lábast vékonyan szórjunk meg sóval. Mielőtt a húst a lábasba tennénk a sót, jól melegítsük fel A húst fedő nélkül 4-5 percig süsük mind két oldalán. Miután elkészült, ízlés szerint fűszerezzük, ketchupot öntünk rá, vékony hagymaszeleteket is tehetünk rá. Pirított kenyérre, vagy zsemle közé tesszük, saláta levelet is tehetünk alá. Wineburgers (Borfalat) Hozzávalók: 45 dkg darál marhahús,

ízlés szerint só, őrölt bors, majoránna és oregánó, 2 dl testes vörösbor, 8 szelet ementáli sajt, 4 db puffancs A darált húst kézzel alaposan dolgozza össze a fűszerekkel. Formázzon belőle 8 egyforma gombócot, s azokat kissé lelapítva tegye a grillsütő rácsára. Mindkét oldalukat süsse 3-4 percig a forró, előmelegített sütőben. Vegye ki a húspogácsákat és locsolja meg a vörösborral. Közben a zsemlék vágott felületét pirítsa meg Tegyen rájuk egy-egy szelet sajtot, arra a húst, majd újabb 4-5 perc alatt melegítse át a szendvicseket. Friss zöldséggel, melegen kínálja. Woody-burger Hozzávalók: 1 db zsemle (lehet valamilyen maggal díszített), kaporral, fokhagymával, vagy paprikával ízesített vaj, zöld salátalevél, hagymakarikák, egy paradicsomszelet, 1-2 db szardínia, 1-2 szelet főtt zeller, őrölt bors. Elkészítése: A zsemlét kettévágjuk és megkenjük a felsorolt különböző ízesítésű vajkrémek

valamelyikével. Az egyik zsemlefélre salátalevelet, hagymakarikákat, paradicsomszeletet, szardíniadarabot, zellerkarikát teszünk és megszórjuk őrölt borssal. Egy salátalevéllel lefedjük, és a zsemle tetejével beborítjuk